"Ας μην γίνουμε άλλο ένα Καπετανάκειο" - Μπορούν να κάνουν όνειρα μέσα στα χαλάσματα;

Φρόσω Μαστορίδη
Φρόσω Μαστορίδη

Σε τι κατάσταση βρίσκονται ένα χρόνο μετά τον σεισμό, το 1ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου

Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει εδώ και 12 μήνες στο 1ο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου. Ο καταστροφικός σεισμός φαίνεται πως έβαλε τέλος στα όνειρα που πλημμύριζαν τους διαδρόμους και τις αίθουσες των σχολείων, φέρνοντας τον απόλυτο όλεθρο στις εγκαταστάσεις. Είναι να απορεί κανείς πως κατάφεραν τόσα παιδιά να βγουν αλώβητα από τα 6 ρίχτερ.

Το χρονικό μετά το σεισμό

Ένα μηνά μετά τα ρίχτερ τα παιδιά των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Αρκαλοχωρίου, συνολικά 400 στον αριθμό, στριμώχτηκαν μέσα στα containers, όπου και παρέμειναν όλα μαζί μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, για περίπου 6 μήνες. 

Ενώ τα παιδιά του 2ου Δημοτικού επέστρεψαν, μετά από κάποιες κατάλληλες παρεμβάσεις, στο κτήριό τους, τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών του 1ου Δημοτικού παρέμειναν στα containers.

Αν εξαιρέσουμε την πολύ πρόσφατη προσθήκη της αίθουσας πληροφορικής, τα προβλήματα παραμένουν πλούσια σε αριθμό, με ελάχιστα να διορθώνονται, ενώ καθημερινά προστίθενται κι άλλα.

"Μέχρι αυτήν την εβδομάδα τα παιδιά δε διέθεταν ούτε βρύσες προκειμένου να πιούν λίγο νερό" λέει στο Cretalive ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Άρης Λαμπράκης.

"Το μόνο χαρτί που διαθέτουμε στα χέρια μας είναι η Ομόφωνη Απόφαση υπέρ της κατεδάφισης του 1ου Δημοτικού και του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου και η ανάγκη ανέγερσης νέου. Όμως η απόφαση για την συνέχεια των έργων δεν βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας" - προσθέτει ο ίδιος.

Βλέπετε, κάπου στο χάος της γραφειοκρατίας χάθηκε και η σχετική απόφαση για τη συνέχεια των έργων από τα αρμόδια Υπουργεία...

"Ας μην γίνουμε άλλο ένα Καπετανάκειο" - λέει ο κ.Λαμπράκης. Η ιστορία είναι ξαναπαιγμένη, από σχολικό έτος σε σχολικό έτος η αναβολή, οι διαμαρτυρίες ατελείωτες και τα παιδιά κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες να προσπαθούν να παραμείνουν αισιόδοξα και διψασμένα για γνώση.

Γονείς και μαθητές ζητούν την κατεδάφιση του παλαιού και άκρως επικίνδυνου κτηρίου, προκειμένου να μπουν σε διαδικασία ανοικοδόμησης του νέου συγκροτήματος αλλά φυσικά χρειάζονται την πίεση και την βοήθεια από τους αρμόδιους.  

Στα ίδια βήματα φαίνεται να βαδίζει και το Γυμνάσιο όμως. Το Cretalive επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου, κ. Βαγγέλη Δρακουτό.

"Σαν Σύλλογος έχουμε εκφράσει την ανάγκη να γκρεμιστεί το παλιό κτίσμα, το οποίο χρονολογείται από την δεκαετία του '50, και να χτιστεί μια σύγχρονη και ασφαλής εγκατάσταση"  αναφέρει ο ίδιος. 

Φαίνεται πως στο πρόσφατο παρελθόν, περίπου 2 έτη πριν, είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις στο παλιό κτίριο, οι οποίες έμελε να αποδειχθούν σωτήριες, διότι χάρη σε εκείνες τα παιδιά παρέμειναν ασφαλή. 

"Προκειμένου να μην χαθεί η σχολική χρονιά πέρυσι, οι οικίσκοι ήταν μονόδρομος, όμως πόσο καιρό να αφήσουμε 200+ παιδιά μέσα στα containers; Αν όλα πάνε όπως υποστηρίζουν οι σχετικές μελέτες, τα επόμενα χρόνια, λόγω του αεροδρομίου στο Καστέλλι, αναμένεται αύξηση του πληθυσμού και κατ' επέκταση των μαθητών στο Αρκαλοχώρι. Όλα αυτά τα παιδιά αξίζουν κάτι καλύτερο από ένα κτίριο του 1950" - συνεχίζει ο ίδιος. "Έχουμε κατακτήσει το προσωρινό, πρέπει τώρα να κοιτάξουμε όμως και το μέλλον". 

Κι αν δεν είναι οι μαθητές το μέλλον , τί είναι ; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως θεμέλιο του πολιτισμού είναι η Παιδεία.

 

Δείτε επίσης:

Ο σεισμός που σημάδεψε ζωές - Οδοιπορικό του Cretalive στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ένας χρόνος μετά τον σεισμό: Οι κατεδαφίσεις στο Αρκαλοχώρι και το παράδειγμα της Σάμου

Ένας χρόνος από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι: επιστημονική γνώση 100 σελίδων

Ο Προφήτης Ηλίας γιορτάζει αλλά δεν ... ξεχνά - Ένας χρόνος μετά...

Θέλουν να …γκρεμίσουν για να αναγεννηθούν μέσα από τα συντρίμμια τους

 

Διαβάστε όλα τα ρεπορτάζ στο πλαίσιο του "Cretalive Εν ΔράσειΈνας χρόνος από το "χτύπημα" των ρίχτερ"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ