Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ΟΛΗ

Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ΟΛΗ

Η συνεργασία αυτή αναμένεται να επιτρέψει την εντατικοποίηση των σχέσεων αλληλεπίδρασης των δύο φορέων

Υπογράφηκε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, Καθηγητή Νίκο Κατσαράκη, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Μηνά Παπαδάκη, με γνώμονα τη δημιουργία ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αυτό είναι αποτέλεσμα της εξωστρεφούς πολιτικής των δύο φορέων και αποτελεί την απαρχή μιας σημαντικά υποσχόμενης συνεργασίας τους με κοινό όραμα και στόχο την ανάπτυξη και πρόοδο της Κρήτης και της κοινωνίας γενικότερα. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να επιτρέψει την εντατικοποίηση των σχέσεων αλληλεπίδρασης των δύο φορέων για την από κοινού υλοποίηση ερευνητικών, αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών δράσεων, με σκοπό τη βελτίωση, τόσο του λειτουργικού μοντέλου και των δύο φορέων, όσο και της πόλης του Ηρακλείου γενικότερα.

ελμεπα

Άμεσα, οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς θα εξειδικεύσουν δράσεις σε τεχνικό επίπεδο με σεβασμό στο γράμμα και στο πνεύμα της παρούσας συμφωνίας. Με βάση τη διαθέσιμη τεχνογνωσία στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τις αναπτυξιακές προσεγγίσεις του Οργανισμού Λιμένος Ηράκλειου, ως κατ’ αρχήν πεδία συνεργασίας και ενδεικτικές δράσεις ορίστηκαν:

(α) κρουαζιέρα: στρατηγικό πλάνο προώθησης και ανάπτυξης ΟΛΗ ως branding προορισμού, έρευνες αγοράς, ανάπτυξη εξειδικευμένων αγροδιατροφικών τουριστικών προϊόντων καθώς και εξειδικευμένων διαδρομών για την παραμονή των επισκεπτών κρουαζιέρας στο Ηράκλειο.

(β) ενέργεια: σχεδιασμός αξιόπιστου ενεργειακού προφίλ των εγκαταστάσεων του λιμένος, εκμετάλλευση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης με την αξιοποίηση μικροδικτύων και ηλεκτροκίνησης, εισαγωγή χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και σύνταξη ολοκληρωμένου στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού.

(γ) περιβάλλον: αναζήτηση τρόπων μετατροπής του λιμένος Ηρακλείου σε zero waste port, διερεύνηση παρεμβάσεων αποκατάστασης/περιβαλλοντικής αναβάθμισης των χώρων του, πραγματοποίηση από κοινού δράσεων διερευνητικού χαρακτήρα σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού και της λειτουργίας του.

(δ) πληροφορική: προβολή/προώθηση απλής ή εξειδικευμένης πληροφορίας στο χώρο του λιμανιού, συλλογή, καταγραφή και αξιολόγηση πληροφορίας σχετικά με τις δραστηριότητες στο λιμάνι, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δραστηριοτήτων στο λιμάνι, έλεγχος, αξιολόγηση και χαρτογράφηση παραμέτρων ενδιαφέροντος.

(ε) εκπαίδευση/κατάρτιση: υλοποίηση απλών ή εξειδικευμένων σεμιναρίων σε σύγχρονες τεχνολογικές προσεγγίσεις σχετικές με τα επιστημονικά/τεχνολογικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

 

 

Η ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου

Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΛΗ επισημαίνει:

"Σε υλοποίηση σχετικών αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ ΑΕ) και της Συγκλήτου του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης (ΕΛΜΕΠΑ), υπεγράφη σήμερα Παρασκευή  15 Ιανουαρίου 2021,  Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Φορέων από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη και τον Πρύτανη του  ΕΛΜΕΠΑ κ. Νίκο  Κατσαράκη . 
 
Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου στην Πρυτανεία του ΕΛΜΕΠΑ , παρέστησαν από πλευράς ΟΛΗ ΑΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μηνάς Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Βαρδαβάς και οι  Ειδικοί  Σύμβουλοι  κ. Ελένη Τσαντηράκη και κ. Μηνάς Σεϊμένης  και από πλευράς ΕΛΜΕΠΑ ο Πρύτανης κ. Νίκος Κατσαράκης, ο Αντιπρύτανης κ. Θρασύβουλος Μανιός και ο Καθηγητής του Τμήματος ΗΜΜΥ κ. Μανώλης Κουδουμάς. 
 
Στόχοι της συμφωνίας αφορούν την εδραίωση και την ενίσχυση μεταξύ των δύο φορέων συνεργασίας, την εντατικοποίηση των σχέσεων αλληλεπίδρασης, την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των εμπειριών των δύο φορέων προς όφελος της κοινωνίας, τον εντοπισμό σημείων εκσυγχρονισμού, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγής στοιχείων, με όρους εμπιστευτικότητας. 
 
Υπογραμμίζοντας τη σημασία της κοινής αυτής πρωτοβουλίας, τόσο ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Βαρδαβάς όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης, επεσήμαναν και σημείωσαν την αναγκαιότητα της συστηματικής σύμπραξης του  Πανεπιστημιακού  Ιδρύματος ΕΛΜΕΠΑ, με βάση τη διάθεση  τεχνογνωσίας   και τις αναπτυξιακές προσεγγίσεις του  Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου,   στην έρευνα και στην καινοτομία, καθώς και τη συσχέτιση και προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις πραγματικές απαιτήσεις της εγχώριας και της διεθνούς αγοράς. 
 
Ο Πρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Νίκος Κατσαράκης  ετόνισε, ότι τα δύο μέρη συνομολόγησαν σήμερα με την υπογραφή του μνημονίου σε ένα  πλαίσιο συνεργασίας ΕΛΜΕΠΑ και ΟΛΗ ΑΕ και η οποία αναβαθμίζεται δραστικά, δεδομένης της δυνατότητας συνεργειών σε επιστημονικό, εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό  και ερευνητικό επίπεδο, της αναγκαιότητας τάχιστης προσαρμογής στις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις για εξειδικευμένα θεματικά πεδία ειδικότερα των τομέων της Κρουαζιέρας, του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας της Εκπαίδευσης/Κατάρτισης/Επιμόρφωσης. 
 
Η πολύ θερμή συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση ότι η υπογραφή του Μνημονίου είναι αποτέλεσμα της εξωστρεφούς πολιτικής των δύο φορέων και  αποτελεί την απαρχή μιας σημαντικά υποσχόμενης  συνεργασίας, με κοινό όραμα και στόχο την ανάπτυξη και πρόοδο της Κρήτης και της κοινωνίας γενικότερα".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ