Μάθημα 1ο: Μένουμε μακριά από τα φίδια και, μάθημα 2ο: αν μας δαγκώσουν τρέχουμε στο νοσοκομείο!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι αναφέρει στο Cretalive ο επιστήμονας του ΜΦΙΚ και μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, Πέτρος Λυμπεράκης.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Τα φίδια είναι γεγονός πως αποτελούν ένα τρομακτικό ζώο για πολλούς. Το περιστατικό με την ερπετολόγο αλλά και ακόμα μία περίπτωση γυναίκας που δαγκώθηκε από οχιά έχει ανησυχήσει τον κόσμο που αναρωτιέται τι να κάνει σε κατάσταση… έκτακτης ανάγκης.

Κατ’ αρχάς, ο επιστήμονας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, δρ. Πέτρος Λυμπεράκης, ξεκαθαρίζει στο Cretalive πως στην Κρήτη δεν έχουμε δηλητηριώδη φίδια και, μάλιστα, είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας που απολαμβάνουν αυτό το προνόμιο!

Λυμπεράκης Φίδι οχιά Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτη Ηράκλειο Ερπετά

Σε ερώτημα γιατί βλέπουμε τώρα περιστατικά με δαγκώματα, απαντά πως είναι θέμα τύχης (ή ατυχίας…) και η άνοιξη, ούτως ή άλλως, είναι η περίοδος που τα ζώα είναι πιο δραστήρια.

Η οχιά είναι το δηλητηριώδες φίδι που συναντά κανείς στην Ελλάδα. Στην ηπειρωτική χώρα και κάποια νησιά έχουμε συγκεκριμένο είδος οχιάς, στα ψηλά βουνά συναντάμε σπάνια κάποια μικρά φίδια που είναι και άκακα, το δηλητήριό τους δεν είναι τόσο ισχυρό ώστε να προκαλέσει ζημιά, έχουμε την οχιά της Μήλου, εξίσου επικίνδυνη με την ηπειρωτική και την οθωμανική οχιά που έρχεται από την Τουρκία και φτάνει στα ανατολικά μας νησιά, επικίνδυνη και αυτή.

Ο κ. Λυμπεράκης αναφέρει πως οι περιπτώσεις θανατηφόρων δαγκωμάτων είναι σπάνιες. Με την κοινή οχιά, ένας ενήλικας, υγιής, δε θα πεθάνει, υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης, όπως έγινε με την ερπετολόγο, ή περισσότερο ευάλωτα είναι τα μικρά παιδιά και τα άτομα με υποκείμενο νόσημα. Αν ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία, δε θα επέλθει θάνατος.

Όμως, ο πόνος είναι ανυπόφορος και μπορεί να προκληθεί ζημιά, όπως να μείνει ανάπηρο ένα δάκτυλο!

Ο κ. Λυμπεράκης αναφέρει πως πρέπει να προσέχουμε και να μην πλησιάζουμε ένα φίδι, αν το αντιληφθούμε.

«Πρέπει να συμπεριφερόμαστε με σεβασμό στη φύση, έχουμε την τάση, να θέλουμε να αγκαλιάσουμε και να χαϊδέψουμε όλα τα πλάσματα, όμως, η άγρια πανίδα ανήκει στο άγριο μέρος της φύσης. Τη θαυμάζουμε από μακριά», τονίζει.

Σε σχετική ερώτηση, απαντά πως δεν μπορούμε να έχουμε μαζί μας κάποιο φάρμακο, προληπτικά. Η μόνη λύση, σε περίπτωση τσιμπήματος είναι να τρέξουμε στο νοσοκομείο!

Πληροφορίες για τα φίδια και άλλα ερπετά μπορεί κανείς να λάβει  ΕΔΩ.

 

Φωτογραφία από Vista.Create.

Δείτε επίσης:

Η άμεση μεταφορά της 39χρονης ερπετολόγου στο νοσοκομείο την έσωσε από βέβαιο θάνατο

Κινδύνευσε γυναίκα από δάγκωμα οχιάς
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ