Το μήνυμα Μπελαδάκη για την παγκόσμια ημέρα εκπαιδευτικών

Newsroom
Newsroom

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου

    Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των εκπαιδευτικών ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Μανώλης Μπελαδάκης δήλωσε ότι : Από το 1994 που η UNESCO καθιέρωσε 5η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών ακολουθούμε μια επετειακή επανάληψη αναφορών και διακηρύξεων που συνήθως εκφράζουν συμπάθεια, εκτίμηση και συμπαράσταση για τους ανθρώπους που ασκούν εκπαιδευτικό έργο με οποιαδήποτε μορφή και σε κάθε λογής ίδρυμα που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης.

    Όμως η 5η Οκτωβρίου δεν είναι μια μέρα για να χαρίζουμε λουλούδια ή γλυκά και να στολίζουμε ευχετήριες κάρτες, όπως συνηθίζεται σε άλλες τέτοιου τύπου «ημέρες». Είναι μια μέρα για να θυμόμαστε αυτό το σημαντικό πρόσωπο που έχει επηρεάσει τη ζωή κάθε ανθρώπου σε βαθμό ισότιμο σχεδόν με τους γονείς του, σ’ αυτό το πρόσωπο που έδωσε σε όλους μας το «εὖ ζῆν» και το οποίο, δυστυχώς, ξεχνάμε όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, όπως κάνουμε συχνά με ό,τι κι αν αφορά μια «Παγκόσμια Ημέρα». Αλλά σήμερα ας θυμηθούμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών ορίστηκε για να θυμίζουμε στους συμπολίτες μας πόσο σπουδαίο είναι να έχουμε στα σχολειά μας Δασκάλες και Δασκάλους με κύρος και με επαγγελματικό επίπεδο, που μπορούν να παράσχουν μια καλύτερη και ποιοτικά ανώτερη εκπαίδευση και μόρφωση στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, να προετοιμάσουν πολίτες που θα μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη κοινωνία.

     Ως Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου απευθύνομαι σήμερα την 5η Οκτωβρίου 2022, την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας και τους καλώ να υποστηρίξουν τις Δασκάλες και τους Δασκάλους των παιδιών τους, να αναγνωρίσουν τον καθημερινό τους μόχθο μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας και σε κάθε χώρο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως σχολικός, να δουν τη μεταμόρφωση που επιφέρουν οι Εκπαιδευτικοί στα παιδιά τους, μέρα με τη μέρα, σελίδα με τη σελίδα, γραμμή με τη γραμμή, λέξη με τη λέξη, χαμόγελο με το χαμόγελο. 

     Τους καλώ, επίσης, να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό το έργο, υπηρετείται συνήθως κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κάτω από διοικητικούς κανόνες πολύ αυστηρούς και κάτω από περιορισμούς πολύ ασφυκτικούς που εκμηδενίζουν συχνά τις δυνατότητές τους να ανταποκριθούν σε κάθε ανάγκη και απαίτηση των ίδιων ή των παιδιών τους.

     Τους καλώ, τέλος, να κατανοήσουν ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μαζί τους, βοηθοί και συμπαραστάτες τους στον αγώνα και την αγωνία τους απέναντι σε κάθε δυσκολία και κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί τους.

    Απευθύνομαι, όμως, εκ μέρους όλων των συναδέλφων και των στελεχών που υπηρετούμε στη Διεύθυνσή μας, σε όλους τους Εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Ηρακλείου και θέλω να τις/τους διαβεβαιώσω ότι αποτελούν την καθημερινή μας έγνοια.

     Έχουμε επίγνωση ότι ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός, ότι η εκπαίδευση των μαθητών συντελείται μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, μέσα από τη συνάντηση και την παιδαγωγική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σε κάθε μαθητή με το Δάσκαλό του, κι εμείς όλοι έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τους καλύτερους όρους, ώστε αυτή η συνάντηση να είναι δημιουργική και αποτελεσματική. Θέλω, επίσης να τις/τους διαβεβαιώσω ότι αναγνωρίζουμε όλοι -και από πρώτο χέρι- τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα του ελληνικού σχολείου και γι’ αυτό μπορείτε να μας θεωρείτε ως συμμάχους στην αντιμετώπισή τους.

     Ας θυμηθούμε αυτή την ημέρα ότι οι Εκπαιδευτικοί είναι «τὸ ἅλας τῆς γῆς», που δεν πρέπει να «μωρανθῇ», και το «φῶς τοῦ κόσμου», που καμιά κοινωνία δεν πρέπει να τοποθετεί «ὑπὸ τὸν μόδιον»

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ