Λένε «όχι» στην δημιουργία Πειραματικών σχολείων στην Κρήτη

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Έντονες είναι οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών σε Ρέθυμνο και Χανιά

Της Κατερίνας Μυλωνά
 

Σχολεία αριστείας για λίγους ή ένα σημαντικό «όπλο» για την αναβάθμιση της παιδείας στο σύνολό της; Τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία είναι γνωστά για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν στους μαθητές τους και στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να δημιουργηθούν νέα σε όλη την χώρα.

Στην Κρήτη, υπάρχουν αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς που θεωρούν πως δεν θα πρέπει να δημιουργούνται σχολεία για μία ελίτ αλλά να στηρίζονται όλα τα σχολεία που είναι υποβαθμισμένα τα τελευταία χρόνια. 
Στο Ρέθυμνο, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από γονείς και εκπαιδευτικούς στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, κ. Στέλιος Ορφανουδάκης, αναφέρει πως μετά από τις κινητοποιήσεις, τελικά, θα αποσυρθεί η πρόταση να μετατραπούν τα 7ο Νηπιαγωγείο καθώς και το 13ο και 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου σε Πειραματικά και το επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς για μία νέα αντιπρόταση.

Ο κ. Ορφανουδάκης αναφέρει πως αν τα συγκεκριμένα σχολεία γίνονταν Πειραματικά, όπου οι μαθητές γίνονται δεκτοί μετά από κλήρωση, τότε θα έμεναν πολλά παιδιά εκτός του σχολείου της γειτονιάς τους. Παράλληλα, θα έχαναν την οργανική τους θέση πολλοί εκπαιδευτικοί που για να την κατακτήσουν, χρειάστηκε να διδάξουν σε σχολεία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όπως λέει, γίνονται όλες αυτές οι κινήσεις ενώ υπάρχει ΦΕΚ για την ίδρυση Πειραματικών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στο Ρέθυμνο ήδη από το 1996, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κ. Γιάννης Κυριακάκης, αναφέρει πως η πρόταση αφορά στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Χανίων σε Πειραματικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νόμος Κεραμέως δημιουργεί σκοπίμως μία σύγχυση μεταξύ των Πειραματικών και των Προτύπων, τα πρώτα θεωρούνται προθάλαμος των δεύτερων, ως σχολεία αριστείας, όπου θα φοιτήσει μία ελίτ ενώ οι υπόλοιποι θα εξακολουθούν να βρίσκονται στον κοινό παρονομαστή της υποχρηματοδότησης και της αδιοριστίας.

Οι καθηγητές του σχολείου και η ΕΛΜΕ αντιδρούν καθώς οι αλλαγές προωθούνται εν μέσω πανδημίας και χωρίς τη σύμφωνη γνώση του συλλόγου διδασκόντων.

Ο κ. Κυριακάκης αναφέρει πως εδώ και 13 χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί μία σχολική αίθουσα στα Χανιά ενώ διορισμοί γενικής παιδείας δεν έχουν γίνει τα τελευταία 11 χρόνια.

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, βουλευτές της ΝΔ στα Χανιά υπόσχονται ότι θα δημιουργήσουν ένα Πειραματικό- Πρότυπο σχολείο και με μαγικό τρόπο θα αναβαθμιστεί η εκπαίδευση στα Χανιά.

«Πρόκειται για μία ιδεοληπτική διαδικασία», υποστηρίζει, ένας τρόπος φυγής από την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα σχολεία τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνει πως μέχρι σήμερα, τα συγκεκριμένα σχολεία συνδέονται με Παιδαγωγικά τμήματα ή καθηγητικά, όπως γίνεται σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, στα Χανιά δεν υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα.

Το θέμα θα συζητηθεί στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 7 Απριλίου.





Δείτε επίσης:

Β. Διγαλάκης για Πρότυπα - Πειραματικά Σχολεία: Τα Χανιά να αξιοποιήσουν την ευκαιρία

 



Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ