Μ.Συντυχάκης: Ανεπαρκή τα μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στον Τουρισμό στην Κρήτη

Ερώτηση για τα ανεπαρκή μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού στην Κρήτη κατέθεσαν στους υπουργούς Τουρισμού και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Σε μια περίοδο που κορυφώνεται η πληρότητα στα ξενοδοχεία στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού είναι σε αναβρασμό, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν σε απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες, που ακυρώνουν στην πράξη κάθε μέτρο προστασίας της υγείας τους και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των τουριστικών περιοχών. Τελευταία καταγγελία αυτή από εργαζόμενους σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στον Νομό Ηρακλείου, στην οποία, μολονότι υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid σε εργαζομένους, δεν πραγματοποιούνται τεστ ούτε καν σε συναδέλφους τους με ύποπτα συμπτώματα. Μάλιστα, η εργοδοσία επιχείρησε να αποκρύψει τα στοιχεία, ενώ άσκησε πίεση σε εργαζόμενους που είναι σε καραντίνα να επιστρέψουν στη δουλειά, λόγω φόρτου εργασίας.

Από την έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων και των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως και κατά την περίοδο της καραντίνας, οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με τις πλάτες της κυβέρνησης εξάντλησαν κάθε "ευελιξία" σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κρήτης και την 7η ΥΠΕ για την πορεία των κρουσμάτων στην περιοχή. Τη στιγμή που τα ξενοδοχεία καραντίνας είναι γεμάτα και οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους στον κλάδο των ξενοδοχείων αυξάνονται, δεν υπάρχει καθολικός και τακτικός προληπτικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στις Μεταφορές και σε άλλους κλάδους που έρχονται σε επαφή με δεκάδες ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο είχαμε 24 χιλιάδες αφίξεις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, ενώ είναι σε λειτουργία -για ολόκληρη την Κρήτη- μόλις 12 κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους, από τα 24 που είχαν ανακοινωθεί.

Η κυβέρνηση, ενώ έχει παραχωρήσει εκατομμύρια ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές και προνόμια στους μεγαλοξενοδόχους, περισσότερα νομικά "εργαλεία", για να ακυρώσουν στην πράξη κάθε μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων και να παγιώσουν τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, τους χειρότερους όρους αμοιβής, περιορίζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων στα στοιχειώδη μέτρα όσον αφορά την πρόληψη της μετάδοσης του ιού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε:

• Να γίνουν μαζικά, δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στον Τουρισμό στην Κρήτη και στις οικογένειές τους, με επιβάρυνση της εργοδοσίας. Να γίνει έλεγχος από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες. Άμεσα και δωρεάν παροχή μέσων προστασίας για όλους τους εργαζομένους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

• Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην Υγεία. Ενίσχυση εδώ και τώρα των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ