ΛΑ.ΣΥ Ηρακλείου: "Κυβέρνηση και δημοτική αρχή «σαμποτάρουν» τη δίχρονη προσχολική"

ΛΑ.ΣΥ Ηρακλείου: "Κυβέρνηση και δημοτική αρχή «σαμποτάρουν» τη δίχρονη προσχολική"

Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

 

Με μοιρασμένους ρόλους, κυβέρνηση και δημοτική αρχή «σαμποτάρουν» την εφαρμογή του Προγράμματος της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου για τη νέα σχολική χρονιά, παίζοντας ένα άθλιο παιχνίδι ευθυνών, με θύματα εκατοντάδες οικογένειες νηπίων, που δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους στις 7 Σεπτέμβρη.

Μετά από δύο χρονιές παρατάσεων, η σχολική χρονιά 2020-2021 είναι η τελευταία της τρίχρονης προθεσμίας για την υποχρεωτική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, βάσει νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με υποβαθμισμένους όρους. Όχι μόνο δεν υπήρξε μέριμνα των κυβερνήσεων για ανέγερση νηπιαγωγείων και αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά θεσμοθετήθηκαν και μέτρα που προεξοφλούσαν τους δυσμενείς όρους υλοποίησης του προγράμματος. Για παράδειγμα, η δυνατότητα που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών σε αυλές γυμνασίων και λυκείων, η χρήση ακατάλληλων χώρων για αίθουσες, και οι πρόσφατες ΠΝΠ της κυβέρνησης ΝΔ που προβλέπουν ολοκληρωτική μεταφορά της ευθύνης στους Δήμους, όχι μόνο για την τοποθέτηση των προκατασκευασμένων αιθουσών, αλλά και για τις προδιαγραφές καταλληλότητας, την τοποθέτηση, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότησή τους, μεθόδευση επικίνδυνη για την ασφάλεια των παιδιών, αφού θα καθορίζεται με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους. Η πορεία ήταν προδιαγραμμένη, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, όχι μόνο δεν προέβλεψε ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στον προϋπολογισμό του 2019 μείωσε κατά 50 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για ανέγερση σχολείων και νηπιαγωγείων. Στην ίδια ρότα, η κυβέρνηση της ΝΔ, στον προϋπολογισμό του 2020, τον μείωσε επίσης κατά άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η δημοτική αρχή παραδέχεται κυνικά ότι είναι αδύνατη η κατασκευή και λειτουργία των 32 απαιτούμενων αιθουσών, υποκριτικά δείχνει την κυβέρνηση ως μοναδική υπαίτια για μια πολιτική με την οποία συμφωνεί πλήρως και υλοποιεί μέχρι κεραίας! Μεθοδεύει την εξαίρεση του Δήμου από το Πρόγραμμα για το νέο σχολικό έτος, αναλογιζόμενη την εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται και το πολιτικό κόστος, ζητώντας νομοθετικές ρυθμίσεις, έχοντας τη στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να φέρει τους γονείς προ τετελεσμένων, στη βάση της λογικής του μικρότερου κακού. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, παραμένει άλυτο το πρόβλημα της απορρόφησης των νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, αφήνοντας μοναδικούς ωφελημένους τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς!

Από την άλλη, η κυβέρνηση, δια στόματος της γενικής γραμματέως του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων, ζητά να βρεθεί προσωρινή λύση σε συνεννόηση με τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στοιβάζοντας νήπια ακόμα και σε αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και βιβλιοθήκες σχολείων!

Η ομηρία των εκατοντάδων οικογενειών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά και των δημοτικών αρχών διαχρονικά: είναι η πολιτική των συγχωνεύσεων, των προκατασκευασμένων αιθουσών σε προαύλια σχολείων, των «κοντέινερ», της υποστελέχωσης, της ιδιωτικοποίησης της κατασκευής σχολικής στέγης, της ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της απουσία μέτρων αντισεισμικής θωράκισης, στατικής και συνολικής λειτουργικής αναβάθμισης σχολικών μονάδων, του συνωστισμού και της καταστρατήγησης των μέτρων υγιεινής ενόψει νέας έξαρσης της πανδημίας.

Καλούμε τις λαϊκές οικογένειες να απορρίψουν το άθλιο ψευτοδίλημμα «να εξαιρεθεί ο Δήμος από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής “εδώ που φτάσαμε” ή να υλοποιηθεί με κενά και προβλήματα;». Κυβέρνηση και δημοτική αρχή είναι συνυπεύθυνοι για αυτή την άθλια κατάσταση. Καλούμε τον ηρακλειώτικο λαό να διεκδικήσει:

  • Με την έναρξη του σχολικού έτους να έχουν διασφαλιστεί όλες οι προϋποθέσεις, υποδομές - προσωπικό, για την έναρξη της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου, χωρίς αναβολή με άμεση μίσθωση ή αγορά κατάλληλων χώρων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.
  • Γενναία χρηματοδότηση της υλοποίησης της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής ώστε να ισχύσει με αναβαθμισμένους και σύγχρονους όρους.
  • Να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα, με κρατική χρηματοδότηση, η ανέγερση νέων σύγχρονων, ασφαλών νηπιαγωγείων, με όλους τους απαιτούμενους χώρους, υποδομές και μέσα.
  • Πρόσληψη όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού (παιδαγωγικού, ειδικού παιδαγωγικού, βοηθητικού).
  • Να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός νηπίου. Να υπάρξει άμεσα μέριμνα ώστε τα προνήπια που θα μείνουν εκτός των νηπιαγωγείων να ενταχθούν στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για τη σχολική χρονιά 2020-21, με τις απαραίτητες προσαρμογές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμά τους, τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και χωρίς σκέψη για τροφεία.
  • Απαιτούμε από την κυβέρνηση τη μείωση του αριθμού των νηπίων σε 15 ανά τμήμα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ