Κοινό μυστικό στην ΕΛ.ΑΣ τα μεροκάματα για την συμπλήρωση του εισοδήματος

Newsroom
Newsroom

Στην οικοδομή, στο λιομάζωμα, σε φύλαξη…

Ουκ ολίγοι είναι οι αστυνομικοί και στην Κρήτη που αναγκάζονται να κάνουν κάποια δεύτερη εργασία για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Και στην επαρχία η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, καθώς αρκετοί αστυνομικοί ή οι οικογένειες τους έχουν περιουσία και βγάζουν ένα αξιοπρεπές αγροτικό εισόδημα, το οποίο κλείνει «τρύπες» και εξισορροπεί κάπως τις τρέχουσες ανάγκες.

Η τραγωδία με τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε στη διάρκεια κατάρρευσης κτιρίου στον Πειραιά ενώ έκανε μεροκάματο στην οικοδομή, φέρνει στο προσκήνιο ένα μεγάλο θέμα που ουσιαστικά αποτελεί «κοινό μυστικό» στην Αστυνομία: τη δεύτερη εργασία για το συμπλήρωμα του εισοδήματος.

Ναι μεν δεν είναι νόμιμο, αλλά γίνεται και μάλιστα εκτενώς αφού αστυνομικοί αναγκάζονται να κάνουν μεροκάματα στην οικοδομή, ως σοβατζήδες, ελαιοχρωματιστές, πλακατζήδες, στην τοποθέτηση αλουμίνιων και κλιματιστικών, στο λιομάζωμα, στα θερμοκήπια, στη μελισσοκομική, στη λαϊκή ή σε φύλαξη σπιτιών σε γάμους και άλλες εκδηλώσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αστυνομικοί με 20 και 25 χρόνια στην εργασία τους, με δύο και τρία παιδιά, φουλ νυκτερινά, καταφέρνουν να συγκεντρώσουν ένα ποσό της τάξης των 1300-1400 ευρώ μηνιαίως. Τι να πρωτοπληρώσουν; Ενοίκιο, δάνειο, λογαριασμούς, σούπερ-μάρκετ, φροντιστήρια, σπουδές.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για αστυνομικούς με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας, οι οποίοι είναι ελεύθεροι. Μόνο το ενοίκιο και οι ανάγκες του σούπερ-μάρκετ καλύπτουν σχεδόν το σύνολο του μισθού τους και μένουν ψίχουλα για να περάσουν το μήνα τους. Και στην Κρήτη είναι ακόμα πολλοί εκείνοι που τρώνε στα πατρικά τους και τουλάχιστον γλιτώνουν τα καθημερινά έξοδα του φαγητού.

Φυσικά, οι χαμηλοί μισθοί και η ακρίβεια είναι κάτι που αφορά το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι πρόβλημα μόνο των αστυνομικών. Υποστηρίζεται ωστόσο ότι το να κάνει ένας αστυνομικός μεροκάματο π.χ. στην οικοδομή ή στο λιομάζωμα για να συμπληρώσει με αξιοπρεπή και τίμιο τρόπο το εισόδημα του και να μπορέσει να ανταπεξέλθει κάπως στις αυξημένες υποχρεώσεις του, δεν θα πρέπει να είναι πειθαρχικά τιμωρητέο.

Δεν είναι διαφθορά το να δουλεύει κάποιος στην οικοδομή. Δεν είναι διεφθαρμένος ένας αστυνομικός που αναλαμβάνει, π.χ. τη φύλαξη της κατοικίας ενός ζευγαριού τη βραδιά του γάμου του, ούτε ανήθικος ένας αστυνομικός που κάνει μεροκάματα στην ελαιοκομιδή.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ