Μιλάνε για τους οικοδόμους ... χωρίς τους οικοδόμους;

Μιλάνε για τους οικοδόμους ... χωρίς τους οικοδόμους;

Για μια ομοσπονδία - φάντασμα κάνουν λόγο τα συνδικάτα Οικοδόμων νομών Ηρακλείου και Χανίων καθώς και το Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων ν.Ρεθύμνου με αφορμή τη δημοσιοποίηση εκ μέρους των εργατικών κέντρων της Κρήτης της τηλεδιάσκεψης με την ομοσπονδία οικοδόμων και ξύλου. Σύμφωνα με τα σωματεία, αυτή την ομοσπονδία δεν την έχουν ... ακούσει ποτέ, ενώ στρέφονται εναντίον των προέδρων των εργατικών κέντρων.

Η ανακοίνωση των Συνδικάτων:

Εκφράζουμε την έκπληξή μας αλλά και την οργή μας για όσα αναφέρονται σε τοπικά μέσα για μια τηλεδιάσκεψη εργατικών κέντρων με μια «ομοσπονδία οικοδόμων και ξύλου» προκειμένου να συζητήσουν  τα προβλήματα των οικοδόμων. Και ειδικότερα όταν τα εργατικά κέντρα συζητάνε με μία ομοσπονδία φάντασμα που την ακούμε πρώτη φορά να μιλάει για τον κλάδο μας. Οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων έχουν τόση ανάγκη προβολής που ξεθάβουν ακόμη και μια «ομοσπονδία» φάντασμα. Αντί να κάνουν τηλεδιασκέψεις με ανύπαρκτους ας συνεδριάσουν πρώτα τα διοικητικά τους συμβούλια. Την ώρα που  κυβέρνηση και εργοδοσία, με αφορμή την πανδημία συνεχίζουν ακάθεκτοι την επίθεση στα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων. 

Αρχικά πρόκειται για μια ομοσπονδία «μαϊμού» που δεν εκπροσωπεί τον κλάδο, απλά είναι για να βγάζει νόθους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ. Είναι η «ομοσπονδία» που έστειλε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ ότι ψήφισαν 800 οικοδόμοι μέσα με μισή ώρα σε ένα καφενείο  στην Φαρκαδόνα, που τόσους οικοδόμους δεν έχει όλος ο νομός Τρικάλων. Άραγε στην Κρήτη πόσα μέλη έχει; Σε ποιους χώρους δουλειάς έχει βρεθεί στην Κρήτη;

Οι οικοδόμοι έχουν συνδικαλιστικά όργανα τα Συνδικάτα Οικοδόμων της Κρήτης που ανήκουμε στην Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας με χιλιάδες μέλη, που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου με Συνδικάτα υπαρκτά μέσα στους χώρους δουλειάς που αναγνωρίζουν όλοι οι οικοδόμοι στην Κρήτη και Πανελλαδικά.

Και μόνο από το πλαίσιο αιτημάτων που παρουσιάζουν, δείχνουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον κλάδο, αλλά και που το πάνε.  Από το πλαίσιο αιτημάτων τους φαίνεται η πρόθεση τους να στέλνουν πελάτες στις τράπεζες, που μετά θα τους βγάζουν το σπίτια σε πλειστηριασμό,  αντί να διεκδικούν την επανασύσταση του ΟΕΚ  με άτοκα δάνεια, να γίνουν έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη τους κράτους και της εργοδοσίας.  

Είναι προκλητικοί να υπονοούν πως για τα εργατικά ατυχήματα, δυστυχήματα φταίει ο σκοτωμένος, κάνοντας το θύμα να γίνεται θύτης και  να χρησιμοποιούν την ίδια επιχειρηματολογία με τους εργοδότες του κλάδου  ότι φταίει ο εργάτης που τσακίστηκε. Δηλαδή πετάνε το μπαλάκι των εργατικών ατυχημάτων στους εργάτες οικοδόμους. Η λύση για αυτούς είναι να παρακολουθήσουν σεμινάρια για υγιεινή και ασφάλεια κι όχι στους εργοδότες που πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας γιατί τα θεωρούν κόστος. Όλα τα «ατυχήματα» γίνονται  κάτω από την εντατικοποίηση και την εργοδοτική τρομοκρατία.   

Τα Συνδικάτα μας, μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων  Ελλάδας παλεύει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ώστε όλοι οι οικοδόμοι να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης. Μέσα από τον αγώνα μας, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις στα υπουργεία καταφέραμε και εντάχθηκαν οι οικοδόμοι στον μηχανισμό στήριξης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Παλεύουμε ακόμη, παρά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, οι οικοδόμοι να ενταχθούν και πάλι.  Αλλά συνολικά παλεύουμε για όλα τα ζητήματα του κλάδου και διεκδικούμε.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή των εργαζομένων και να το παίζει συνδικαλιστής με ένα παραμάγαζο που δεν ξέρουμε καν που είναι τα γραφεία του.

 

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων  Ελλάδας και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Χανίων, Ηρακλείου Ρεθύμνου παλεύουμε διαχρονικά για τα δίκαια αιτήματα των οικοδόμων. Βρισκόμαστε μέσα στους χώρους δουλειάς, κόντρα στην μεγαλοεργοδοσία  και τις κυβερνήσεις που μας τσακίζουν τις ζωές μας.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους οικοδόμους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να απαγορευτεί κάθε απόλυση στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να πληρώσουμε για μια ακόμη φορά εμείς τις συνέπειες για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.
  • Άμεσα απαιτούμε στελέχωση των δομών Υγείας, των Νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δημιουργία νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και του απαραίτητου εξοπλισμό στα νοσοκομεία. Επίταξη της Ιδιωτικής Υγειάς εδώ και τώρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται.
  • Άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, που κρίνονται ασφαλή κι αποτελεσματικά, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια και να επιτευχθεί ταχύτερα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού
  • Υποδομές στο ΣΕΠΕ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα μεταφοράς.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα! Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία.


Δείτε επίσης:

Εργατικά Κέντρα Κρήτης: Πρωτοφανής η ζημιά στην οικοδομική δραστηριότητα 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ