Με αυτή τη μέθοδο ανατινάζουν τα ΑΤΜ χρησιμοποιώντας αέριο

Με αυτή τη μέθοδο ανατινάζουν τα ΑΤΜ χρησιμοποιώντας αέριο

Η διοχέτευση αερίου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Βαλκάνια και η "τεχνογνωσία" εξαπλώθηκε

Ολοένα και πληθαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα ανατίναξης ΑΤΜ τραπεζών με τους διαρρήκτες να ακολουθούν μια νέα μέθοδο για τα τοπικά δεδομένα, η οποία ωστόσο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε Βαλκανική χώρα.

Ο λόγος για το πιο πρόσφατο περιστατικό που καταγράφηκε στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα στον Πλάτανο Κισάμου, όπου άγνωστοι δράστες χρησιμοποίησαν αέριο για να προκαλέσουν έκρηξη στο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών που ήταν εγκατεστημένο σε σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πατρίς", πρόκειται για τη μέθοδο διοχέτευσης αερίου που πρώτοι χρησιμοποίησαν Ρουμάνοι διαρρήκτες και η οποία έλαβε την ονομασία "plofkraak". Έκτοτε, η βαλκανική αυτή τεχνογνωσία "ταξίδεψε" νοτιότερα και έφτασε να χρησιμοποιηθεί στην απόπειρα που σημειώθηκε στον Πλάτανο τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η μέθοδος διοχέτευσης αερίου απαιτεί τη χρήση φιάλης υγραερίου και λάστιχου ποτίσματος. Η μία άκρη του λάστιχου τοποθετείται στη σχισμή του ΑΤΜ και η άλλη συνδέεται με τη φιάλη. Το αέριο διοχετεύεται στο εσωτερικό του μηχανήματος και με ηλεκτρικά καλώδια που έχουν προσαρμοστεί στο λάστιχο, προκαλείται ανάφλεξη και εν τέλει η έκρηξη.

Η εν λόγω μέθοδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, φαίνεται να έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλα ανάλογα περιστατικά με ανατινάξεις ΑΤΜ στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η διοχέτευση αερίου χρησιμοποιήθηκε σε άλλες τρεις τουλάχιστον ανατινάξεις ΑΤΜ σε Χανιά και Ρέθυμνο, κατά το παρελθόν.

Μολονότι, η πρόσφατη απόπειρα στον Πλάτανο Κισάμου δεν είχε αποτέλεσμα για τους δράστες, αφού από την προκληθείσα έκρηξη καταστράφηκε μόνο το πάνω μέρος του ΑΤΜ της Τράπεζας Χανίων, ωστόσο χρήσιμα στοιχεία για τον τρόπο δράσης των διαρρηκτών αποτυπώθηκαν σε βίντεο κλειστού κυκλώματος.

Στο υλικό αυτό έχουν καταγραφεί τρία τουλάχιστον άτομα τα οποία έδρασαν στην περιοχή με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, όπως επίσης και το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν.

Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν με προσοχή το διαθέσιμο υλικό ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα όχι μόνο για τον τρόπο δράσης των άγνωστων δραστών, αλλά επίσης για την ταυτότητά τους και για το ενδεχόμενο να εμπλέκονται σε άλλα ανάλογα περιστατικά που έχουν σημειωθεί στη Δυτική Κρήτη.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Πατρίς"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ