Λείπουν 15.000-16.000 εργάτες γης, από τα χωράφια στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Η σχετική υπουργική απόφαση που έχει ήδη ψηφιστεί αποδεικνύεται αναποτελεσματική

Παραμένει έντονο το πρόβλημα έλλειψης εργατών γης με την Κρήτη να "ζητά" περίπου 15.000-16.000 εργάτες γης για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου αλλά και τα κηπευτικά.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ήδη η σχετική υπουργική απόφαση για μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες, το πρόβλημα παραμένει και είναι ευρωπαϊκό και εθνικό τόσο για ανειδίκευτους εργάτες όσο και για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.

Για την Κρήτη η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει 7.000 θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι έχουν καλυφθεί περίπου 3.000. Ωστόσο αφενός η γραφειοκρατική διαδικασία κι αφετέρου το υπέρογκο κόστος καθυστερούν την έλευση εργατών γης, όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς. Όπως ανέφερε παντως, στην Ελλάδα βρίσκονται άνθρωποι από τρίτες χώρες με ένα καθεστώς μη νόμιμο, οι οποίοι μπορούν να εργαστούν βάσει της εν λόγω υπουργικής απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, δεν επιλέγουν τις εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης παρά το ποσοστό του 10% περίπου της ανεργίας. Ως εκ τούτου τα μεροκάματα έχουν φτάσει στα 50-60 ευρώ, κόστος που μετακυλίεται στο κόστος του τελικού προϊόντος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ