Με την ευχή να μην κλείσουν και πάλι, ανοίγουν τα σχολεία!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα προβληματίζουν την ώρα που η πανδημία καλπάζει.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

 

Στην αρχή προσπάθησαν να μας πείσουν με σχεδιαγράμματα ότι είναι καλύτερα σε ένα τμήμα να κάνουν μάθημα περισσότερα παιδιά, μοίρασαν μάσκες- αερόστατα και παγούρια-μπρελόκ… Την σχολική χρονιά που πέρασε, είδαμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα να αλλάζουν κατά το δοκούν και να γίνεται μία προσπάθεια να φαίνεται προς τα έξω πως όλα βαίνουν καλώς.

Με μοναδικό όπλο τον εμβολιασμό, που στους εκπαιδευτικούς προχωρά σε ικανοποιητικό βαθμό αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τα παιδιά άνω των 12 ετών, το κουδούνι θα χτυπήσει και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Τα προηγούμενα 24ωρα ανακοινώθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν για τη λειτουργία των σχολείων. Μεταξύ άλλων, προβληματίζει το γεγονός πως για όσους έχουν εμβολιαστεί, δεν προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση έστω self test, προκειμένου να υπάρχει ακριβής εικόνα του τι συμβαίνει σε μία σχολική τάξη.

 

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Μανώλης Μακράκης, αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί επιβάλλεται να εμβολιαστούν και αν αρνούνται να πληρώνουν τα τεστ, στα οποία θα υποβάλλονται. Όπως λέει, ο κλάδος των εκπαιδευτικών πρέπει να δείχνει ευαισθησία και υπευθυνότητα προς τους άλλους και τα παιδιά και το παράδειγμα να δίνεται με πράξεις όχι με λόγια.

«Είναι ενέργειες που πρέπει να γίνονται και να εφαρμόζονται για την προστασία των παιδιών μας και των συνανθρώπων μας», τονίζει.

Φέτος, όπως λέει, ο στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, εξάλλου το μέτρο του 50%+1 που θα ισχύει σημαίνει, ουσιαστικά, πως το λουκέτο θα μπαίνει δύσκολα. Για να κλείσει ένα τμήμα με 24 μαθητές, θα πρέπει να νοσήσουν οι 13 ενώ πέρσι ίσχυε πως τρία παιδιά με κορωνοϊό αρκούσαν για να προχωρήσουμε σε αναστολή λειτουργίας.

 

Ο πρόεδρος της ένωσης συλλόγων γονέων μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει πως, πέρα από την απλή αναλογική που ισχύει για το κλείσιμο ενός τμήματος, στην πράξη δεν έχει αλλάξει κάτι από την περσινή σχολική χρονιά.

Τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί ένα πρωτόκολλο από την στιγμή που υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικούς ενώ «ηχηρή» είναι η απουσία καθαριστριών από τα σχολεία. Μάλιστα, οι νέες συμβάσεις με δίωρα και τρίωρα ωράρια αναμένεται να αφήσουν κενά σε θέματα καθαριότητας, συνεπώς οι αρμόδιοι φάσκουν και αντιφάσκουν.

Πέρα από τον εμβολιασμό, δεν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των μαθητών ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τα παιδιά των ειδικών σχολείων που, όπως είναι γνωστό, η καραντίνα και ο εγκλεισμός αποφεύγονται.

Ο κ. Κουτσαυτάκης αναφέρει πως, για ακόμα μια φορά, χωρίς χρήματα προσπαθούν να διαχειριστούν μία κατάσταση ρίχνοντας την ευθύνη και πετώντας το μπαλάκι στη οικογένεια. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και ήδη οι γονείς μαλώνουν μεταξύ τους… Ο λόγος; Συμβουλεύουν τα παιδιά τους να καθίσουν στο ίδιο θρανίο με τους εμβολιασμένους συμμαθητές τους ή το ανάποδο!

Παράλληλα, δεν έχει προβλεφθεί να γίνεται επίσκεψη γιατρού στα σχολεία, κάτι που θα ήταν απαραίτητο, δεδομένων των συνθηκών.

Σημειώνει, ακόμα, πως κανείς δεν έχει σκεφτεί σοβαρά πώς θα γίνει αναπλήρωση της ύλης, τα σχολεία εδώ και ενάμιση χρόνο υπολειτουργούν και τα παιδιά παρακολουθούν μία τάξη, χωρίς να γνωρίζουν όσα πρέπει από τις προηγούμενες.

 

Δείτε επίσης:

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, πότε κλείνει ένα τμήμα
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ