«Κρέμεται από μια κλωστή» η τοπική οικονομία!

Έσοδα δεν υπάρχουν και τα έξοδα εξακολουθούν και συσσωρεύονται, λένε εκπρόσωποι της αγοράς.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ντόπιοι επιχειρηματίες, μετά και την άρση του lockdown στην αγορά.

Μια πολύ μεγάλη μερίδα τους, μοιάζει να βαδίζει στα... τυφλά: Το παρόν είναι... ομιχλώδες και σκοτεινό (και λόγω κομμένων ρευμάτων!), ενώ το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο ερεβώδες!

Στη ... γωνία παραμονεύουν κι άλλοι πιστωτές: Τα χρέη των επαγγελματιών μπορεί να πάγωσαν, αλλά σίγουρα δεν γράφτηκαν στον... πάγο!

Σαν ... επιδόρπιο, έρχεται και το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού: Θα γλυκάνει καθόλου η ατμόσφαιρα ή εκεί που θα πάμε για ... μαλλί θα βγούμε κουρεμένοι από τον... πάτο; Και με πενιχρά έσοδα, δηλαδή, αλλά και με πιθανότητες εκτίναξης... των κρουσμάτων;


Όλοι και όλα κρέμονται σε μία κλωστή: Ισορροπίες, αντοχές, εργαζόμενοι κι επιχειρηματίες.


Μετά από δέκα χρόνια λιτότητας, η οικονομία ξαναμπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Κρατιέται στη ζωή χάρη στην... μηχανική (κρατική) υποστήριξη! Όμως, για την πλήρη... ανάνηψή της, απαιτούνται άμεσες ενέσεις ρευστότητας, όπως υπογραμμίζουν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Ελάχιστες αντοχές, βαρύς κι ασήκωτος χειμώνας


“Τα οικονομικά στοιχεία από την καθημερινότητα δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Το ισοζύγιο είναι αρνητικό. Έσοδα δεν υπάρχουν, σε αντίθεση με τα έξοδα που εξακολουθούν και συσσωρεύονται. Δυστυχώς και προ του κορωνοϊού υπήρχε μία πολύ χαμηλή ρευστότητα στην κοινωνία” σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανώλης Κουμαντάκης.

Σαν... αλάτι πάνω στις πληγές που άφησε πίσω της η δεκαετής περίοδος σκληρής λιτότητας, ήρθαν να... πέσουν το “κανόνι” της Thomas Cook και η κάκιστη ελαιοκομική περίοδος!


Ό,τι αρχίζει στραβά, συνεχίζει ... θεόστραβα: Στην πορεία ήρθε και η πανδημία κι έκανε... φύλλο και φτερό τα προσδοκώμενα έσοδα και τις ελπίδες για “ρεφάρισμα” της χασούρας!

“Η κοινωνία δεν μπορεί να στηρίξει την αγορά και να την οδηγήσει σε μία πορεία σταθερότητας” παρατηρεί ο κ. Κουμαντάκης, ζητώντας “έμπρακτα οικονομικά στηρίγματα από την κυβέρνηση”.

Ακόμα μιλώντας για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, σχολίασε: “Δεν έχουν εξειδικευτεί πώς θα εφαρμοστούν. Ζητάμε γρήγορες κινήσεις, η αγορά δεν αντέχει άλλο. Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου σε όλη την Κρήτη έχουν μεγάλα θέματα ρευστότητας. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος λουκέτων”. Χωρίς την απαιτούμενη ρευστότητα, οι επιχειρήσεις δύσκολα θα μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτές.


Τα προβλήματα επιβίωσης θα είναι πολλά και μεγάλα, σε μερικούς μήνες. Οι εκτιμήσεις λένε ότι η καυτή λάβα της (νέας) λιτότητας θα σκεπάσει την αγορά προς το τέλος του χρόνου – Το ηφαίστειο ετοιμάζεται για την μεγάλη έκρηξη.
Για την αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, ο κ. Κουμαντάκης καλεί την κυβέρνηση να υψώσει ασπίδα προστασίας στον εμπορικό κόσμο, λειτουργώντας κι ως διαμεσολαβητής με τις τράπεζες


Μηδενικά έσοδα, κατακόρυφη πτώση της κίνησης


“Βαρυχειμωνιά” σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας περιμένει και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Χαράλαμπος Λεκάκης.


Τα μηνύματα που λαμβάνει και ο ίδιος είναι “πάρα πολύ άσχημα”. Διαπιστώνει ότι τα μαγαζιά δούλεψαν και “τις τρεις πρώτες μέρες” της επαναλειτουργίας τους. Έπειτα, “άρχισε μία πτώση” στην κίνηση και στη ζήτηση, της τάξεως του 70-80%, δίχως να υπολογίσουμε και τις “αρκετές επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν καθόλου!”.

Ο κ. Λεκάκης περιμένει δύσκολες μέρες. “Η καθυστέρηση του ανοίγματος του τουρισμού είναι ένα ακόμη δυσάρεστο μήνυμα” θα προσθέσει, προβλέποντας πως “το επόμενο διάστημα θα έχουμε ακόμα περισσότερα λουκέτα γιατί δεν υπάρχει και η ανάλογη στήριξη από πλευράς της κυβέρνησης”.


Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ χαρακτήρισε άνευ ουσίας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
“Οι επαγγελματίες θέλουν άμεση χρηματοδότηση και όχι δάνεια από τις τράπεζες. Η επιχειρηματικότητα, για να ανακάμψει, χρειάζεται αρκετά δισεκατομμύρια” αντέτεινε ο ίδιος.

Με μηδέν έσοδα, η καταβολή των ενοικίων από πλευράς των επαγγελματιών μοιάζει σενάριο... επιστημονικής φαντασίας!

Ο κ. Λεκάκης δεν περιμένει και πολλά απ’ την βαριά μας βιομηχανία: “Ήδη έχουμε χάσει δύο μήνες από την τουριστική σεζόν, και θα χάσουμε και τρίτο. Απ’ ο,τι ακούγεται από τους τουριστικούς φορείς, η προσέλευση επισκεπτών στην χώρα μας θα είναι πάρα πολύ μειωμένη – 30% σε σχέση με πέρυσι, είναι ένα πολύ δυσοίωνο μήνυμα για εμάς. Δεν υπάρχει και επιμήκυνση της σεζόν. Όταν κάποιος δουλέψει για τρεις μήνες, καταλαβαίνετε ότι όσα χρήματα βγάλει δεν θα τον φτάνουν για να καλύψει τη χρονιά”.

Συνεπώς, τα οικονομικά ζητήματα που θα προκύψουν θα είναι αλυσιδωτά.

Όσον αφορά το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κράτησε τις επιφυλάξεις του: “Η κυβέρνηση επέλεξε να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που κατά τα λεγόμενά της θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Οι υπόλοιποι επιχειρηματίες δεν μπορούν να καταβάλλουν όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους, και από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι να εργάζονται μόνο για 15 μέρες και να παίρνουν ένα ποσοστό 60% από την κυβέρνηση. Εμείς ζητήσαμε να υπάρχει επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Ζητάμε τα όποια χρήματα δοθούν από την κυβέρνηση, να δοθούν με τη μορφή επιδότησης των εργαζομένων, ώστε κι αυτοί να συνεχίσουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις τους”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ