Μανουσάκης: "H κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα ΚY είναι ακόμα πιο άσχημη, απ' ότι στα νοσοκομεία"

Newsroom
Newsroom

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου Οροπεδίου Λασιθίου πραγματοποίησαν ο νοσηλευτής και μέλος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λασιθίου Γ. Μανουσάκης, μαζί με το Δ. Χαλκιαδάκη και την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ Ρ. Δαλαβέρου-Καρύδη

Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου Οροπεδίου Λασιθίου πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα ο νοσηλευτής και μέλος ΝΤ ΑΔΕΔΥ Λασιθίου Γιώργος Μανουσάκης, μαζί με το Δαμιανό Χαλκιαδάκη και την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ Ρένα Δαλαβέρου Καρύδη, μιλώντας με γιατρούς και προσωπικό.

Όπως ενημερώνει σχετικά σε ανακοίνωση του ο κ. Μανουσάκης: "δυστυχώς η κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα Κέντρα Υγείας είναι ακόμα πιο άσχημη από την κατάσταση στα Νοσοκομεία".

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Μανουσάκης σημειώνει:

"Παρότι το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου εφημερεύει όλο το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, δυνατότητα για ακτινογραφίες υπάρχει μόνο πέντε βάρδιες (οκταωρα) την εβδομαδα, λόγω έλλειψης τεχνολόγων ακτινολογικού.

Επίσης δεν υπάρχει καθόλου δυνατότητα για εξετάσεις αίματος, ούρων, ούτε καν για εξέταση αερίων αίματος. Γινεται μόνο γενική αίματος, όποτε υπάρχουν αντιδραστηρια. Σε τακτική βάση, μία φορά την εβδομάδα γίνονται αιμοληψίες και τα αίματα στέλνονται στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου για εξέταση.

Δηλαδή οι ιατροί που εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου έχουν ελάχιστες ως μηδενικές δυνατότητες διενέργειας εργαστηριακών και απεικονιστικών ελέγχων στους ασθενείς που εξετάζουν, και οι διακομιδές στα νοσοκομεία του Ηρακλείου και στο ΓΝΑΝ είναι συχνές. Αναγκαστικά ασκούν ιατρική προηγούμενων αιώνων...

Είναι όμως άξιοι συγχαρητηρίων γιατί λειτουργώντας με τέτοιες συνθήκες φροντίζουν με συνέπεια και επαγγελματισμό τους ασθενείς και γι΄ αυτό και έχουν την εμπιστοσύνη και την ευγνωμοσύνη του τοπικού πληθυσμού.
Βεβαίως ούτε ο αριθμός των ιατρών του ΚΥ Τζερμιάδου δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των εφημεριών, με αποτέλεσμα να εφημερεύουν και ιατροί από το Κ.Υ. Καστελίου.

Άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού πλην ιατρών είναι συμβασιούχοι, με μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια και συνεχή αγωνία για το αν θα παραταθούν οι συμβάσεις τους.

Φύγαμε από το Κέντρο Υγείας Τζερμιάδου με απογοήτευση και θυμό για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος του σημαντικού κρίκου της πρωτοβάθμιας υγείας, σε μια ορεινή και αγροτική περιοχή της Κρήτης με περισσότερους από 3000 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αυξημένες ανάγκες υγείας λόγω της ηλικίας τους.

Βεβαίως η διεκδίκηση και οι αγώνες για ένα ποιοτικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και την πρωτοβάθμια υγεία, η οποία είναι πολύ σημαντική και δυστυχώς βρίσκεται και αυτή σε πολύ άσχημη κατάσταση λόγω της πολιτικής απαξίωσης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων δομών υγείας."

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ