Λ. Κοπάσης: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποκατάσταση του Φράγματος Βαλσαμιώτη 

Τί δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΚ

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚ για την επιλογή αναδόχου, για την διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων ενίσχυσης της στεγανότητας του φράγματος Βαλσαμιώτη, εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λευτέρης Κοπάσης

"Έξι χρόνια έχουν περάσει από την ‘’έμφραξη’’ του Φράγματος Βαλσαμιώτη και τα εγκαίνια που σηματοδότησαν την ολοκλήρωση του έργου. Κατά την πρώτη ‘’πλήρωση’’ που ακολούθησε διαπιστώθηκαν σημαντικές διαρροές οι οποίες ναι μεν δεν έθεταν σε κίνδυνο το έργο αλλά δημιουργούσαν προβλήματα στην αξιοποίησή του. Πολύ γρήγορα αναζητήθηκαν τα αιτία και ο τρόπος αντιμετώπισής τους σε συνεργασία με την ΔΕΗ (Υπηρεσία Φραγμάτων) που ήταν τεχνικός σύμβουλος κατά την κατασκευή του. Διαπιστώθηκε η ανάγκη των παρεμβάσεων και υποδείχτηκαν στο ανάδοχο οι εργασίες, με δική του δαπάνη, που υλοποιήθηκαν μερικώς και περιόρισαν τις διαρροές στο μισό.

Μεσολάβησε η αλλαγή της διοίκησης του Οργανισμού και η εκ νέου διερεύνηση με νέο μελετητή, με τα ίδια συμπεράσματα που όμως δεν οδήγησαν σε παρεμβάσεις αποκατάστασης μέχρι που το έργο παραλήφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο. Ένα πυροτέχνημα με δημοσιότητα περί προσφυγής στην δικαιοσύνη για την μη παραλαβή του, από τον Οργανισμό ως ο φορέας λειτουργείας του, ακυρώθηκε εντός εβδομάδος για διαδικαστικούς λόγους χωρίς δημοσιότητα αυτή την φορά.

Η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την επιλογή αναδόχου, για την διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων ενίσχυσης της στεγανότητας του φράγματος Βαλσαμιώτη σηματοδοτεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα από τότε.

Η ευχετήρια κάρτα μου ως πρόεδρος του ΟΑΚαε, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και το νέο έτος, απεικονίζει το Φράγμα Βαλσαμιώτη γεμάτο νερό από την πρώτη του πλήρωση και συνοδεύεται με την πεποίθηση ότι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα, που άλλωστε συμφωνεί με την άποψη των αρμόδιων Τεχνικών υπηρεσιών, του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και της Διοίκησης του Οργανισμού.

Η αλήθεια για το φράγμα Βαλσαμιώτη έχει κακοποιηθεί βάναυσα εξυπηρετώντας σκοπιμότητες. Εύχομαι και ελπίζω για το συμφέρον του τόπου και του έργου να μην ανακύψουν νέα εμπόδια. 

Συνοπτικά μπορεί να αναφερθεί:

Η παραπάνω μελέτη δεν αφορά στην αποκατάσταση αλλά στην διερεύνηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων και είναι προϋπολογισμού μικρότερου των 60 χιλιάδων €. Η εκτίμηση του προϋπολογισμού αποκατάστασης του φράγματος είναι τάξη μεγέθους 400χιλ€ και ενδεικτικά αντιστοιχεί στα έσοδα από την λειτουργία του φράγματος για ένα έτος με την χαμηλότερη χρέωση.  Το φράγμα Βαλσαμιώτη χαρακτηρίζεται αιχμής και ασφάλειας και έχει εξασφαλισμένη ετήσια πλήρωση από της πηγές των Μεσκλών και όχι από την λεκάνη απορροής. Η θέση του φράγματος και η υψηλή στάθμη του νερού επιτρέπουν την μεταφορά του με φυσική ροή στην κατανάλωση, ενώ ενδέχεται να μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά παρότι δεν έχει μελετηθεί". 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ