Μ. Παναγιωτάκη στο Livetalks: "Η κοινωνία ενισχύει την ακατέργαστη βία"

Μ. Παναγιωτάκη στο Livetalks: "Η κοινωνία ενισχύει την ακατέργαστη βία"

Σόκαρε την κοινωνία η επίθεση στον σταθμάρχη - "Τα παιδιά δεν φέρνουν ψήφους και η πολιτεία τα θεωρεί βάρος"

Ο άγριος ξυλοδαρμός του σταθμάρχη στο μετρό της Αθήνας, "πάγωσε" την κοινωνία. Για μέρες το θέμα - και πώς αλλιώς; - μονοπωλούσε την επικαιρότητα. Γιατί επρόκειτο για μία "κυνική, βάρβαρη στάση", όπως χαρακτηριστικά είπε η ψυχολόγος-κοινωνιολόγος Μαρία Παναγιωτάκη, μιλώντας στο Livetalks και τη Σώτια Πεντεδήμου.

"Πρόκειται για μία πράξη που δύσκολα γίνεται κατανοητή. Η βία με διάφορες μορφές υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Ειδικά στην άσχημη και δύσκολη συνθήκη που βρισκόμαστε. Η πανδημία έχει τεντώσει τα νεύρα μας και παίζει με την ψυχική μας υγεία" ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Η κα. Παναγιωτάκη, σημειώνει ότι "ζούμε σε μία βίαιη κοινωνία χωρίς κατανόηση και εν συναίσθηση και χωρίς ψυχικό και συναισθηματικό αγκάλιασμα" όμως - προσθέτει - "δεν έχουν όλοι οι ανήλικοι βίαιη συμπεριφορά!". Και εδώ μπαίνει ο καταλυτικός ρόλος της οικογένειας. 

"Μέρος της σημερινής γενιάς μεγαλώνει με ένα απίστευτο θράσος, έλλειψη οριοθέτησης συμπεριφοράς και επίγνωσης των πράξεων με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην καταλαβαίνουν το "όχι". Μπροστά σε μια τέτοια αγριότητα και βαρβαρότητα που παραλύει, η οικογένεια σπεύδει να τα υποστηρίξει, να καλύψει αυτή τη συμπεριφορά". 

Πώς αντιδρά η πολιτεία και η κοινωνία; 

Υπάρχει σοβαρό έλλειμμα θεσμικού πλαισίου, διαπιστώνει η κα. Παναγιωτάκη και μένουμε μόνο σε "βαρύγδουπες δηλώσεις πολιτικών, σε ωραία και παχιά λόγια". 

"Τα παιδιά δεν φέρνουν ψήφους βλέπετε" σημειώνει με απογοήτευση και μοιράζεται την προσωπική της εμπειρία από την απραξία των κυβερνώντων. 

Έως και σήμερα καταβάλλεται μίσθωμα σε κτίριο του Ηρακλείου που θα στέγαζε ένα από τα πέντε «Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων - «Σπίτι του Παιδιού» που θεσμοθετήθηκαν το 2017. Λειτούργησε ποτέ; Όχι! 

"Πρόκειται για δομές που θα προστατεύουν τα παιδιά θύματα κακοποίησης. Στο εξωτερικό το κάνουν εδώ και χρόνια. Στα Βαλκάνια, ακόμα και στην Τουρκία του Ερντογάν υπάρχουν 30!  Από την πλευρά της πολιτείας υπήρχαν αβλεψίες, παραλείψεις. Το τρέναρε το πράγμα και συναντούσα μια αδιαφορία. Ειδικά για το Ηράκλειο που θα είχε ως μέριμνα την σεξουαλική κακοποίηση για παιδιά σε όλη την Κρήτη όπου έχουμε πολύ ψηλά ποσοστά κακοποίησης". 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ