Με το self test ανά χείρας, οι μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων επιστρέφουν στα θρανία

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά
Με το self test ανά χείρας, οι μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων επιστρέφουν στα θρανία

Όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τι γίνεται σε περίπτωση που το self test είναι θετικό

Της Κατερίνας Μυλωνά

Επί ποδός είναι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία να υποδεχτούν τους μαθητές τους. Υπενθυμίζεται πως στην δια ζώσης διδασκαλία είχαν επιστρέψει μονάχα τα Λύκεια ενώ μαζί με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα θρανία γυρίζουν και τα Γυμνάσια.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, αναφέρει στην κάμερα του Cretalive.gr και στον Ανδρέα Κουλάτσογλου πως ένα σημαντικό όπλο στην φαρέτρα των σχολείων είναι τα self tests, έτσι θα γίνεται αυτοέλεγχος από μαθητές και εκπαιδευτικούς και η επιστροφή στα θρανία θα γίνει χωρίς να μεταδώσει κανείς τον κορωνοϊό στα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Ήδη, έχουν σταλεί οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων ενώ οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προμηθευτούν ένα τεστ από τα φαρμακεία και να το πραγματοποιήσουν 24 ώρες πριν το κουδούνι χτυπήσει και πάλι.

Αφού γίνει το τεστ, τα αποτελέσματα πρέπει να δηλωθούν στην σχετική πλατφόρμα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε οι γονείς μπορούν να το εκτυπώσουν, να το συμπληρώνουν χειρόγραφα ή να κρατούν το κινητό τους στο σχολείο και να δείξουν τη σχετική κάρτα στον διευθυντή του σχολείου.

Αν βγει θετικό, τότε ο μαθητής και η οικογένειά του μπαίνουν σε καραντίνα, ωστόσο, πρέπει να ακολουθήσει μοριακός έλεγχος για επιβεβαίωση.

Ο κ. Μπελαδάκης αναφέρει πως αν την πρώτη μέρα έχουμε έναν αριθμό θετικών αποτελεσμάτων, δεν σημαίνει ότι όλοι έχουν κορωνοϊό, θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με τα αντίστοιχα μοριακά τεστ.

«Οι μαθητές, οι οποίοι δεν θα κάνουν το τεστ ή αρνηθούν ή δεν μπόρεσαν να το προμηθευτούν εγκαίρως, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο σχολείο, ακόμα και αν οι γονείς πάνε το μαθητή στο σχολείο, ο διευθυντής είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει τον γονέα να παραλάβει το παιδί και να το δεχτεί μόνο με αρνητικό τεστ», σημειώνει.

Υπάρχει μέριμνα για ειδικές κατηγορίες μαθητών, όπως παιδιά μεταναστών, που δεν έχουν ΑΜΚΑ, θα τους δοθεί προσωρινός αριθμός προκειμένου να μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ από τα φαρμακεία.

Ο κ. Μπελαδάκης προσδοκά στη συνεργασία των γονιών και ελπίζει πως όλα θα κυλήσουν ομαλά και η περιπέτεια θα λάβει τέλος σύντομα.

 

Δείτε το βίντεο του Ανδρέα Κουλάτσογλου με τις δηλώσεις του κ. Μπελαδάκη

 

Οι οδηγίες

Το έγγραφο που εστάλη στα σχολεία του Ηρακλείου αναφέρει τα εξής «ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 10/5, προκειμένου να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες, σας διαβιβάζουμε την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27707 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β' 1825/05-05-2021) με θέμα: «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) από τον κορωνοϊό COVID-19 σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), διοικητικό και λοιπό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Με γνώμονα την ομαλή πραγματοποίηση της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων, παρακαλούνται οι Δ/ντές-ντριες και Πρ/νοι-ες να μεριμνήσουν κάνοντας τις παρακάτω ενέργειες.

Σε συνεννόηση με τις σχολικές επιτροπές των Δήμων και τους Δήμους γενικότερα:

  • να φροντίσουν για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων
  • να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες αντισηπτικών και μασκών μιας χρήσης για μαθητές που πιθανόν τις χρειαστούν.
  • Επίσης να μεριμνήσουν για την τήρηση των ισχυόντων οδηγιών όπως αυτές ορίζονται στο ΦΕΚ 4810/Β’/31-10-2021 και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΙ.Π.Ε. Ηρακλείου.»

 

Δείτε επίσης:

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία με self test

Δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στις 10/5

Νήπια και αυτοδιαγνωστικά τεστ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ