Mάλια, Αθήνα, Κορυτσά: Το success story της Στεφανίας Κόστα 

Newsroom
Newsroom

Η Στεφανία Κόστα γεννήθηκε στην Κρήτη, μεγάλωσε στα Μάλια, έχει αλβανική καταγωγή και τώρα προσθέτει ακόμα ένα λιθαράκι στην επιτυχημένη πορεία της ζωής της.

Γεννήθηκε από γονείς μετανάστες που δούλευαν-και εξακολουθούν να δουλεύουν- πολύ σκληρά. Μεγάλωσε και πήγε σχολείο στα Μάλια, αποδείχθηκε εξαιρετική μαθήτρια και πέρασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Τώρα, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του ίδιου Πανεπιστημίου, προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στην επιτυχημένη πορεία της ζωής της.

Η Στεφανία Κόστα, που γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά έχει αλβανική καταγωγή, κουβαλά μέσα της και την ελληνικότητα και την αλβανικότητα. Μιλά τέλεια τις δύο γλώσσες (και ας παραπονιέται ότι τα αλβανικά της χρειάζονται βελτίωση), έχει φίλους Ελληνες και Αλβανούς, κουβαλά πια μία "μικτή" ελληνοαλβανική ταυτότητα που αναμφίβολα την ξεχωρίζει.

Πρόσφατα η Στεφανία μαζί με δύο άλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Παντείου με αλβανική καταγωγή, τη Σίντι Μπλούσι και τον Μπιόρνι Λέκα, ταξίδεψε στη χώρα καταγωγής της για να εξηγήσει στους συμπατριώτες της τι ακριβώς είναι αυτή η διπλή ταυτότητα. Είχε δίπλα της τον Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Χριστόπουλο και ως πολύτιμη αποσκευή το βίντεο του NEWS 24/7 ακριβώς γι' αυτό το θέμα που "έπαιξε" τον προηγούμενο Δεκέμβριο με πρωταγωνίστρια και την ίδια.

Το ενδιαφέρον του κοινού στην Αλβανία, τόσο στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο οποίο μίλησαν τα τρία παιδιά μαζί με τον καθηγητή τους, όσο και στα ΜΜΕ στα οποία εμφανίστηκαν, αποδείχθηκε μεγάλο. Και αυτό γιατί το success story της Στεφανίας, που κατάφερε να κάνει αυτά τα πολύ σημαντικά πράγματα που έχει καταφέρει ως παιδί μεταναστών από την Αλβανία συγκροτεί μία ιστορία που συγκινεί και κινητοποιεί συνομηλίκους και μη, σε μία χώρα μάλιστα που έχει πλέον παράδοση στη μετανάστευση.

Μιλώντας στο κορυφαίο αλβανικό κανάλι abc, η Στεφανία τόνισε πως "Γεννήθηκα στην Ελλάδα, κάνω παρέα με Έλληνες και οι γονείς μου ήθελαν να μάθω όσο καλύτερα γίνεται την ελληνική γλώσσα για να γίνω καλή μαθήτρια στο σχολείο. Την ίδια ώρα όμως δεν ήθελαν να με αφήσουν χωρίς τη γνώση και της αλβανικής.

Εχω γεννηθεί στην Κρήτη και πολλές φορές παρουσιαζομαι ως Αλβανίδα, όχι γιατί δεν νιωθω Ελληνίδα αλλά για να ξέρει αυτός που εχω απέναντι την καταγωγή μου. Οι φίλοι και οι γνωστοί μου ξέρουν ότι έχω την ελληνική ιθαγένεια, εγώ όμως παρουσιαζομαι ως Αλβανίδα για τον λόγο που είπα. Ποτέ δεν έχω βιώσει ρατσισμό όπως άλλα παιδιά από την Αλβανία".

Ολα τα παραπάνω ειπώθηκαν στην αλβανική γλώσσα, στη μητρική γλώσσα της Στεφανίας δηλαδή. Αποδείχθηκε έτσι με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Παντείου έχει μέσα της δύο πατρίδες. Την Ελλάδα που την γέννησε και τη μεγάλωσε και την Αλβανία η οποία γέννησαν και μεγάλωσαν αυτούς που την έφεραν σ' αυτόν τον κόσμο. Παράλληλα, η Στέφυ δεν ξεχνά ποτέ ότι γεννήθηκε στην Κρήτη, εκεί που εξακολουθούν να ζουν οι γονείς της κάνοντας προκοπή.

Τέτοια παράδειγμα, δεύτερης γενιάς Αλβανών μεταναστών που έχουν αφομοιωθεί πλήρως από την ελληνική κοινωνία έχοντας πλέον και την ελληνική ιθαγένεια υπάρχουν πολλά πλέον γύρω μας. Αξίζει να τα μελετήσει κανείς. Και αξίζει γιατί τότε θα καταλάβει ότι οι εθνικισμοί εκατέρωθεν αγνοούν το πιο βασικό κομμάτι. Αυτό της συνύπαρξης. Στα προηγούμενα τριάντα χρόνια, όχι χωρίς προβλήματα, όχι χωρίς εντάσεις, Αλβανοί και Ελληνες απέδειξαν ότι μπορούν να ζουν μαζί, να προοδεύουν μαζί και να προκόβουν μαζί. Απέδειξαν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Υπό αυτή την έννοια, η Στεφανία Κόστα μετατρέπεται σ' ένα φωτεινό φάρο που μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή λιμάνια και άλλα παιδιά όπως η ίδια. Και από την Αλβανία αλλά και από άλλες χώρες. Παιδιά μεταναστών που δούλεψαν σκληρά και έπεισαν τη συνήθως δύσπιστη και κακότροπη ελληνική κοινωνία ότι αξίζουν να είναι μέλη της και μάλιστα εξέχοντα.

Στα παιδιά της η Στέφι θα λέει με υπερηφάνεια ότι έχει δύο ιδιαίτερες πατρίδες. Τα Μάλια της Κρήτης και την Κορυτσά της Αλβανίας. Είναι αυτό που θέλει να είναι. Και Αλβανίδα και Ελληνίδα! Και ναι, αυτό είναι ένα σπουδαίο success story. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ