Λασίθι: Επέκταση της τουριστικής περιόδου ως τον Νοέμβριο «βλέπουν» οι Δήμοι της περιοχής!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η εικόνα της κίνησης σε Άγιο Νικόλαο, Σητεία, Ιεράπετρα και Οροπέδιο Λασιθίου.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Με δυναμικό τρόπο, μία μικρή κάμψη και… ξανά προς την δόξα τραβά ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στους 4 δήμους της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου.

Εκπρόσωποι από Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα, Οροπέδιο Λασιθίου και Σητεία μιλούν στο Cretalive για την εκκίνηση, τη μέχρι σήμερα πορεία και πώς εκτιμούν, βάση των δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους, ότι θα κυλήσει η τρέχουσα περίοδος. Κοινή συνισταμένη είναι η αισιοδοξία πως το 2024 θα κλείσει με θετικό πρόσημο!

 

Μ. Πεδιαδίτης: «Η χρονιά ξεκίνησε δυνατά το Πάσχα»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουρισμού & Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας στον Δήμο Αγίου Νικολάου, κ. Μανούσος Πεδιαδίτης, αναφέρει πως η φετινή τουριστική περίοδος στην περιοχή ξεκίνησε δυναμικά το Πάσχα. Ακολούθησε μία μικρή κάμψη και από τις αρχές Ιουνίου η πορεία είναι ξανά ανοδική. Σύμφωνα με επαφές που έχει με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες του Δήμου, εκτιμά πως η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος θα έχουν πληρότητες της τάξης του 100% ενώ η αυλαία της τουριστικής περιόδου θα κλείσει τον Οκτώβριο.

Πεδιαδίτης
ο Μ. Πεδιαδίτης

 

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές παραμένουν η Ελούντα και ο Άγιος Νικόλαος ενώ περιφερειακά, ο κόσμος επιλέγει το Καλό Χωριό, τη Μίλατο και το Σίσι.

Όσο αφορά στο 2023, ο κ. Πεδιαδίτης υπενθυμίζει ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε, το έναυσμα της σεζόν είχε δοθεί τέλη Ιουνίου αλλά είχε κλείσει τέλος Οκτωβρίου. Φέτος, η αρχή έγινε νωρίτερα και όλα δείχνουν πως θα έχουμε μία επέκταση της σεζόν, στο κλείσιμό της.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δέχεται περισσότερους επισκέπτες από την Ευρώπη και χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Τσεχία και η Ολλανδία.

Γ. Χατζάκης: «Η σεζόν θα κλείσει αρχές Νοεμβρίου»

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών –  Οικονομικών Υπηρεσιών – Εμπορικών Δραστηριοτήτων –  Τουρισμού και Αθλητισμού στον Δήμο Ιεράπετρας, κ. Γιώργος Χατζάκης, αναφέρει πως η σεζόν ξεκίνησε λίγο μουδιασμένα στην περιοχή, ο Μάιος κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, όσο αφορά στις πληρότητες, ενώ η τάση είναι αυξητική από τον Ιούνιο.

Χατζάκης
ο Γ. Χατζάκης

 

Σε υψηλά ποσοστά αναμένεται να κινηθούν οι πληρότητες τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ενώ διαφαίνεται πως η σεζόν θα συνεχίσει και το φθινόπωρο και θα κλείσει στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο κ. Χατζάκης εκτιμά πως η χρονιά θα κινηθεί, σε γενικές γραμμές, στα επίπεδα του 2023 με μικρές αυξομειώσεις.

Ο κύριος όγκος των τουριστών στον Δήμο κινείται ανατολικά της Ιεράπετρας, σε Κουτσουνάρι, Φέρμα και Μακρύ Γυαλό ενώ πολλοί «ψηφίζουν» το γραφικό χωριό Μύρτος.

Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι από την Κεντρική Ευρώπη, τη Γερμανία, την Πολωνία και την Αυστρία, ενώ η περιοχή δέχεται κόσμο, ακόμα, από Γαλλία και χώρες, όπως είναι η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Τα τελευταία χρόνια, Ιεράπετρα επιλέγουν Σουηδοί και Φιλανδοί.

Γ. Αθανασάκης: «Καταγράφουμε τα επισκέψιμα σημεία μας»

Σε μία κίνηση ματ για να καλύψει το κενό που θα αφήσει το λουκέτο στο Δικταίον Άντρον, το 2025, προχωρά ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου. Όπως αναφέρει στο Cretalive ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Αθανασάκης, υπάρχει μία συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη, προκειμένου να γίνει καταγραφή των επισκέψιμων σημείων της περιοχής και να ακολουθήσει η κατάλληλη προβολή τους.

Αθανασάκης
ο Γ. Αθανασάκης

 

Στόχος, είναι όσο το Νο1 επισκέψιμο σημείο του Οροπεδίου, το Δικταίον Άνδρον, μείνει κλειστό, το 2025, να συνεχίσει απρόσκοπτα η ροή των τουριστών στην περιοχή.

Εξάλλου, ο κ. Αθανασάκης τονίζει πως το Οροπέδιο έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, τόσο καλοκαίρι όσο και χειμώνα. Το επικείμενο λουκέτο στο διάσημο σπήλαιο μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία ώστε να προβληθούν και άλλα σημεία που μέχρι πρότινος τα… επισκίαζε!

Για την τουριστική κίνηση του 2024, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου αναφέρει πως ο Μάιος ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, ακολούθησε μία κάμψη και τώρα πια η πορεία είναι προς τα πάνω. Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε στοιχεία συγκρίσιμα με το 2023.

 

Στ. Κεφάλας: «Η αρχή έγινε με το καρναβάλι»

Ο συνεργάτης σε θέματα τουρισμού του Δήμου Σητείας, κ. Σταύρος Κεφάλας, αναφέρει πως το έναυσμα για την τουριστική σεζόν στην περιοχή δόθηκε με το καρναβάλι, μία περίοδος που στηρίχτηκε στον εσωτερικό τουρισμό και τις αντίστοιχες πτήσεις στο αεροδρόμιο Σητείας.

Κεφάλας
ο Στ. Κεφάλας

 

Σημειώνεται πως το πρώτο πεντάμηνο του 2024, το αεροδρόμιο Σητείας κατέγραψε μια εντυπωσιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 64% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Για την περίοδο από Ιούνιο ως Οκτώβριο, οι προγραμματισμένες θέσεις για το αεροδρόμιο Σητείας είναι 43.504 και οι επισκέπτες έρχονται από τις εξής περιοχές: Αθήνα, Ρόδος / Κάρπαθος / Κάσος, Αλεξανδρούπολη, Άκτιο, Κοπεγχάγη, Τελ Αβίβ, Νάπολι και Μιλάνο. Στην πρώτη θέση σε προγραμματισμένες θέσεις βρίσκεται η Ελλάδα, στη δεύτερη θέση το Ισραήλ, ακολουθούν η Δανία και η Ιταλία.

σητεία

Ο κ. Κεφάλας τονίζει πως η Σητεία αποτελεί μία πύλη εισόδου για την Κρήτη και στόχος όλων είναι το αεροδρόμιο της περιοχής να διαδραματίσει ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο στην τουριστική κίνηση.

Για τις πληρότητες, η εικόνα δεν είναι ακόμα ακριβής, σημειώνεται, όμως, ότι στην περιοχή υπάρχουν περίπου 850 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 3.500 κλίνες που καλύπτουν την έλλειψη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και κλινών.

 

 

Κεντρική φωτογραφία από τον Άγιο Νικόλαο: Marina Vernicos Via Discovercrete.com

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ