Με αντισηπτικά και πολλές απορίες ανοίγουν ξανά τα σχολεία!

Με αντισηπτικά και πολλές απορίες ανοίγουν ξανά τα σχολεία!

Μαθητές, γονείς και κηδεμόνες αλλά και εκπαιδευτικοί ζουν τη δική τους αγωνία - Οδηγίες από την Περιφέρεια Κρήτης

Το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας θα ξαναχτυπήσει, μετά από καιρό, το κουδούνι για τους μαθητές - σε πρώτη φάση- της τρίτης τάξης των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Η εβδομάδα αυτή κρίνεται κρίσιμη, διότι στις 18 του μήνα θα έχουμε την επιστροφή και των υπόλοιπων τάξεων (πρώτης και δευτέρας).

“Δεν είναι μόνο το ποσοτικό κομμάτι της ύλης που πρέπει να καλυφθεί · είναι και το ποιοτικό, η επανένωση με τη σχολική πραγματικότητα που πρέπει να έχει ο μαθητής, προκειμένου να έχει την απαιτούμενη ηρεμία για να μπει στις Πανελλήνιες εξετάσεις” σχολιάσει σχετικά ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης.

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας είναι πρωτόγνωρη.
Ο κ. Καρτσωνάκης κάλεσε τους μαθητές “να δείξουν τον καλύτερο εαυτό τους. Φυσικά, οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους. Οι διευθυντές των σχολείων έχουν λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να προσφέρουμε το απαραίτητο επίπεδο ασφάλειας στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στις οικογένειές τους. Από την μεριά τους, οι μαθητές οφείλουν να επιδείξουν την κατάλληλη συμπεριφορά, ούτως ώστε όλο αυτό που συμβαίνει να δουλέψει υπέρ τους”.

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης γίνονται καθημερινά αποδέκτες αποριών από γονείς και κηδεμόνες, που ζουν τη δική τους αγωνία. “Είναι φυσιολογικό νομίζω. Υπάρχουν ερωτήσεις, υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες από το Υπουργείο που έχουν να κάνουν με όλα τα ζητήματα για το ωράριο λειτουργίας του σχολείου, για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξει το προσωπικό και οι μαθητές, προκειμένου να πάνε όλα καλά” σχολίασε ο κ. Καρτσωνάκης και συμπλήρωσε: “Το Υπουργείο αφενός και οι Δήμοι αφετέρου έχουν προχωρήσει στην διανομή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού. Επίσης υπάρχουν ρυθμίσεις ώστε το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας να αυξηθεί, με την βοήθεια των Δήμων – άλλωστε έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με τις δημοτικές αρχές. Κι έτσι, τα σχολεία θα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα μεγαλύτερο επίπεδο καθαρισμού”.


“Είμαστε καθόλα έτοιμοι”

Την Παρασκευή εξάλλου, ολοκληρώθηκε η διανομή των αντισηπτικών που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας, τα οποία μοιράστηκαν από υπαλλήλους του Δήμου Ηρακλείου στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της πόλης.

Συγχρόνως, αυτές τις μέρες θα οριστικοποιηθούν οι διπλές βάρδιες των καθαριστριών.

“Είμαστε καθόλα έτοιμοι να λειτουργήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που μας έχουν δοθεί, και από τους επιστήμονες και από τα αρμόδια Υπουργεία. Και πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα” διαβεβαιώνει μέσω του Cretalive ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Νίκος Αγγελάκης.

“Είπαμε στους διευθυντές ότι μπορούν να παίρνουν τη δαπάνη της απολύμανσης που επιθυμούν, από τη Σχολική Επιτροπή και να προχωρούν σε απολυμάνσεις.

Έτσι, μέχρι την Πέμπτη από τα 45 σχολεία μέσης εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου, τα 18 έχουν προχωρήσει σε απολυμάνσεις ή έχουν προγραμματίσει απολυμάνσεις είτε του εξωτερικού χώρου, είτε του εσωτερικού ή και των δύο (χώρων)” πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Αγγελάκης είχε επικοινωνία και συνεργασία και με την αντιδημαρχία Καθαριότητας. “Ο αντιδήμαρχος, ο κ. Βαρδαβάς μού ζήτησε τη λίστα των κτηρίων μέσης εκπαίδευσης για να πάει συνεργείο προκειμένου να καθαρίσει τις αυλές, πράγμα που συνέβη”.

 

 

 

Οδηγίες από την Περιφέρεια Κρήτης στις σχολικές μονάδες για τον καθαρισμό και απολύμανση  των σχολικών κτιρίων για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον SARS-CoV-2

 

Η Περιφέρεια Κρήτης αποστέλλει στις σχολικές μονάδες οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης  των σχολικών κτιρίων για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον ιό SARS-CoV-2 καθώς και οδηγίες για τις καθημερινές ενέργειες πρόληψης, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Η συνεργασία των Αντιπεριφερειαρχών Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρου Βαμβακά και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφης Κουτεντάκη στοχεύει στην προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών τους. Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

«Τα μέτρα προστασίας της υγείας της  εκπαιδευτικής κοινότητας  πρέπει να εφαρμοστούν εφόσον στόχος είναι η ασφαλής επανένταξη των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία αλλά και η προστασία των ευάλωτων ομάδων. Ας μην ξεχνάμε ότι το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί την επιστροφή στην κοινωνική κανονικότητα. Απαιτείται λοιπόν συντονισμός όλων των φορέων ώστε να στηριχθεί η κοινωνία υγειονομικά και ψυχολογικά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς Έφης Κουτεντάκη.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Βαμβακάς έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία της υγιεινής και της ασφάλειας στα σχολικά κτίρια. Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης έχουν πραγματοποιήσει ενημερωτικές δράσεις, με πιο πρόσφατη αυτήν που υλοποιήθηκε στις 26/2/2020 με θέμα «Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες μέτρων πρόληψης–καθαρισμού και απολύμανσης για τις σχολικές μονάδες». Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ