Κρητικιά η δασκάλα που διδάσκει ελληνικά στα παιδιά της Γκάνας

Κρητικιά η δασκάλα που διδάσκει ελληνικά στα παιδιά της Γκάνας

Οι μικροί μαθητές έρχονται σε επαφή με τις παραδόσεις και την ιστορία της χώρας μας

Σε μία απ’ τις πιο φτωχές περιοχές της μακρινής Γκάνας, ο μοναδικός (πνευματικός) πλούτος που λαμβάνουν τα παιδιά είναι η εκμάθηση των ελληνικών!

Γκάνα

Το ελληνικό σχολείο του Αγίου Νικολάου κάνει... θαύματα, καθώς οι μικροί μαθητές αγκαλιάζουν με θέρμη την πατρίδα μας και τις παραδόσεις της!

Το ιερό εκπαιδευτικό έργο, το έχει αναλάβει μία Κρητικιά: Η Μαρία Ασμαριανάκη!

Η καταγόμενη από το Ηράκλειο εθελόντρια δασκάλα, η οποία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Mag» κι έκανε αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού σχολείου που δημιουργήθηκε πριν από αρκετά χρόνια. Ακόμη, αναφέρθηκε στην μεγάλη συνεισφορά του στα φτωχά παιδιά της περιοχής και τις οικογένειές τους.

Γκάνα
Το σχολείο του Αγίου Νικολάου ιδρύθηκε το 2012.

Η Μαρία Ασμαριανάκη βρέθηκε για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο το 2017, συνεργαζόμενη με το περιοδικό Forbes, και διατήρησε τις επαφές της με την Γκάνα, αφού πρόκειται για μία “πολύ ασφαλή χώρα”, με τους ανθρώπους της να είναι “πολύ ήσυχοι και πολύ ευγενικοί”.

Γκάνα

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι φτωχοί σε εισοδήματα, μολαταύτα πλούσιοι σε συναισθήματα: “Οι γονείς και τα παιδιά μένουν σε σπίτια μονόχωρα, φτιαγμένα από πλαστικό ή ξύλο ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να βρουν. Το μάξιμουμ που βγάζουν την ημέρα – καθώς πρόκειται για ψαράδες, μικροπωλητές των δρόμων – είναι ... δύο ευρώ!” σημείωσε η Μαρία Ασμαριανάκη.

Εκτός από την εκπαίδευση, στα παιδιά παρέχεται και δωρεάν σίτιση.

Γκάνα

Κάθε χρόνο μεγαλώνουμε και περισσότερο, καθώς αυτό που συνειδητοποιήθηκε πάρα πολύ γρήγορα είναι ότι οι γονείς , οι οποίοι δεν έχουν λεφτά να βάλουν τα παιδιά τους στο σχολείο τώρα, δεν θα έχουν ούτε αργότερα – αφού η εκπαίδευση στην Γκάνα δεν είναι δωρεάν. Κι έτσι ο όμιλος Μυτιληναίου βοηθάει στο να κτιστούν κι άλλες αίθουσες. Κι από 10 παιδάκια που είχαμε ξεκινήσει, τώρα έχουμε 160.

Το σχολείο, ουσιαστικά, έχει το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τα υπόλοιπα σχολεία στην Γκάνα. Απλά, επειδή πρόκειται για ελληνική πρωτοβουλία, και φιλελλήνων, μαθαίνουν ελληνικά, μαθαίνουν ελληνικούς χορούς”.

Η Μαρία έζησε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της ζωής της, στην γιορτή του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκέμβρη, όταν το σχολείο, τίμησε, όπως το συνηθίζει, “την Ελλάδα μας και τον Άγιο Νικόλαο”.

Η εμπειρία που έζησε η Κρητικιά εθελόντρια ήταν απίστευτη και θα την συνοδεύει για μια ζωή!

Στο συγκλονιστικό βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή «MEGA Mag, τα παιδιά της Γκάνα μιλούν ελληνικά και να χορεύουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς από συρτάκι μέχρι... ποντιακά! Την επόμενη φορά, ελπίζουμε να έχουν μάθε και Κρητικά... λόγω της δασκάλας τους!

Το ελληνικό σχολείο, πρόσφατα, έπεσε θύμα της πανδημίας, κι αναγκάστηκε να κλείσει, με αποτέλεσμα τα παιδιά που σιτίζονταν εκεί να περνούν δύσκολες ώρες.

Γκάνα

Η Γκάνα δεν είναι όπως η Ελλάδα μας, όπου ο διπλανός σου θα έρθει να σου δώσει ένα πιάτο φαγητό. Εδώ πέρα,  ο διπλανός σου δεν έχει τίποτα. Οπότε, μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση αισθανθήκαμε την ανάγκη να τους δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο, το πρόσωπο της ανθρωπιάς και της Ελλάδας” εξομολογήθηκε πριν καιρό η Μαρία στην ΕΡΤ 3.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ