"Κόντρα" ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Με αφορμή τον σχεδιασμό για μετατροπή του σε ΝΠΔΔ

Απάντηση στις βολές της Ν.Ε Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ περί "ξεπουλήματος" του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με την μετατροπή του σε ΝΠΔΔ, δίνει ο Τομέας Πολιτισμού της ΔΕΕΠ (Νο.Δ.Ε.) Ηρακλείου της ΝΔ. 

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τοπικοί του εκπρόσωποι επιχειρούν (και) στον Τομέα Πολιτισμού να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Και ψεύδονται ανερυθρίαστα όταν όλοι γνωρίζουν την αδιαφορία που επί 4,5 χρόνια χαρακτήρισε την διακυβέρνηση τους και στον τομέα αυτόν και την απραξία των τεσσάρων διαδοχικών υπουργών του.   
Προσπαθούν να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη με αφορμή, το σε διαβούλευση νομοσχέδιο, για ένα θέμα που έχει δώσει όλες τις απαντήσεις η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη στο Πρόεδρο τους κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρεμπιπτόντως προσπαθεί ακόμη να αντιληφθεί την διαφορά μεταξύ “μαρμάρων” και γλυπτών. 
Επισυνάπτουμε κάποια στοιχεία από την  απάντηση της Υπουργού, μήπως και γίνει αντιληπτό επίσης, ποιες οι διαφορές μεταξύ Δημόσιας Υπηρεσίας και ΝΠΔΔ, Δημόσιου αλλά όχι απαραίτητα κρατικού χαρακτήρα, κρατική αλλά ταυτόχρονα αναπτυξιακή Μουσειακή πολιτική. 

Αυτή τη στιγμή τα πέντε  μουσεία, είναι δημόσιες υπηρεσίες. Είναι δηλαδή, διευθύνσεις στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και λειτουργούν όπως όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, με τους περιορισμούς που επιβάλλει η σχετική νομοθεσία. Η μετατροπή των πέντε μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι προφανές ότι δεν αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα τους, αλλά αποκτούν μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. 
Ένα παράδειγμα το οποίο μπορούν να συνειδητοποιήσουν όλοι και να συγκρίνουν είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο επί 13 χρόνια λειτουργεί ως ΝΠΔΔ. Έχει καταφέρει στα χρόνια αυτά να βρίσκεται στη λίστα των δημοφιλέστερων μουσείων του κόσμου. Επομένως, θεωρούμε ότι έπρεπε πια και στην Ελλάδα αυτά τα σημαντικά, σε συλλογές, μουσεία να αποδεσμευθούν από τον αυστηρό κρατικό εναγκαλισμό και να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία στις δράσεις τους – όπως δηλαδή ισχύει στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μουσεία, από τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Εδώ έχουμε μείνει πίσω.

Για παράδειγμα, το Μουσείο της Ακρόπολης έχει τη δική του εκθεσιακή πολιτική για εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Προφανώς  και ακολουθεί την ευρύτερη μουσειακή πολιτική του ελληνικού κράτους, αλλά έχει την αυτονομία του να την υλοποιεί σε πολύ πιο σύντομους χρόνους, με δικές του δυνάμεις, αναζητώντας το ίδιο τις χορηγίες του, χωρίς να εμπλέκεται στα γραφειοκρατικά γρανάζια μιας δημόσιας υπηρεσίας, που πρέπει η Διεύθυνση -ενός εκ των πέντε μουσείων- να απευθυνθεί στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση  του ΥΠΠΟΑ και να έρθουν οι υπογραφές από το  επίπεδο του Υπουργού! Αυτό δημιουργεί μία γραφειοκρατία ανελέητη. Με το καταργηθεί αυτή η γραφειοκρατία, δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας. Απλώς γίνονται τα πράγματα πολύ πιο ευέλικτα για τη λειτουργία των πέντε μουσείων, χωρίς να αλλάζει  τίποτε στο προσωπικό που τώρα υπηρετεί.

Ακούγονται διάφορες κορώνες ότι τα πέντε μουσεία θα γίνουν ιδιωτικά. Αυτά είναι αφελή πράγματα να λέγονται και δεν μπορούν να γίνονται πιστευτά. Διότι το status των μουσείων είναι δημόσιο. Ένα ΝΠΔΔ, όπως είναι και το Μουσείο της Ακρόπολης, εξακολουθεί να είναι δημόσιο. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά στη διοίκηση των δημοσίων υπηρεσιών από των Νομικών Προσώπων. Θέλουμε να δώσουμε στα μουσεία μας, κρατώντας πάντα το δημόσιο χαρακτήρα τους, την ευχέρεια, τη δυνατότητα, την ευελιξία, να λειτουργούν και να παρέχουν υπηρεσίες πάντα υπέρ του κοινωνικού συνόλου"



Δείτε επίσης

Ν.Ε. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπούλημα η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ

"Αυτονομείται" το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου!
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ