Μία σημαντική συμφωνία για την ανακύκλωση από τον δήμο Ηρακλείου

Παρά το εξώδικο ότι η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης θα αποχωρούσε και θα παρέδιδε το ακίνητο τελικά μένει μέχρι τέλος του 2024

Στην καλύτερη δυνατή συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει την συνέχιση της ανακύκλωσης για τους Δήμους Ηρακλείου και Λασιθίου μέσα από την παράταση της λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμου Υλικού (Κ.Δ.Α.Υ.) Ηρακλείου από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.), κατέληξε ο δήμος Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι είχε κατατεθεί εξώδικο τον Δεκέμβριο του 2023 από την Ε.Ε.Α.Α. προς τον δήμο Ηρακλείου ωστόσο είχε ενημερώσει ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου 2022 για την αποχώρηση της από το Κ.Δ.Α.Υ.

«Σε ότι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου μέχρι τη λήξη του χρόνου ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Από τις αρχές του 2025 πάμε σε ένα νέο καθεστώς με αυξημένη την ευθύνη του δήμου Ηρακλείου αλλά έχοντας πάρει και ορισμένα ανταλλάγματα τα οποία ισοσταθμίζουν αυτή μας την επιπλέον δραστηριοποίηση» δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Σε αυτό το χρόνο που μεσολαβεί, από σήμερα μέχρι το πέρασμα στο νέο καθεστώς, ο δήμος ελπίζει ότι όλο το πλαίσιο της διαχείρισης της ανακύκλωσης στη χώρα θα αλλάξει και θα βελτιωθεί με την προοπτική να γίνει καλύτερο.

«Αυτό για το οποίο θα μιλάμε από 1.1.2025 θα είναι διαφορετικό. Εδώ μπαίνουμε σ’ ένα συνολικότερο σχεδιασμό που μας απασχολεί στον δήμο και στον ΕΣΔΑΚ, δηλαδή σε περιφερειακό επίπεδο: το σχεδιασμό των έργων για τη διαχείριση των αποβλήτων ο οποίος είναι σε εξέλιξη και εντατικοποιείται», δήλωσε ο δήμαρχος θέτοντας βέβαια ως προϋπόθεση να επαναληφθεί η κυβερνητική πρόθεση για επανεκκίνηση στην ανακύκλωση.

«Σώσαμε την παρτίδα για το καλοκαίρι, αποφύγαμε μία εμπλοκή που θα ήταν πάρα πολύ επιβαρυντική για την πόλη με τις συνθήκες του τουρισμού που ήδη έχει. Από εκεί και πέρα θα έχουμε την δυνατότητα -εφόσον επαληθευθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες- να αξιοποιήσουμε το νέο πλαίσιο ώστε να έχουμε μία πραγματικά λειτουργικότερη ανακύκλωση για το μέλλον» ανέφερε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023, η Ε.Ε.Α.Α. είχε ενημερώσει τον Δήμο Ηρακλείου και τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ότι αν δεν υπογραφόταν η σύμβαση που τότε είχε προταθεί, θα διέκοπτε τη συνεργασία στις 15/6/2024 και θα αποχωρούσε από τον Κ.Δ.Α.Υ. παραδίδοντας το ακίνητο.

Με βάση τα παραπάνω τα οποία και ενσωματώθηκαν ως όροι στο τελικό σχέδιο σύμβασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη νέα σύμβαση.

 

Δείτε επίσης:

Συνεχίζει την λειτουργία του το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ