ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Άφησε τον άνδρα της σε δομή ηλικιωμένων για να κάνει χημειοθεραπείες και τον «έχασε» σε 55 ημέρες

Mηνύουν τη μονάδα αλλά και τον συνεργαζόμενο ψυχίατρο, καταγγέλλουν ότι του χορηγούσαν αντενδεικνυόμενο φάρμακο για να είναι «ήρεμος»

Ηλικιωμένος ασθενής
Photo Credits: @freepik (αρχείου)

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Προ μηνών την «επισκέφθηκε» ο καρκίνος και έπρεπε άμεσα να ξεκινήσει χημειοθεραπείες. Η μεγάλη της έννοια ήταν η φροντίδα του 73χρονου συζύγου της, ο οποίος έπασχε από πάρκινσον. Και μπορεί η κατάσταση του να ήταν σε γενικές γραμμές καλή και εκείνος πλήρως ελεγχόμενος κινητικά, δεν ήθελε ωστόσο να τον αφήνει μόνο του όσο θα έδινε τη δική της μάχη. Με τα παιδιά τους να ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, αποφάσισε να εμπιστευθεί τον 73χρονο σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων, με την προϋπόθεση να τον πάρει και πάλι πίσω στο σπίτι τους το καλοκαίρι, με την ολοκλήρωση των χημειοθεραπειών. Η γυναίκα υποστηρίζει ότι στα τέλη Ιανουαρίου του 2025 οπότε και μετέφερε τον άνδρα της στη Μονάδα, ενημέρωσε εκτενώς τους υπεύθυνους για την κατάσταση του, παραδίδοντας όλον τον φάκελο με τις ιατρικές εξετάσεις, την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε, αλλά και τα στοιχεία δύο γνωστών νευρολόγων γιατρών που παρακολουθούσαν τον ασθενή.

Στις 18 Μαρτίου ο 73χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο ΠΑΓΝΗ από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Είχε εισαχθεί εκτάκτως στις 13 του μηνός από τη δομή, με απαίτηση της συζύγου που έβλεπε ότι ο άνθρωπος της, σε λιγότερο από δύο μήνες, είχε γίνει αγνώριστος.

«Του χορηγούσαν εν αγνοία μας ισχυρά αντιψυχωσικά που αντενδείκνυνται…» 

Στις αρχές Μαϊου η οικογένεια του 73χρονου-σύζυγος και τα παιδιά- υπέβαλε μήνυση κατά των συνιδιοκτητών της μονάδας, του συνεργαζόμενου ψυχιάτρου αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, καταλογίζοντας ευθύνες για τον θάνατο του ανθρώπου τους. Υποστηρίζεται ότι εν αγνοία των συγγενών αλλά και του θεράποντος γιατρού, χορήγησαν στον τρόφιμο αντιψυχωσικά φάρμακα και κυρίως το ισχυρό αντιψυχωσικό φάρμακο Aloperidin, το οποίο αντενδείκνυται σε ασθενείς με νόσο πάρκινσον, με αποτέλεσμα τη ραγδαία φθίνουσα πορεία της υγείας του ανθρώπου τους και τελικά τον θάνατο του».

Όπως καταγγέλλεται στη μήνυση, στη μία εβδομάδα παραμονής του στη δομή, ο 73χρονος διέφυγε της προσοχής του προσωπικού και βγήκε στο δρόμο. Περπάτησε για περίπου μισή ώρα μέχρι που έφθασε στην εξοχική κατοικία της οικογένειας που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή. Πήρε το κλειδί από το σημείο απόκρυψης και στην συνέχεια κάλεσε την σύζυγο του στο κινητό της τηλέφωνο. Ανήσυχη εκείνη έσπευσε να τον βρει. Λίγες ώρες αργότερα τον επέστρεψε στη δομή. «Ουδείς είχε αντιληφθεί ακόμη την απουσία του παρά το γεγονός ότι ήδη έλειπε αρκετές ώρες» υποστηρίζεται στη μήνυση.

Η οικογένεια εκτιμά, όπως αναφέρεται στη μήνυση, ότι από τη δομή ξεκίνησαν να χορηγούν στον 73χρονο φαρμακευτική αγωγή για να τον κρατούν σε κατάσταση ηρεμίας ώστε να μην έχουν άλλες δυσάρεστες «εκπλήξεις». Καταγγέλλεται ότι την πρώτη ημέρα κιόλας της χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου, ο 73χρονος έπεσε στο δωμάτιο του και χτύπησε. Την επόμενη ημέρα διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί κάποιο κάταγμα. Τελικά ο ασθενής επέστρεψε στη δομή, λαμβάνοντας παυσίπονα.

Η σύζυγος του θανόντος αναφέρει στη μήνυση ότι σε επικοινωνία με τον συνεργαζόμενο με τη δομή ψυχίατρο, ο τελευταίος την συμβούλευσε να μην τον επισκέπτεται για κάποιες ημέρες μέχρι ο τρόφιμος να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του. Έτσι οι επικοινωνίες τους για κάποιο διάστημα γίνονταν μέσω Viber, με τη βοήθεια κοινωνικής λειτουργού. Πολύ γρήγορα ωστόσο άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι ο 73χρονος εμφάνιζε ραγδαία κατάπτωση. Έβλεπε ότι καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι και η επικοινωνία τους γινόταν όλο και δυσκολότερη λόγω της επιδείνωσης του. Είχε γίνει άλλος άνθρωπος.

Την 1η Μαρτίου και αφού η γυναίκα είχε ολοκληρώσει τον 3ο κύκλο χημειοθεραπείας, επισκέφθηκε τη δομή προκειμένου να δει από κοντά τον σύζυγο της αλλά και να μιλήσει με τον ψυχίατρο για την κατάσταση του. «Στη θέα του συζύγου μου κυριολεκτικά σοκαρίστηκα. Ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και βρισκόταν σε ληθαργική κατάσταση, η δε επικοινωνία μαζί του ήταν παντελώς αδύνατη. Όση ώρα προσπαθούσα με μεγάλη δυσκολία να του δώσω λίγο φαγητό, χτυπούσε το πάτωμα με τα πόδια και τα χέρια του, συμπεριφερόμενος πολύ περίεργα και ευρισκόμενος εμφανώς σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης». Την ίδια συμπεριφορά είχε και την προηγούμενη ημέρα, όπως της περιέγραψε άλλη φιλοξενούμενη.

Η σύζυγος ζήτησε να μιλήσει με τον ψυχίατρο και να ζητήσει κάποιες εξηγήσεις για την κατάσταση του 73χρονου. Υποστηρίζει ότι ο ψυχίατρος «αστειευόμενος χαρακτήρισε τον άνδρα της περιπατητικό και ζωηρούλη, με τάσεις φυγής και της είπε ότι θα τον έκανε όπως και τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους της δομής που μιλάνε μεταξύ τους και δεν καταλαβαίνουνε τι λένε, όπως κάνουνε και οι τριακόσιοι της Βουλής».

Η γυναίκα συνειδητοποιώντας ότι για την κατάσταση του άνδρα της ευθύνεται το χαπάκι που του έδιναν, απαίτησε να σταματήσουν τη χορήγηση του, με τον ψυχίατρο να την διαβεβαιώνει ότι μετά τη διακοπή, ο ασθενής θα επανερχόταν σε 4-5 ημέρες.

Στην επόμενη επίσκεψη στη δομή και παρά τις προσπάθειες της να «ανακάμψει» ο σύζυγος της, η γυναίκα διαπίστωσε ότι η κατάσταση όδευε από το κακό στο χειρότερο. Ο 73χρονος δεν μπορούσε καν να σταθεί στα πόδια του, δεν μπορούσε να καταπιεί, δεν τρεφόταν κανονικά αλλά με σύριγγα. Η εικόνα του ήταν παντελώς αποκαρδιωτική. Καλά-καλά δεν την αναγνώριζε. Έτσι ζήτησε παραπεμπτικό σημείωμα για το νοσοκομείο. Την επόμενη ημέρα ο 73χρονος διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα επείγοντα του ΠΑΓΝΗ και εν συνεχεία εισήχθη στην Παθολογική κλινική.

«Όλοι οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, οι οποίοι έλαβαν γνώση και ασχολήθηκαν με το περιστατικό, προφορικά μάς εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους με την συστηματική χορήγηση του φαρμάκου Aloperidin σε παρκινσονικό ασθενή, το οποίο και μετά βεβαιότητας προκάλεσε την φθίνουσα πορεία της υγείας του ασθενή, από την έναρξη της χορήγησης του και μετέπειτα μέχρι την κατάληξη του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μήνυση.

Ήδη την ημέρα της εισαγωγής του στο νοσοκομείο ο 73χρονος διαγνώστηκε με παρουσία φλεβικής θρόμβωσης, οξεία νεφρική βλάβη και κατακλίσεις και στα δύο κάτω άκρα. Στις 18 Μαρτίου κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Άρης Ροζάκης: η οικογένεια έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη

Σε επικοινωνία του Cretalive.gr με τον δικηγόρο της οικογένειας του 73χρονου, ο κ. Άρης Ροζάκης δήλωσε για την υπόθεση: «Η οικογένεια θεωρεί καθήκον της στη μνήμη του ανθρώπου της να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απόδοση των ευθυνών του αδόκητου και τόσο άδικου θανάτου του, καθώς και για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων εγκληματικής αμέλειας σε βάρος ηλικιωμένων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας. Δηλώνει δε την απόλυτη εμπιστοσύνη της στην ελληνική δικαιοσύνη και στο επιστημονικό προσωπικό του κλάδου υγείας που με ελάχιστες εξαιρέσεις τιμά τον όρκο του».   

Image
Άρης Ροζάκης
Ο κ. Άρης Ροζάκης

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση