Λαγουβάρδος: «Οι βροχές στην Κρήτη τέτοια εποχή με τόση διάρκεια, είναι σπάνιο φαινόμενο»

Newsroom
Newsroom

Που καταγράφηκαν σήμερα τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και σήμερα Πέμπτη 25 Αυγούστου με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στις Βρύσες Χανίων με 44 συνολικά χιλιοστά. Τα ίδια χιλιοστά καταγράφηκαν και στον λιμάνι της Πάτρας όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα του ΜΕΤΕΟ με τα τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής στη χώρα.

Σημειώνεται ότι μέσα στην οκτάδα βρίσκεται και το Μεταξοχώρι Ηρακλείου όπου σύμφωνα με την ίδια μέτρηση, έπεσαν 34 χιλιοστά βροχής.

εικονα

 

Λαγουβάρδος: «Οι βροχές στην Κρήτη τέτοια εποχή με τόση διάρκεια, είναι σπάνιο φαινόμενο»

 

«Σπάνιο, για την εποχή, φαινόμενο, οι έντονες βροχές σε Κρήτη και Κυκλάδες, με τόση διάρκεια αυτή την περίοδο» λέει ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος. Ο ίδιος μίλησε στο CNN Greece για την Αυγουστιάτικη κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα από τις αρχές της εβδομάδας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες σε δρόμους, υπόγεια σπίτια και καταστήματα.

«Είναι μια κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό τη διάρκειά της και τη γεωγραφική της θέση. Τα έντονα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι αύριο, δηλαδή συνολικά έξι μέρες. Δεν αφορά μόνο την ηπειρωτική χώρα, όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά έχει επεκταθεί σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά. Οι βροχές στην Κρήτη ή τις Κυκλάδες τέτοια εποχή με τόση διάρκεια, είναι σπάνιο φαινόμενο και δεν συμβαίνει συχνά. Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα» λέει ο ίδιος.

Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί πώς αυτά τα φαινόμενα είναι συνηθισμένα για τον ελληνικό χώρο την καλοκαιρινή περίοδο, «όχι όμως με τόση μεγάλη διάρκεια» και αναφέρει χαρακτηριστικά δύο έντονα καιρικά φαινόμενα που συνέβησαν στο παρελθόν περίπου την ίδια περίοδο, αλλά με μικρότερη διάρκεια.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2002 είχαμε κακοκαιρία με διάρκεια, αστάθεια του καιρού και έντονες βροχές σε πολλές περιοχές. Πριν από δύο χρόνια υπήρξε πάλι μία ισχυρή καταιγίδα η οποία περιορίστηκε στην Εύβοια. Ήταν η καταιγίδα «Θάλεια» που στοίχισε τη ζωή σε 8 ανθρώπους. Τα χαρακτηριστικά αυτής της καταιγίδας ήταν πιο έντονα, αλλά μικρότερης διάρκειας, αφού κράτησε σχεδόν δύο ημέρες», αναφέρει ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν η καλοκαιρινή κακοκαιρία είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ο ίδιος δηλώνει ότι: «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό το φαινόμενο συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Θα ήταν λάθος να οδηγηθούμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα χωρίς να έχουν γίνει μελέτες ετών. Ούτε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο την επόμενη χρονιά. Θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να δούμε εάν αυτό το καιρικό φαινόμενο γίνεται όλο πιο συχνά, την ίδια περίοδο με περίπου την ίδια διάρκεια».

«Οι καταιγίδες είναι μέρος του καλοκαιριού»

Ο μετεωρολόγος εξηγεί ότι «έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν να έχουμε κακοκαιρία τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου. Όχι όμως με τόση διάρκεια, αλλά με πιο μικρή συχνότητα. Στη σημερινή καταιγίδα έχουμε δει μεγάλα ύψη βροχής, όχι όμως και τα μεγαλύτερα που είδαμε σε άλλες κακοκαιρίες».

Οι καταιγίδες το καλοκαίρι στον ελληνικό χώρο είναι σύνηθες φαινόμενο, εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. «Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρουσιάζονται έντονα καιρικά φαινόμενα, είτε λίγων ημερών, είτε μόνο τοπικά, είτε με έντονη βροχή και πλημμύρες. Όμως, αυτό που προκαλεί εντύπωση φέτος είναι η διάρκεια και η γεωγραφική έκταση καθώς περιλαμβάνει τις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Προσθέτει ακόμη ότι «σχεδόν κάθε καλοκαίρι θα έχουμε κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, που θα προκαλούν προβλήματα σε εκείνες τις περιοχές. Οι καταιγίδες είναι μέρος του ελληνικού καλοκαιριού, κυρίως στη βόρεια και κεντρική χώρα, τον ηπειρωτικό κορμό και τους ορεινούς όγκους».

 

 

Φωτογραφία από aderna από το Pixabay

 

Δείτε επίσης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ