Μεγάλη μέρα για την Κρήτη - Υπεγράφη η δανειακή σύμβαση για το Φράγμα του Πλατύ Ποταμού!

Newsroom
Newsroom

Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2024.

Ιστορική μέρα η χθεσινή για την Κρήτη καθώς έπεσαν οι υπογραφές της δανειακής σύμβασης αναμεσά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το εμβληματικό έργο του Πλατύ Ποταμού!

Η καθοριστική σημασία του έργου του Πλατύ Ποταμού προκύπτει τόσο από την ευρύτητα της συνολικής έκτασης των 48.000 στρεμμάτων της Π.Ε Ρεθύμνης που θα αρδεύονται, όσο και από την κατασκευή αγωγού που θα αξιοποιεί το πλεονάζον νερό του ταμιευτήρα διοχετεύοντας το στο φράγμα της Φανερωμένης προκειμένου να αρδεύσει την περιοχή της Μεσσαράς, όπως τονίστηκε.

"Το Φράγμα Πλατύ θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά", τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τελετή υπογραφής των Συμβάσεων.

Επισήμανε δε ότι με την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης καθίσταται εφικτό να ξεκινήσει ένα νέο, εμβληματικό έργο στην Κρήτη ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργούνται υποδομές που διαμορφώνουν μια ολόπλευρα πιο ισχυρή Ελλάδα. 

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω των σύγχρονων και ανθεκτικών υποδομών που προωθεί, όπως αυτές που σήμερα υπογράφουμε, επιδιώκει δια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων να αυξήσει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του πρωτογενούς τομέα, απαντώντας δημιουργικά και στα ποικίλα προβλήματα που διογκώνει η εντεινόμενη κλιματική κρίση», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε:

«Το φράγμα στο Πλατύ αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο έργο για την Κρήτη και είναι πολύ σημαντικό ότι με τη σημερινή υπογραφή του δανείου εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσει. Είχαμε την ευκαιρία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των πολιτών που θα επωφεληθούν από το έργο, αλλά και με τους κατοίκους της περιοχής η οποία θα επηρεαστεί». 

«Διαπιστώσαμε ωριμότητα και θετική διάθεση για λύσεις. Θα ανταποκριθούμε με το ίδιο πνεύμα. Ο στόχος μας, πάνω στον οποίο δουλεύουμε και θα δουλέψουμε πολύ σκληρά, είναι το έργο να εκτελεστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής όλων. Όχι μόνο όσων θα ωφελούνται από το έργο, αλλά και ολόκληρης της περιοχής στην οποία θα κατασκευαστεί το φράγμα», κατέληξε ο κ. Ταχιάος.

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο 2024.



Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στο περιθώριο της εκδήλωσης για το Κέντρο Αναφοράς Ευζωϊας Υδρόβιων Ζώων στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα ανέφερε: «Το Φράγμα στον Πλατύ Ποταμό είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής που διεκδίκησε για πολλά χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης. Ένα έργο που βοηθά την ισόρροπη ανάπτυξη, ενδυναμώνει την οικονομική δραστηριότητα και διευρύνει την παραγωγική βάση στην ύπαιθρο. Θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με την άρδευση περιοχών των Δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου καθώς και της Μεσαράς. Με την υλοποίησή του θα ενισχύει παράλληλα την κοινωνική συνοχή και θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική προστασία του νησιού». 

Στην υπογραφή των συμβάσεων την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή. Παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού και Υποστήριξης Τεχνικών Έργων Νίκος Σκουλάς.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα, είναι το "αποτέλεσμα της ουσιαστικής συνεργασίας και της συστηματικής προσπάθειας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους φορείς που ξεκίνησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Κεφαλογιάννης ως Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στις 3 Οκτωβρίου 2019, απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς την ενσωμάτωση στο σχεδιασμό των απαραίτητων συνοδευτικών έργων όπως η κατασκευή λιμνοδεξαμενών και επιπρόσθετων αρδευτικών δικτύων". 

symva

Σε δήλωσή του ο Ρεθυμνιώτης Υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης που ήταν παρών στην υπογραφή, σημείωσε:

"Σήμερα νιώθω δικαιωμένος και βαθιά ικανοποιημένος που υπογράφεται η σύμβαση με την οποία διασφαλίζεται το χρηματοδοτικό πλαίσιο του έργου του Πλατύ Ποταμού. Ένα έργο που έπειτα από συστηματική εργασία κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την ουσιαστική προσπάθεια της νυν ηγεσίας του υπουργείου εισέρχεται στο τελικό στάδιο μετά από πολλές δεκαετίες.

sym

Είναι μια πραγματικά ιστορική στιγμή για το Ρέθυμνο και την Κρήτη. Η συζήτηση για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 από τις πρώτες προσπάθειες των αείμνηστων βουλευτών Ρεθύμνου Μ. Παπαδογιάννη και Γ. Κεφαλογιάννη με την οριστική Μελέτη του Πολιτικού Μηχανικού Σ. Κουντούρη το 1964. Το 2006 έπειτα επίμονες προσπάθειες σχεδιάστηκε εκ νέου το πλαίσιο υλοποίησης και το 2008 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προκήρυξε τις μελέτες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007 – 2013». Οι μελέτες ολοκληρωθήκαν το Μάρτιο του 2014 και από το 2019 ως ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου ακολουθήσαμε μια συστηματική προσπάθεια ωρίμανσης, διαβούλευσης και αναζήτησης του βέλτιστου χρηματοδοτικού μοντέλου ως προς το προαπαιτούμενο υψηλό κόστος κατασκευής. 

Με το εμβληματικό αυτό έργο τα έργα σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου θα ξεπεράσουν το 1,7 δις ευρώ την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, με την κατασκευή του υβριδικού Σταθμού Αμαρίου για την ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή για πρώτη φορά ένα πλέγμα έργων με πολλαπλά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. 

symv

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την ουσιαστική και γόνιμη συνεργασία που αποτυπώνεται σε χειροπιαστά για το Ρέθυμνο αποτελέσματα.»

Επιπρόσθετα, με αφορμή την κατάθεση του φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα  Σύμβουλο της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» κ. Αθανάσιο Γιάνναρη, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί από τα αρχικά στάδια σχεδίασης και ένταξης του έργου στα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Πρόκειται για κτίριο που έχει ανεγερθεί το 1981 και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις εγκαταστάσεις του, δεδομένων των πάνω από 40 χρόνων λειτουργίας του. Η συνολική επιφάνειας του κτιρίου είναι 3.035 τ.μ. με τις εργασίες να περιλαμβάνουν την αναδιαμόρφωση των εσωτερικών χώρων με εργονομικά κριτήρια, που αφορούν στα γραφεία του προσωπικού, τις αίθουσες των ακροατηρίων, την αρχειοθέτηση του δικαστικού υλικού, καθώς και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Είχα την ευκαιρία  να διαπιστώσω από κοντά την πορεία εξέλιξης του κρίσιμου για τις υποδομές του Ρεθύμνου έργου ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου. Ενός έργου που σχεδιάσαμε με τον κ. Κώστα Καραμανλή, ως ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης από μηδενική βάση το 2019 και έχει ως στόχο να μετατρέψει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις σε ένα πραγματικά σύγχρονο δικαστικό μέγαρο διασφαλίζοντας παράλληλα μέσα από τον ίδιο διαγωνισμό τη συντήρηση και διαχείριση του κτιρίου για τα επόμενα χρόνια.  

Η κατάθεση του φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη του με δεδομένο ότι διασφαλίζει την ύπαρξη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την υλοποίηση του, προκειμένου να ακολουθήσει το κατασκευαστικό σκέλος.  Βήμα – βήμα μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο αλλάζουμε τις υποδομές του Ρεθύμνου"

Το "παρών" στην τελετή υπογραφής έδωσε και ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, ο οποίος με την ολοκλήρωση της προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή τόσο για το Δήμο μας, όσο και για ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης. Με την υπογραφή των σχετικών δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης,, εξασφαλίζεται, μετά από χρόνια προσπαθειών, η απαραίτητη χρηματοδότηση, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την άμεση δημοπράτηση και την κατασκευή του φράγματος του Πλατύ ποταμού. 

Εκπροσωπώντας τον Δήμο Αμαρίου, εντός των διοικητικών ορίων του οποίου έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί το έργο, αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα ικανοποιημένος για αυτή την εξέλιξη. Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας, ο σεβασμός, η προστασία και η αξιοποίηση των σημαντικών αποθεμάτων νερού που διαθέτει η περιοχή μας που σήμερα καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στην θάλασσα, είναι για εμάς έννοιες απαραίτητες και άμεσα συνδεδεμένες με την μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. 

Το έργο αναμένεται να αρδεύσει συνολικά 48.500 στρέμματα στους Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, εκ των οποίων περίπου τα 41.000 εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας, ενώ ο αγωγός που θα οδηγήσει το πλεονάζον νερό του ταμιευτήρα στο φράγμα της Φανερωμένης θα αρδεύσει χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή της Μεσσαράς. 

Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, τόσο προς την πολιτική ηγεσία, όσο και προς τα διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μια τέτοιου μεγέθους παρέμβαση οφείλει να συνοδευτεί με σημαντικά αντισταθμιστικά έργα και παρεμβάσεις για τον τόπο μας. Την θέση μας αυτή την κάναμε ξεκάθαρη και κατά την επίσκεψη του Υπουργού κ. Σταϊκούρα την περασμένη εβδομάδα στο Αμάρι, παραδίδοντας του ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα με μια σειρά σημαντικών παρατηρήσεων και διεκδικήσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό όφελος για την περιοχή μας. 

Στο υπόμνημα αυτό ενσωματώνονται θέματα που σχετίζονται με υποδομές για την προστασία του φράγματος του Πλατύ, μέσα από τη δημιουργία έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων για όλους τους οικισμούς που περιλαμβάνονται στη λεκάνη απορροής, σημαντικά έργα οδοποιίας, όπως ο περιφερειακός δρόμος και ο συνδετήριος άξονας προς την Μεσσαρά, θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων, την οικονομική υποστήριξη της άντλησης, της τουριστικής αξιοποίησης μέσα από τις χρήσεις γης, το ζήτημα των απαλλοτριώσεων κ.α. Ως Δήμος προσβλέπουμε σε μια ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία με το Υπουργείο, από το οποίο έχουμε λάβει μέχρι σήμερα και ανάλογες σχετικές δεσμεύσεις». 

Αναλυτικά οι διεκδικήσεις του Δήμου Αμαρίου σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά για την κατασκευή του φράγματος Πλατύ:

Συμμετοχή του Δήμου Αμαρίου στη διαχείριση των υδάτων του φράγματος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ. Α.Ε.) ως προβλεπόμενο φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου. 

Διερεύνηση, κατά τη φάση υλοποίησης του έργου, τροποποίησης της χωρητικότητας νερού του προβλεπόμενου ταμιευτήρα, με σκοπό την επίτευξη πιο ήπιων και ελεγχόμενων επιπτώσεων στο οικοσύστημα και στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. 

Εκπόνηση οριστικής μελέτης, χρηματοδότηση και υλοποίηση της κατασκευή του έργου των δύο λιμναδεξαμενών στην περιοχή Γερακαρίου – Ελενών, στην αναγνωριστική μελέτη του οποίου αποτυπώνονται επιπρόσθετα αρδευτικά δίκτυα στην περιοχή της Αμπαδιάς, καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων στην επαρχιακή, δημοτική και αγροτική οδοποιία της ευρύτερης περιοχής (Η δημοπράτηση για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης ολοκληρώνεται στις 5-3-2024).

Κατασκευή περιφερειακού δρόμου του φράγματος, που θα επιτρέψει την εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο των πέριξ οικισμών, καθώς και κατασκευή ενός συνδετήριου άξονα του Δήμου Αμαρίου με την περιοχή της Μεσσαράς. Επιπρόσθετα, πρόβλεψη πλήρους αποκατάστασης των υποδομών, οι οποίες θα πληγούν από την κατάκλιση του φράγματος (αγωγών μεταφοράς πόσιμου νερού και άλλων δικτύων κοινής ωφέλειας). 

Διατήρηση του υφιστάμενου και πλήρως λειτουργικού Τ.Ο.Ε.Β. Βιζαρίου και αποκατάσταση ενδεχόμενων ζημιών στο υφιστάμενο δίκτυο κατά την κατασκευή του έργου. 

Μέριμνα για μια σειρά αναπλάσεων που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο τον υδροβιότοπο που αναμένεται να δημιουργηθεί γύρω από το φράγμα του Πλατύ. 

Χρηματοδότηση του συνόλου των εκπονημένων, από το Δήμο Αμαρίου, μελετών για έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων για όλους τους οικισμούς που περιλαμβάνονται στη λεκάνη απορροής του φράγματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του και ταυτόχρονη διερεύνηση μεταβίβασης της διαχείρισης τους στον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου) λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας και συντήρησης. 

Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα καλύπτον εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές απαιτήσεις των αντλητικών συστημάτων.  

Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αναφορικά με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, προκειμένου αυτές να εναρμονίζονται με τις πραγματικές αξίες, τόσο των εκτάσεων όσο και των καλλιεργειών που υφίστανται σε αυτές". 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ