Μια απάντηση για τον Ευαγγελισμό

Ανακοίνωση από τους κατοίκους της περιοχής

Με αφορμή την καταγγελία που έφτασε στο Cretalive, αναφορικά με την ενοικίαση του παλιού σχολείου στον Ευαγγελισμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για τη δημιουργία καφετέριας, ανακοίνωση εξέδωσαν κάτοικοι της περιοχής την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια.

Η ανακοίνωση

Με αφορμή την ανώνυμη καταγγελία που γίνεται στο site σας με τίτλο «ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ : Η Eκκλησία μετατρέπει το παλιό σχολείο σε… καφετέρια παρά τις αντιδράσεις!» , Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29/06/2021) και με σκοπό την πλήρη ενημέρωση του υμών και του αναγνωστικού σας κοινού για την αλήθεια των γεγονότων έχουμε να αναφέρουμε τα εξής

  1. Η καταγγελία που στρέφεται εναντίον του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου με (απαράδεκτες) προσωπικές αιχμές για τον Πρόεδρο αυτού και Ιερέα του χωριού, προέρχεται από μία μικρή μερίδα ατόμων, που δεν ανέρχεται καν σε διψήφιο αριθμό. 
  2. Η συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι ολόκληρος ο οικισμός, που έχει ως πρωταρχικό γνώμονα, όχι προσωπικά συμφέροντα αλλά την πρόοδο του τόπου μας, είναι σύμφωνος με την ομόφωνη απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου να μισθώσει χώρο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, με στόχο την πολιτισμική ανάδειξη και αξιοποίηση του εν λόγω χώρου και κατ’ επέκταση του οικισμού Ευαγγελισμού. 
  3. Είναι απόλυτα θεμιτό και νόμιμο ένας φορέας, εν προκειμένω το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, να προβαίνει σε οικονομική εκμετάλλευση της περιουσίας του και στην προώθηση της ανάπτυξης και ανάδειξης της πολιτισμικής αξίας του τόπου μας μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στηρίζοντας την τοπική επιχειρηματικότητα, καθώς ο υποψήφιος μισθωτής γεννήθηκε και κατοικεί στον Ευαγγελισμό (Μουχτάρο). 
  4. Η (εσκεμμένα) επαναλαμβανόμενη διατύπωση στην καταγγελία ότι ’σχολείο μετατρέπεται σε καφετέρια/ καφενείο’, όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζει αλλά αδικεί καταφανώς και υποβαθμίζει την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται. Το σκεπτικό για την αξιοποίηση του χώρου όπου λειτουργούσε το παλαιό δημοτικό σχολείο (που αποτελεί ιδιοκτησία της Εκκλησίας), εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών για την αναβάθμιση, συντήρηση και προστασία του συγκεκριμένου χώρου, ώστε να καταστεί πόλος έλξης τόσο για τον επισκέπτη του χωριού μας, όσο και για εκείνους που κατάγονται από την περιοχή μας, οι οποίοι τώρα επιλέγουν άλλους προορισμούς, που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας. 
  5. Το κτίριο που λειτούργησε το σχολείο και η ιστορία του θα αναδειχθεί. Θα είναι επισκέψιμο από όλους. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστό, προσβάσιμο σε συγκεκριμένους λίγους. Ο δε Πολιτιστικός Σύλλογος χρησιμοποιεί το κτίριο μέχρι σήμερα ως δευτερεύοντα χώρο.  Οποιοσδήποτε εξοπλισμός μπορεί να μεταφερθεί στους κυρίως χώρους του Πολιτιστικού. 
  6. Παρουσιάζεται εσφαλμένα και προς δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων σε όσους δεν γνωρίζουν, ότι θα απαγορευτεί η πρόσβαση στην ωραία πλατεία, στην εκκλησία, στην παιδική χαρά και ότι οι κάτοικοι «δεν θα μπορούν να … [τα] χαρούν πλέον … αφού θα υπάρχει η καφετέρια». Σημειώνουμε ότι όπως ενημερωθήκαμε, θα μισθωθεί ένα μόνο τμήμα του εν λόγω ακάλυπτου χώρου και δεν θα τοποθετηθούν απαγορευτικά εισόδου ή εμπόδια πρόσβασης. Να παραμείνουν λοιπόν ήσυχοι οι καταγγέλλοντες ότι η πρόσβαση στην πλατεία, στην παιδική χαρά και στην εκκλησία θα είναι ελεύθερη. 
  7. Το επιχείρημα κατά της απόφασης του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ότι ο οικισμός «θα μείνει χωρίς κτίριο σχολείου» και ότι «μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί κτήριο για την επαναλειτουργία του» αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όλοι ευχόμαστε να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες ώστε το χωριό να αποτελέσει επιλογή μόνιμης κατοικίας για νέες οικογένειες με μικρά παιδιά. Προς το παρόν όμως, τα αντικειμενικά δεδομένα δεν είναι ευνοϊκά προς αυτή την κατεύθυνση. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε προσπάθειες που τείνουν να φέρουν κόσμο στο χωριό μας;;
  8. Προσάπτεται στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ότι «εκεί ήταν το παλιό νεκροταφείο του χωριού και «κοιμούνται» οι πρόγονοι και οι παππούδες των κατοίκων». Χρησιμοποιούνται βαριές εκφράσεις και λέξεις ότι ‘βεβηλώνονται’ και ‘καταστρέφονται’ μνήμες.  Να υπενθυμίσουμε στους καταγγέλλοντες ότι στον ίδιο χώρο ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωνε εκδηλώσεις – χοροεσπερίδες. Εντός του κτιρίου του σχολείου γινόταν η προετοιμασία του γλεντιού, η διάθεση εδεσμάτων και ποτών, χωρίς ουδέποτε να υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση. 
  9. Και επειδή οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες έκαναν αναφορά σε λογαριασμούς ρεύματος, ας περιοριστούμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν έγγραφες αποδείξεις για το ότι η Εκκλησία κάλυπτε μέχρι πέρυσι τις δαπάνες σε ηλεκτρικό ρεύμα του χώρου (συμπεριλαμβανομένων και των υψηλών δαπανών από χοροεσπερίδες/ γλέντια) αντί του φορέα που έκανε δωρεάν χρήση αυτού.  
  10. Ως προς την προσωπική επίθεση που επιχειρείται εναντίον του Ιερέα του χωριού και την εμφάνισή του ως ενός ατόμου χωρίς φραγμούς που κάνει «κουμάντο», τονίζουμε ότι είναι παντελώς αναληθή. Ο ιερέας του χωριού – αν και δεν κατάγεται από αυτό – έχει ενσωματωθεί πλήρως, είναι «Μουχταριανός» πλέον.  Ενδιαφέρεται για την πρόοδο του δικού μας τόπου και την ανάδειξή του. Τον διακρίνει δυναμικότητα, τιμιότητα, ανιδιοτέλεια, βαθύ αίσθημα αλληλεγγύης και ειλικρινές ενδιαφέρον για το ποίμνιό του, που βοηθά με κάθε τρόπο. 
  11. Οι διαμένοντες και καταγόμενοι από τον Ευαγγελισμό, γνωρίζουμε πολύ καλά ποια είναι η σημερινή κατάσταση του κτιρίου που στεγαζόταν το σχολείο και του περιβάλλοντος χώρου, που έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια το κτίριο είχε παραχωρηθεί δωρεάν στον Πολιτιστικό Σύλλογο. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σωστή διαχείριση και εκμετάλλευσή του χώρου, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι είχαν επενδυθεί δημόσια κονδύλια για την διαμόρφωσή του και λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ελάχιστη απόσταση κατασκευάζεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα – το αεροδρόμιο Καστελλίου. Η αδιαφορία για την τύχη του εν λόγω χώρου θα ήταν επιλήψιμη, όχι η προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη και αξιοποίηση του.
  12. Συμφωνούμε λοιπόν στην αξιοποίηση του χώρου που θα γίνει με σεβασμό στο ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο που τον συνοδεύει.  Αυτό που επιδιώκεται με την ενέργεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου είναι να «ξυπνήσουν» μνήμες και θύμησες από παλιές εποχές και να δημιουργηθούν νέες για τα παιδιά μας. Να ξανασυναντηθούμε συγγενείς, συμμαθητές, φίλοι και απόδημοι Μουχταριανοί στον Αϊ Αντώνη μας. Να θυμηθούμε το κρυφτό, τις σκυταλοδρομίες, τις γυμναστικές επιδείξεις, τον ντελή, το σχοινάκι, τα γέλια, τα κλάματα, τις φωνές. Να ξαναζήσουμε τις παιδικές μας αναμνήσεις και να στηρίξουμε μονιασμένοι τον τόπο μας. 
 

Υ.Γ.  Σημειώνεται ότι η παρούσα δεν αποτελεί απάντηση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ευαγγελισμού ή της Αρχιεπισκοπής, την οποία ζητούν οι καταγγέλλοντες, αλλά πρωτοβουλία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων προς σφαιρική και πληρέστερη ενημέρωση υμών και του αναγνωστικού σας κοινού. 

Ηράκλειο, 30/06/2021

Οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ