"Με αποσπασματικά μέτρα δε λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων"

"Με αποσπασματικά μέτρα δε λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων"

Δήλωση Δημήτρη Βρύσαλη, προέδρου Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, εκπροσώπου των εργαζομενων στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ και Βασίλη Κουδα, εκπροσώπου των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου για τις νέες θέσεις ΜΕΘ της 7ης ΥΠΕ

Για αποσπασματικό μέτρο για την επίλυσης του χρόνιου ζητήματος της υποστελέχωσης των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων της Κρήτης κάνουν λόγο οι Δημ.Βρύσαλης και Βασ.Κούδας. Σε κοινή του δήλωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και ο εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου σημειώνουν πως ο ελιγμός της ΔΥΠΕ με τον αποκλεισμό παθολόγων και αναισθησιολόγων από την προκήρυξη θα στερήσει από τις νέες κλίνες ΜΕΘ δύο απαραίτητες ειδικότητες.

Η δήλωση

Το μέτρο το οποίο επέλεξε η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της χρόνιας υποστελέχωσης των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων της Κρήτης είναι αποσπασματικό και δεν δίνει ουσιαστική οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο αποκλεισμός των παθολόγων και των αναισθησιολόγων με εξειδίκευση και εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις στις ΜΕΘ της Κρήτης αποτελεί τακτικισμό και δεν πρόκειται να αποτελέσει κίνητρο για την κάλυψη των κενών («άγονων») θέσεων των αναισθησιολογικών τμημάτων, αντίθετα θα στερήσει από τις νέες κλίνες ΜΕΘ δύο βασικές απαραίτητες ειδικότητες, ενώ υπάρχει κίνδυνος θέσεις ΜΕΘ να μείνουν κενές, καθώς οι παθολόγοι και  οι αναισθησιολόγοι αποτελούν την πλειοψηφία των εξειδικευμένων εντατικολογων ΜΕΘ.

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων έχω τονίσει πολλές φορές τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων για τις χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς αποθαρρύνει πολλούς γιατρούς από το να διεκδικήσουν θέσεις σε τμήματα σοβαρά υποστελεχωμένα, ενώ άλλους τους οδηγεί σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Αγωνιζόμαστε σταθερά για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Αυτό υποστηρίζουμε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου. Η πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, η διακοπή των μετακινήσεων προσωπικού, τα ανθρώπινα ωράρια σε συνδυασμό με πρόσθετα κίνητρα (αν χρειαστεί) αποτελούν λύσεις για την κάλυψη των άγονων θέσεων. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένες με το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένων αναισθησιολόγων και παθολόγων).

Απέναντι στα «μπαλώματα» του υπουργείου και των διοικήσεων απαντάμε με συνέχιση του συλλογικού αγώνα για ένα αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας πλήρως αναπτυγμένο και στελεχωμένο στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ