ΛΑΣΥ: Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

ΛΑΣΥ: Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου, Δημήτρης Βρύσαλης και Μιχάλης Κασαπάκης, απέστειλαν σήμερα επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τις δια περιφοράς συνεδριάσεις.

 

Αναλυτικά η επιστολή:
Κύριε Πρόεδρε,

Πρόσφατα προχωρήσατε σε διαδικαστικό πραξικόπημα (με τη συμμετοχή και συνενοχή και όλων των άλλων παρατάξεων) με τη δι’ αντιπροσώπων συνέχιση και ολοκλήρωση της διακοπείσας συνεδρίασης του ΔΣ για την έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2021. Συνεδρίαση που ξεκίνησε και διεξαγόταν επί 2,5 ώρες, με συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων μέσω τηλεδιάσκεψης. Η αναρτημένη στο internet συνεδρίαση της 23-12-2020 κλείνει με την ανακοίνωση σας ότι η συνεδρίαση διακόπτεται και θα συνεχιστεί την επόμενη ημέρα. Η συνέχιση της, όμως, όπως και η διαδικασία της ψηφοφορίας, δεν υπάρχουν πουθενά, ακριβώς γιατί ποτέ δεν έγιναν δημόσια όπως η υπόλοιπη συνεδρίαση.

Παρά την έντονη διαμαρτυρία και καταγγελία μας στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της 4-1-2021, ούτε εσείς ούτε και καμιά από τις συμμετέχουσες και συνένοχες παρατάξεις (κατά τα άλλα κήνσορες των δημοκρατικών διαδικασιών) «καταδέχτηκαν» να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Η ίδια «αυτοκρατορική» συμπεριφορά συνεχίζεται με την εδώ και καιρό κατάχρηση των «δια περιφοράς» συνεδριάσεων υπερβαίνοντας ακόμα και τις απαράδεκτες κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως είναι προφανές ότι το διάστημα αυτό, απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για «συνεδριάσεις» παρωδίες.

Επισημάναμε πως στη συνεδρίαση διά περιφοράς, προκύπτουν ζητήματα όπως: δεν υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων, πρακτικά δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποφασίσουν οι σύμβουλοι για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, που κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να θέσουν και το κυριότερο, δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Επίσης -ουσιαστικά- απαγορεύετε την παρέμβαση κάθε φορέα που θα ήθελε να παρέμβει ή να θέσει ζητήματα. 

Πως δικαιολογείστε άραγε, για την εισαγωγή «επειγόντων» θεμάτων όπως (ενδεικτικά, μόνο στη συνεδρίαση της 18-1-2021) «πρόσληψη ασκούμενων δικηγόρων για την πρακτική τους άσκηση», «ονοματοθεσία οδών», «ονομασία πάρκου»; Πώς νομίζετε ότι μπορούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, στην ίδια συνεδρίαση δια περιφοράς, δηλαδή χωρίς συζήτηση αλλά μόνο μέσω mail ή τηλεφώνου, να γνωμοδοτήσουν για τη «μελέτη οριοθέτησης υδρορεμάτων» το οποίο συνοδεύεται από 24 συνημμένα έγγραφα και χάρτες άνω των 200 σελίδων ή να εγκρίνουν το 35 σελίδων «τοπικό σχέδιο κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων» με ειδοποίηση 3 ημερών εκ των οποίων οι 2 είναι Σ/Κ και υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες;

Αν όλα αυτά δεν είναι ο ορισμός της πλήρους απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου (παρά τα αντίθετα κατά καιρούς λεγόμενα σας), τότε τι ακριβώς είναι;

Επειδή σε κάθε πρόσκληση για συνεδρίαση δια περιφοράς, αναφέρετε το σχετικό νομικό πλαίσιο, σας επισυνάπτουμε όλες τις διατάξεις τις οποίες επικαλείστε και από τις οποίες γίνεται ολοφάνερη η λαθροχειρία σας.

Σημειώνουμε πως από τις διατάξεις που αφορούν τις δια περιφοράς συνεδριάσεις, τα μόνα που έχουν υποστεί τροποποίηση είναι Α. η δυνατότητα μη αιτιολόγησης του επείγοντος και Β. ο αριθμός των συμμετεχόντων δημοτικών συμβούλων από τα 2/3 σε 1/2.

Η κατ’ ουσία –εκ του νόμου– απαίτηση για τα θέματα ώστε να «είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα να πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής της» ούτε ακυρώθηκε, ούτε τροποποιήθηκε ούτε μπήκε σε αναστολή.

Η τακτική σας όμως αυτή δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Αποτελεί πολιτική επιλογή δική σας και των υπολοίπων. Αποδεικνύει ότι επιδίωξή σας είναι να διεκπεραιώνετε ανενόχλητοι την αντιλαϊκή πολιτική στην οποία όλοι μαζί τάσσεστε. Αφού οι 8 παρατάξεις «καταπίνετε την κάμηλον» πίσω από κλειστές πόρτες, «διυλίζετε τον κώνωπα» για τα μάτια του κόσμου. Δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά όσο πιο βάρβαρη γίνεται η πολιτική που υπηρετείτε και όσο ταυτίζεστε πολιτικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ