Μηνύματα για την Εργατική Πρωτομαγιά - Συγκεντρώσεις και πορείες από τα συνδικάτα

Newsroom
Newsroom

Τίμησαν την εργατική πρωτομαγιά

Με απεργίες και στάσεις εργασίας,  συλλαλητήρια και πορείες, τίμησαν σήμερα 1η Μάϊου τα συνδικάτα την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στο Ηράκλειο, Εργατικό Κέντρο και Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ διοργάνωσαν στις 10.00 το πρωί συγκέντρωση στη Λ. Δημοκρατίας, έξω από το ΕΚΗ.
Συνδικάτα και σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ διοργάνωσαν συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, ενώ έτερη ταξική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Με συγκέντρωση στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων, στο Πασακάκι Χανίων, στις 11 το πρωί τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Είχε προηγηθεί στις 10 συγκέντρωση στην πλατεία Αγιράς από τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία.

Στο Ρέθυμνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο,  στις 11 το πρωί, με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ στην Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και έπειτα στο μνημείο του ΗΛΙΑ ΣΠΑΝΤΙΔΑΚΗ (ΛΟΥΗ ΤΙΚΑ) στην Μαρίνα Ρεθύμνου.  
Συνδικάτα και Σωματεία έκαναν συγκέντρωση στις 10.00 το πρωί στο Δημαρχείο.

Συλλαλητήρια είχαν προγραμματιστεί στις 10:00 π.μ. της Δευτέρας και στις πόλεις του Λασιθίου: Στον Άγιο Νικόλαο, στην κεντρική Πλατεία, στην Ιεράπετρα, στο Ηρώο και στη Σητεία, στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.
 

ΚΚΕ: Κατάθεση στεφανιών από την ΤΕ Ηρακλείου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στεφάνια κκε πρωτομαγιά Ηράκλειο

Στεφάνια κκε πρωτομαγιά Ηράκλειο

Στεφάνια κκε πρωτομαγιά Ηράκλειο

Στεφάνια κκε πρωτομαγιά Ηράκλειο


Μηνύματα από τους υποψηφίους βουλευτές

 

Σχετικά με τον εορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί το τέλος μιας Κυβέρνησης που πολέμησε με μίσος τα εργασιακά δικαιώματα και κατήργησε βασικές εργασιακές κατακτήσεις. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη βαρύνεται με την επιβολή μιας πολιτικής πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, την επιβολή της ελαστικής και εργολαβικής εργασίας, την αύξηση των φθηνών υπερωριών και της απλήρωτης εργασίας πέραν του 8ώρου.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί το τέλος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της αντεργατικής της νομοθεσίας. Στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η άμεση κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων – με πρώτους τους νόμους Χατζηδάκη και των αντεργατικών ρυθμίσεων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αμέσως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση και αποκαθιστούμε, μεταξύ άλλων, και το συνταγματικό δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η προάσπιση της εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, με στόχο μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, τη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, την αναδιανομή πλούτου και ισχύος υπέρ των εργαζομένων. Στο δικό μας στρατηγικό σχέδιο, η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης. Η Εργατική Πρωτομαγιά δίνει το σήμα για μια ουσιαστική αλλαγή που θα αφορά το μέλλον και τα συμφέροντα των εργαζομένων".

 

Το μήνυμα του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και εκ νέου υποψήφιου Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη για την Εργατική Πρωτομαγιά: 

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά των αγώνων και της ανατροπής, που ειδικά φέτος σηματοδοτεί το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το τέλος των πολιτικών που έφεραν αντεργατικούς νόμους, διέλυσαν δικαιώματα δεκαετιών απαξίωσαν ελεγκτικούς μηχανισμούς, καλλιέργησαν την εργοδοτική ασυδοσία, υποβάθμισαν το κοινωνικό κράτος και οδήγησαν σε δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων - και όχι μόνο. Των πολιτικών που μας οδήγησαν, το 2023, να αγωνιζόμαστε να ανατραπεί ένα εργασιακό καθεστώς που θυμίζει 1960.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, ενώνουν τις φωνές τους σε όλη τη χώρα ζητώντας αξιοπρέπεια. Ζητώντας ένα κράτος με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα. Ζητώντας Δικαιοσύνη. Παντού.

Στις 21 Μαΐου, αυτή η λαϊκή απαίτηση, γίνεται πραγματικότητα».
 

Το μήνυμα του εκ νέου υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη:

«Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την ιστορική μάχη για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες τούτου του τόπου, την προσφυγή στις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.
Ιστορική μάχη, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει αν όλα εκείνα για τα οποία θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι, τα κοινωνικά δικαιώματα, θα διασωθούν και θα διευρυνθούν, ή αν για ακόμα μία τετραετία θα καταστρατηγούνται και οι εργασιακές συνθήκες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού θα απειλούν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, την ασφάλεια στην εργασία και την οικογενειακή και προσωπική ζωή τους.
Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι που βιώνουν ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, την  φτώχεια, τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους, τους πλειστηριασμούς, τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, θα δώσουν μαζί με όλους μας έναν δύσκολο αγώνα, για να βάλουν τέλος στην αδικία, την ανισότητα και στην αυθαιρεσία.
Οι αγώνες του εργατικού κινήματος, τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του 1886, οι εργαζόμενοι που σήμερα έχουν μείνει απροστάτευτοι, μας καλούν να δώσουμε κάθε δυνατή και αδύνατη μάχη για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.
Στον ‘πόλεμο’ που κήρυξε η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στους εργαζομένους και το σύνολο της κοινωνίας μαχόμαστε μέχρι την τελική νίκη. Την πολιτική αλλαγή, Τη δικαιοσύνη παντού.
Για να σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».
 

Σε μήνυμά της στο Facebook, η υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ελένη Βατσινά, αναφέρει:

Η σημερινή ημέρα δεν είναι μια επέτειος, δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένα δικαίωμα δε μάς χαρίζεται χωρίς αγώνα!

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που έχει ταυτιστεί με τους αγώνες των εργαζομένων για την εγκαθίδρυση του κοινωνικού κρατους. Και σήμερα καλείται για άλλη μια φορά να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή.

Εστιαζουμε στη διαμόρφωση των πολιτικών για θέσεις εργασίας, δίκαιες αμοιβές, ελπίδα και προοπτική.

 

Ο Γιάννης Μανουράς στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο ΕΚΗ

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, Γιάννης Μανουράς παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ακολούθως με την λήξη της τελετής έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η πρώτη Μαΐου είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων.

Αν οι αγώνες των εργατών στο Σικάγο του 1886 φαντάζουν σαν μακρινή ανάμνηση, η Ελλάδα του σήμερα έρχεται να μας προσγειώσει σε μία θλιβερή πραγματικότητα.

Ήδη το 2023, 57 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.

Η δράση μας εντός των εργασιακών χώρων και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο μας αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά σαν κοινωνία.

Ας αποτελέσουν οι διεκδικήσεις και τα ιδανικά των εργατών παράδειγμα για την καθημερινή μας πορεία και τον αγώνα μας για δικαιοσύνη παντού.»

 

Το μήνυμα του υποψήφιου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στο Ν. Ηρακλείου Παύλου Μπαριτάκη για την Εργατική Πρωτομαγιά

«Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα που ταυτίστηκε με τους αγώνες και τα οράματα των εργαζομένων, στηρίζοντας τα μηνύματα της Εργατικής Πρωτομαγιάς διαχρονικά. Είναι ο κυβερνητικός φορέας που υλοποίησε τα αιτήματα των εργαζομένων για αμοιβές και δικαιώματα, για την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους που πριν μερικές δεκαετίες ήταν ανύπαρκτο στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τιμά τον κόσμο της εργασίας όχι με συνθήματα, αλλά με πράξεις! Βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων για δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης.

Σήμερα, ημέρα της Πρωτομαγιάς τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων σε όλη την ανθρωπότητα και στηρίζουμε το δικαίωμα στην εργασία και τους συλλογικούς αγώνες»

 

Το μήνυμα του υποψήφιου βουλευτή κ. Γιώργου Ξυλούρη

« 1η Μαΐου, η μέρα των εργατών, ημέρα μνήμης των αγώνων των εργατικών συνδικάτων για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές τους αποδοχές. Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων διαχρονικά σε ολόκληρο τον κόσμο, για ισότητα, κοινωνική  δικαιοσύνη, ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης καλούμαστε να εντείνουμε τους αγώνες και να σταθούμε στο πλάι των εργαζομένων που παλεύουν για αξιοπρεπή διαβίωση, για τα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες και στις διακρίσεις, που αγωνίζονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής είναι η πλήρης απασχόληση και οι δουλειές με δικαιώματα και ασφάλεια για όλους. Είναι ώρα να δούμε ξανά τα Δικαιώματα των Εργαζομένων και να στηρίξουμε τα συνδικάτα και τον ανοιχτό διάλογο μαζί τους.»

 

Μήνυμα υποψηφίου βουλευτή Χανίων ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Παντελή Πετσετάκη για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η φετινή Πρωτομαγιά, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την ακρίβεια. Οι κρατικές παρεμβάσεις στο σύστημα αμοιβών και η κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν επιτρέπει δίκαιες αμοιβές. Η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση.

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το πολιτικό κόμμα που ταυτίστηκε με τους αγώνες και τα οράματα των εργαζομένων.

Ως κυβερνητικός φορέας, υλοποίησε τα δίκαια αιτήματα τους, για αμοιβές και δικαιώματα για την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους.

Θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, για δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, για δίκαιες αμοιβές, για την προοπτική στη νέα γενιά.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά !

 

Μήνυμα Χρήστου Στρατάκη για την Εργατική Πρωτομαγιά: "Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα"

Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο χρειάζεται διαρκή αγώνα. 

Κάποιοι θεωρούν ότι το να μιλάμε για δικαιώματα των εργαζομένων είναι μια γλώσσα ξύλινη, που προέρχεται από το παρελθόν. 

Κάποιοι πιστεύουν ότι όλα θα τα λύσει η αγορά μ' ένα μαγικό ραβδί. 

Οι αξίες και οι αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι τώρα επίκαιρες όσο ποτέ: Η διαβούλευση με όλους, οι ίσες ευκαιρίες, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η προστασία της ίδιας της ζωής. 

Ζητούμενο είναι οι αξιοπρεπείς μισθοί για όλους, η ανάσχεση της φυγής στο εξωτερικό, η πραγματική επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας. 

Στο ΠΑΣΟΚ, με όπλα τις προτάσεις μας, τις δικαιωμένες αξίες μας και τις μεγάλες διαχρονικές μεταρρυθμίσεις της παράταξης της Αλλαγής, δίνουμε τον αγώνα υπέρ της κοινωνίας των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών... 

 

Το μήνυμα της Πελαγίας Πετράκη για την εργατική πρωτομαγιά

Η Πελαγία Πετράκη υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συμμετείχε στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς  η Πελαγία Πετράκη δήλωσε  ότι η σημερινή μέρα μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος αλλά και όσους διαχρονικά αγωνίσθηκαν για τα εργασιακά δικαιώματα, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

Οι αξίες αυτές έχουν πληγεί βάναυσα τα χρόνια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ , το κοινωνικό κράτος έχει υποβαθμιστεί και η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί.

Πελαγία Πετράκη πρωτομαγιά

Σήμερα διαδηλώνουμε για την κατάργηση των αντιεργατικων νόμων, για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, για ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσια αγαθά για όλες και για όλους, για δικαίωμα στη ζωή, για ζωή με δικαιώματα, για κοινωνική ευημερία και δίκαιη ανάπτυξη, για Δημοκρατία και Δικαιοσύνη παντού.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ