Της Κατερίνας Μυλωνά
Μεγαλώνεις σε ένα χωριό, πηγαίνεις στο σχολείο που βρίσκεται κοντά σου και ετοιμάζεσαι να δώσεις πανελλήνιες. Στην τελευταία τάξη του Λυκείου σου λένε «χμ, πρέπει να βρεις άλλο σχολείο για τη Γ’ τάξη…». Ο λόγος; Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει (ακόμα, τουλάχιστον) έγκριση για να λειτουργήσει το τμήμα σου!
Γράφαμε και την Τετάρτη πως τα ολιγομελή τμήματα φέρνουν λουκέτα και το βλέπουμε στην περίπτωση του Λυκείου Μοχού, ένα σχολείο που πάλεψε για να μείνει ανοιχτό, στηρίχτηκε πολύ από την τοπική κοινωνία και το έχουμε δει να διακρίνεται.
Τι γίνεται, λοιπόν, φέτος; Το σχολείο είχε ζητήσει να εγκριθούν 4 ολιγομελή τμήματα, της Γ’ τάξης Οικονομίας – Πληροφορικής (4 μαθητών), Γ’ Υγείας (2 μαθητών), Γ’ Ανθρωπιστικών Σπουδών (7 μαθητών) και της Β’ τάξης Θετικής κατεύθυνσης (7 μαθητών).
Ανήμερα του αγιασμού, δεν είχε δοθεί το «πράσινο φως» για κανένα από αυτά. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά από το πρώτο κουδούνι, ανακοινώθηκε πως εγκρίνεται η λειτουργία των 2 τελευταίων τμημάτων που έχουν από 7 μαθητές. Αυτό σημαίνει πως οι 6, συνολικά, μαθητές των 2 τμημάτων της Γ΄Λυκείου είναι στον «αέρα» και αν δεν αλλάξει κάτι θα χρειαστεί να αναζητήσουν άλλο σχολείο για να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις!
Όπως αναφέρεται από το σχολείο, η λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων δε θα επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς ήδη διαθέτει τους απαραίτητους καθηγητές.
Να πούμε πως με την α΄ φάση των εγγραφών, στο σχολείο φοιτούν 55 παιδιά που μπορεί να φτάσουν τα 60 ενώ πέρσι ήταν 54. Φέτος, η Γ΄ τάξη έχει 13 παιδιά και πέρσι είχε 17.
Το σχολείο βρίσκεται σε εγρήγορση, αναζητεί λύσεις μαζί με την τοπική κοινωνία και φορείς.
Σε ανακοίνωσή τους, οι καθηγητές με τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Μοχού, τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως
«Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή είναι άδικη για τους παρακάτω λόγους:
α) Η μη έγκριση αυτών των τμημάτων στερεί στους μαθητές μας την ευκαιρία να συνεχίσουν την εκπαιδευτική τους πορεία στο σχολείο που φοιτούσαν τα τελευταία δύο χρόνια και να ακολουθήσουν την κατεύθυνση που επιθυμούν. β) Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των μαθητών, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό, ειδικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. γ) Επιπλέον, το σχολείο μας βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή με ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες και εξυπηρετεί μαθητές από χωριά που ήδη μετακινούνται καθημερινά προς και από τον Μοχό.
Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις σε αυτούς τους μαθητές. Ζητούμε την άμεση αναθεώρηση της απόφασης και την έγκριση των τμημάτων κατεύθυνσης.»
Δείτε επίσης:
Κρήτη: Κενά εκπαιδευτικών, «πληγωμένα» σχολικά κτήρια και σχολεία που κινδυνεύουν με λουκέτο
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο