Με μάσκες και πανό η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών

Με μάσκες και πανό η διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών

Έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, προχώρησαν το πρωί της Τρίτης εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο.

Με πανό, μάσκες και τις κατάλληλες αποστάσεις λόγω του κορωνοιού, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» και η Αγωνιστική Σεσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου διαμαρτυρήθηκαν για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των σχολείων, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

1Οι εκπαιδευτικοί, άσκησαν δριμύ κατηγορώ στις υπουργικές εξαγγελίες, ζητώντας τη δημιουργία μικρών τμημάτων με την πρόσληψη παραπάνω εκπαιδευτικών ενώ παράλληλα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για εμπαιγμό και στήριξη των λίγων, κάνοντας λόγο για εγκληματική πολιτική.

"Απαιτούμε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα όλων των αναπληρωτών να υποβάλουν αίτηση πρόσληψης, να καταργηθεί το παράβολο, και διεκδικούμε μαζικούς διορισμούς μονίμων  για την κάλυψη όλων των λειτουργικών και πραγματικών κενών της εκπαίδευσης" είπε η εκπρόσωπος Αγωνιστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Αρετή Σπαχη και συμπλήρωσε "Να προσληφθεί τώρα ο απαραίτητος αριθμός αναπληρωτών και να χωριστούν οι τάξεις σε τμήματα, να διασφαλιστούν οι αίθουσες και τα μέσα και να γίνουν τα διαγνωστικά τεστ. Διαφορετικά, εκθέτουν την δημόσια Υγεία σε μεγάλο κίνδυνο με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει μια εγκληματική πολιτική αδιαφορίας".

 

1

 "Οι χθεσινές εξαγγελίες του Υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Δυστυχώς δεν επιλέχθηκε η λύση της έκτακτης χρηματοδότησης τής δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά των... χορηγιών σε παγουρινα!" δήλωσε την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Γιώργος Μακράκης.
 
"Καταγγέλλουμε την επικίνδυνη τακτική προσλήψεων από προσωρινούς πίνακες με σωρεία λαθών και αποκλεισμό συναδέλφων που χρόνια δουλεύουν στην εκπαίδευση. Αυτός ο δρόμος ανοίγει έναν επικίνδυνο αυταρχισμό", δήλωσε η Αντιγόνη Τρούλη, μέλος της Αριστερής Παρέμβασης Συσπείρωσης του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου και του Συντονιστικού αναπληρωτών αδιόριστων.
 
Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ζαμπουλακης,  μέλος του ΔΣ Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και  γενικός σύμβουλος στην ΑΔΕΔΥ είπε σε δηλώσεις του: "Καταγγέλλουμε τις δηλώσεις της Υπουργού. Αποτελούν όχι μονο εμπαιγμό, αλλά και μια πολύ επικίνδυνη μεθόδευση για την Υγεία όλων το επόμενο διάστημα. Απαιτούμε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα για να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς η εκπαίδευση και για να μην θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών  τον επόμενο χειμώνα. Παλεύουμε για μεγάλη αύξηση του προσωπικού στα σχολεία: Και των εκπαιδευτικών και τους ανθρώπους στην καθαριότητα".
 
1
"Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις που διεκδικεί το γονεϊκό κίνημα όλους αυτούς τους μήνες, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Οι προτάσεις που καταθέσαμε απαξιώθηκαν πλήρως από την κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί την αντιλαϊκή τής πολιτική στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων" σχολίασε από την πλευρά της η Γενοβεφα Χουστουλακη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Κρήτης και συμπλήρωσε παράλληλα" Αυτά που έγιναν είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε ότι αφορά τις μόνιμες προσλήψεις. Με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, θα υπάρχουν και πάλι πάρα πολλά κενά. Το προσωπικό καθαριότητας όχι μόνο δεν είναι μόνιμο, αλλά είναι κιόλας μειωμένο, που σημαίνει ότι δεν θα πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας".
 
Τέλος, η Μαρία Μπενετακη, μια από τους 10.000 απορριφθεντες λόγω παραβόλου που συμμετείχε και εκείνη στην διαμαρτυρία, σε σχετικές της δηλώσεις ανέφερε: "ζητάμε να επανεξεταστεί η περίπτωση μας που οφείλεται σε λάθος εφαρμογή του ΑΣΕΠ. Εμείς κάναμε κάθε δυνατή ενέργεια για να πληρώσουμε το παράβολο, ενώ η αίτηση έδειχνε "επιτυχώς καταχωρημένη" που δεν έπρεπε να γινει αυτό - Όπως ξέρουμε για να πραγματοποιηθεί κάποια αίτηση που εκκρεμεί κάποια πληρωμή,  πρέπει να έχει εκταμιευθεί το ποσό. Ζητάμε λοιπόν να αλλάξουν οι πίνακες και να μην γίνουν προσλήψεις από τους λάθος πίνακες".
 
Η ανακοίνωση των Συλλόγων

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», «Φαιστός» και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου πραγματοποίησαν για δύο συνεχόμενες ημέρες Παράσταση Διαμαρτυρίας, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης για τον πρόχειρο σχεδιασμό του ανοίγματος των σχολικών μονάδων και για το ζήτημα των 10.000 απορριφθέντων εκπαιδευτικών από τους πίνακες του ΑΣΕΠ.
Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να μην χρηματοδοτήσει με έκτακτο κονδύλιο τη Δημόσια Εκπαίδευση, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ολιγομελή τμήματα σε περισσότερους χώρους και με επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω μόνιμων διορισμών και προσλήψεων. Παράλληλα, καμία ενέργεια δεν έγινε για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19. 
Τέλος, πάνω από 10.000 πολίτες αποκλείονται από τη δυνατότητα εργασίας για 3 χρόνια. Πάνω από 10.000 πολίτες και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και επαγγελματικής απαξίωσης, καθώς δεν έχει δοθεί καμία θεσμική λύση που αφορά τους απορριφθέντες εκπαιδευτικούς. 
Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε: 
Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικοί – μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.
Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές σε μια φάση.
Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.
Ίδια δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών. Πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές.
Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ)
Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.
Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, ΠΝΠ, κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.
 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ