Μοιρασμένοι… στα πέντε οι μαθητές που θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο τους!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Οι γονείς του 7ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

Της Κατερίνας Μυλωνά


Σε πέντε σχολεία κάνουν μάθημα τα παιδιά του 7ουΔημοτικού σχολείου Ηρακλείου, μετά από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου.

Οι γονείς έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της περασμένης Δευτέρας προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών στο κτήριο του σχολείου τους που επλήγη από την επίσκεψη του Εγκέλαδου.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Γιάννης Αναστασάκης, αναφέρει στο Cretalive πως το 7ο και τα σχολεία του Γερωνυμάκειου έχουν τα περισσότερα προβλήματα και χρειάζονται εκτεταμένες παρεμβάσεις προκειμένου ένα κτήριο να κριθεί και πάλι κατάλληλο για να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρέπει να δρομολογηθεί μία μελέτη που θα προσδιορίζει τι πρέπει να γίνει, κάτι που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%. Μηχανικοί του Δήμου με τη βοήθεια εξωτερικού μηχανικού έχουν αποτιμήσει τις εργασίες και εκκρεμούν ακόμα κάποιες διαδικασίες.

Όλες οι παρεμβάσεις των σχολείων μπαίνουν σε εργολαβία και ο φάκελος για τον έλεγχο νομιμότητας της όλης διαδικασίας πηγαίνει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενώ θα χρειαστεί να δοθεί και το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Αθήνα.

Παρόλο που ο Δήμος επισημαίνει ότι πρόκειται για επείγουσες εργασίες, η γραφειοκρατία δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Ο κ. Αναστασάκης αναφέρει πως οι μαθητές έχουν βρει στέγη, αναγνωρίζει την ταλαιπωρία που υφίστανται όλοι, από τη στιγμή που η λύση της τηλεκπαίδευσης δεν ήταν επιθυμητή, για προφανείς λόγους.

Τονίζει πως ο Δήμος δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με το σχολείο, από την ημέρα του σεισμού. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σχολεία έχουν μείνει εκτός λειτουργίας για χρόνια.

Συνολικά, ο Δήμος χρειάζεται 1,5 εκ ευρώ για τις παρεμβάσεις σε όλα τα σχολικά κτήρια που επλήγησαν από τον σεισμό. Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες είναι επείγουσες, ο Δήμος δεν ενεργεί μόνος, χρειάζεται τις απαραίτητες εγκρίσεις. Εγκαίρως, όμως, έγινε η διάγνωση των βλαβών, η μελέτη για την αποκατάσταση και η διαπραγμάτευση με τον εργολάβο.

Εδώ και ενάμιση μήνα, ο Δήμος έχει ασχοληθεί με 240 σχολεία.

Όσο αφορά στο Γερωνυμάκειο, ο Δήμος πρέπει να κάνει την αποδοχή της χορηγίας για τις αίθουσες που προσέφερε η εταιρεία και να γίνουν επεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση του πατώματος και το βάψιμο, που θα έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες.

Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, κ. Σοφία Βασιλάκη, αναφέρει πως εδώ και επτά βδομάδες τα παιδιά κάνουν μάθημα σε πέντε διαφορετικά σχολεία και προκύπτουν προβλήματα μετακίνησης των μαθητών, των εκπαιδευτικών, δυσκολίες με τα εργαστήρια και άλλα ζητήματα. Στα χαρτιά, το μάθημα γίνεται ακόμα στο 7ο Δημοτικό και τίθεται το ερώτημα ποιος θα έχει την ευθύνη αν συμβεί το οτιδήποτε.

Αυτή τη στιγμή, η Α’ τάξη κάνει μάθημα στο 17ο Δημοτικό, η Γ΄τάξη με συνδιδασκαλία τα δύο τμήματα στο αμφιθέατρο των 53ου και 54ου Δημοτικών, η Δ΄τάξη στο 30ο Δημοτικό, η Ε΄στο 8ο και η ΣΤ΄’ στο 16ο Δημοτικό, συνολικά έχουν μοιραστεί σε πέντε σχολεία 190 περίπου μαθητές.

Η κ. Βασιλάκη αναφέρει πως οι γονείς είχαν λάβει τη δέσμευση από τον Δήμο πως το σχολείο τους θα ήταν έτοιμο τέλη Νοεμβρίου, για αυτό και δέχτηκαν να μοιράσουν έτσι τα παιδιά τους. Όμως, όπως λέει, δεν έχουν ξεκινήσει καν οι εργασίες, αν και ο Δήμος υποστηρίζει πως το 7ο Δημοτικό θα έχει προτεραιότητα σε ό,τι γίνει.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε στο σχολείο μας. Ο προγραμματισμός των οικογενειών έχει έρθει άνω- κάτω, ένας γονιός μπορεί να έχει παιδιά σε δύο και τρία σχολεία, οι δάσκαλοι πηγαίνουν από σχολείο σε σχολείο, κάνουν καθημερινά εφημερίες, ο διευθυντής δεν μπορεί να είναι παντού. Υπάρχει και η ψυχολογική πίεση στα παιδιά, θέλουμε τον χώρο μας. Πρόκειται για ένα ιστορικό σχολείο, 120 ετών», αναφέρει. Όπως λέει, το διάστημα που προηγήθηκε, οι συντηρήσεις δεν γίνονταν όπως θα έπρεπε, γεγονός που έφερε τα γνωστά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την κ. Βασιλάκη, από το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβαν τη δέσμευση πως ως το τέλος της βδομάδας θα έχει βρεθεί ένα κτήριο που θα στεγάσει όλους τους μαθητές, να πάψουν να είναι διασπαρμένοι ενώ χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες στο κτήριο του 7ου Δημοτικού δεν ανακοινώθηκε. Αυτό που ειπώθηκε και φοβούνται πως είναι αλήθεια είναι ότι στο σχολείο τους θα μπουν τον Σεπτέμβριο του 2022. Η κ. Βασιλάκη αναφέρει πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη στατικής επάρκειας, εκτιμήσεις γίνονται, όμως, δεν γνωρίζει κανείς το ακριβές μέγεθος της ζημιάς και το τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθούν.
 

Δείτε επίσης:

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους μαθητές του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου

Ζητούν ενημέρωση για το σχολείο τους

"Φωνάζουν" οι ανάγκες των σχολείων, κωφεύει η γραφειοκρατία

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο



 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ