Μικρά καταλύματα: Οι εν δυνάμει πελάτες είναι και υψηλού κινδύνου!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Προτιμούν να θυσιάσουν τις διακοπές τους παρά να κινδυνεύσει η υγεία τους.

Του Αντώνη Παντινάκη

 
“Μαζεμένα” είναι τα πράγματα στα μικρά τουριστικά καταλύματα, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Τα κουκιά.. είναι μετρημένα: Η ροή των κρατήσεων δεν είναι η προσδοκώμενη και κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη για το άμεσο και το απώτερο μέλλον του προϊόντος.

Ο πλανήτης δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται λόγω της πανδημίας και κάθε χώρα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της, για να ισορροπήσει σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες ή καλύτερα για να κολυμπήσει στα αχαρτογράφητα νερά του κορωνοϊού...

Τα σχέδια δράσης αναθεωρούνται και οι διορθωτικές κινήσεις είναι συνεχείς.

Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για διακοπές στην Κρήτη παραμένει διστακτικά... ζωηρό. Οξύμωρο σχήμα, αλλά η ίδια η περίσταση είναι αντιφατική και αυτοαναιρούμενη!

Εφόσον πάει καλά η διαχείριση της πανδημίας και κρατήσουμε σε τόσο χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα, αυτό θα δώσει το έναυσμα και σε άλλους τουρίστες να θέλουν να ταξιδέψουν στην πατρίδα μας” υπογραμμίζει στο Cretalive ο κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου “Η Φιλοξενία”.

Ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος, συνυπολογίζοντας πώς δύο μεγάλες αγορές, της Αγγλίας και της Ρωσίας, δεν ξεκίνησαν ακόμα να τροφοδοτούν με κόσμο την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για τον κ. Χριστοδουλάκη, το πλέον σημαντικό και καθοριστικό σ’ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη και συγχρόνως κομβική χρονιά, είναι “ να φτιάξουμε ένα πολύ καλό όνομα, συνώνυμο με την ασφάλεια που είναι και το βασικό για μένα. Θα βοηθήσει για τις επόμενες σεζόν. Δεν έχουμε περιθώρια λάθους” θα πει, διότι τα δεδομένα “αλλάζουν γρήγορα” και οι ανταγωνίστριες χώρες, που “δεν παίζουν καθόλου” και “δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη”, μας περιμένουν στη... γωνία!

Μια μεγάλη μερίδα των καλών και σταθερών πελατών των μικρών τουριστικών καταλυμάτων έχουν υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Είναι κάπως πιο εναλλακτικοί, “εξερευνητές”, με πολλαπλά ενδιαφέροντα και χάρη σ’ εκείνους “κινούνται κι άλλα κομμάτια της αγοράς” (όπως πχ οι εκδρομές).

Ωστόσο, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Και προτιμούν να θυσιάσουν – για εφέτος τουλάχιστον – τις διακοπές και το αντάμωμα με τους φίλους τους στην Κρήτη, παρά να να θυσιάσουν τις ζωές και την υγεία τους. Έτσι το βλέπουν μερικοί εξ αυτών. Κι είναι απολύτως δικαιολογημένο το σκεπτικό τους.

Επί τη ευκαιρία, ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου “Η Φιλοξενία θα προτρέψει την κυβέρνηση: “Θα πρέπει επιτέλους το Υπουργείο Τουρισμού να αποκτήσει αρμοδιότητες, να έχει δύναμη. Να μπορούμε να απευθυνθούμε εκεί και να δίνονται λύσεις. Να μην εμπλέκονται ταυτόχρονα και άλλα Υπουργεία. Να παίρνονται πιο γρήγορες αποφάσεις για να έχουμε και πιο γρήγορα αποτελέσματα”.

Το θέμα γενικώς είναι “πολυδιάστατο”, όπως περιγράφει και ο κ. Χριστοδουλάκης: Και ακυρώσεις κρατήσεων έχουμε, και μεταθέσεις για τους επόμενους μήνες και για την επόμενη χρονιά - “κάποιοι ζητούν voucher για το 2021”.

Τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Ελπίζω να μην χρειαστεί να έχουμε και πάλι lockdown και να πάνε όλα καλά, να έχουμε μία καλή έστω και μικρή σεζόν, να δουλέψει ο κόσμος και να κινηθεί η αγορά”, θα ευχηθεί, κλείνοντας, ο κ. Χριστοδουλάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ