Μ. Συντυχάκης: Στον «Προκρούστη» της πλήρους ιδιωτικοποίησης σειρά έχει το νερό

Newsroom
Newsroom

Αυτό το πολυνομοσχέδιο δείχνει την βιασύνη της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα την υλοποίηση απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων για να κερδοφορήσουν σε νέα πεδία, όπως το νερό, οι ΑΠΕ, τα δασικά οικοσυστήματα και η οικιστική δόμηση, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕΜανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως σημείωσε η κυβέρνηση προωθεί όλα όσα απαιτεί το υπερμνημόνιο της ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να εκταμιευτούν οι επόμενες δόσεις, για να πάρουν ζεστό χρήμα τα «πράσινα κοράκια».

Τώρα, στον «Προκρούστη» της πλήρους ιδιωτικοποίησης σειρά έχει το νερό, είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Συντυχάκης. Αφού οι κυβερνήσεις έχουν παραδώσει τις πηγές νερών σε όλη τη χώρα, τώρα, εξήγησε πάνε για φουλ ιδιωτικοποίηση του νερού.

Αντί για την παροχή φτηνού, ποιοτικού και επαρκές νερού για πόση, ύδρευση και άρδευση, με το νομοσχέδιο μετατρέπονται οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) σε κοινή ΑΕ, ξεκινώντας πιλοτικά από την Θεσσαλία, με στόχο να επεκταθεί αυτό σε όλη την χώρα. Ακόμα προωθείται η συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς.

Εκτός από το ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που «πίνουν νερό στο όνομα» της ΕΕ ευθυγραμμίζονται απόλυτα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, υπογράμμισε ο Μ. Συντυχάκης.

Ακόμα, το νομοσχέδιο προχωρά και στην επίσπευση των απαιτήσεων και των ενεργειακών ομίλων, δημιουργώντας ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, δηλαδή μικρό ρίσκο και σίγουρα κέρδη, συνεχίζοντας το περιβαλλοντικό έγκλημα των ΑΠΕ.

Ειδικά στην Κρήτη, που έχει γίνει ενεργειακός κόμβος, ήδη τα αρπακτικά της ενέργειας προωθούν πρότζεκτ τεραστίων πάρκων πηγών ενέργειας, με επίκληση κιόλας την προστασία του περιβάλλοντος. Η δήθεν πράσινη μετάβαση αποτελεί μεγάλη εξαπάτηση του λαού, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στην οποία έβαλαν το χέρι τους όλα τα άλλα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους.

Χαρακτηριστικά θύμισε τη νομοθέτηση fast track διαδικασίων για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά ακόμα και σε περιοχές NATURA, που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ