Β.Κεγκέρογλου: «Ιστορική μέρα για την Ελλάδα η 3η Σεπτέμβρη»

Σημεία τοποθέτησης στη Βουλή του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Βασίλη Κεγκέρογλου κατά τη συζήτηση Κύρωσης Συμβάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού

Για ιστορική μέρα για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Β.Κεγκέρογλου αναφερόμενος στη σημερινό επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη. Από το βήμα της βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, αφενός μεν για την 3η Σεπτέμβρη 1843, η οποία άνοιξε τον δρόμο για το Σύνταγμα στην Ελλάδα και αφετέρου για την σύγχρονη 3η Σεπτέμβρη, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ.

Την διακήρυξή που εξέφρασε τρεις γενιές:

-Τις αδικαίωτες προσδοκίες της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης

-Την γενιά των δημοκρατικών αγώνων, του ανένδοτου και του 1.1.4 αλλά και

-Την γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα

Την διακήρυξη που ενσωμάτωσε τις αρχές και τις αξίες του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που μετά τις εκλογές του 1981 καθοδήγησε την πορεία για ένα σύγχρονο και προοδευτικό έργο στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι μια κατάκτηση, που αποτελεί την καλύτερη περίοδο στην νεότερη Ελληνική ιστορία, αποτέλεσμα αγώνων όλου του Ελληνικού λαού, και του έργου των Κυβερνήσεων. Όμως πρέπει να πούμε ότι η συμβολή του ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη μεταπολιτευτική πρόοδο ήταν καθοριστική, προκειμένου η Ελλάδα να ξεφύγει από τις μυλόπετρες της προηγούμενης περιόδου, της υπανάπτυξης, οικονομικής και κοινωνικής.

Θα ήταν παράλειψη, να μην αναφερθεί ότι το ΠΑΣΟΚ συνέβαλλε στην ανατροπή των παγιωμένων μετεμφυλιακών συσχετισμών που είχαν καταστήσει ομήρους τους μη προνομιούχους Έλληνες, αποκλείοντας τους από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή.

Ταυτόχρονα, επισημαίνω ο αγώνας για τα δικαιώματα του πολίτη, κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα μετά την δικτατορία και συγκεκριμένα μετά το 1981, με συγκεκριμένες πολιτικές και νομοθετήματα.

Μια από τις πρώτες πράξεις του ΠΑΣΟΚ του 81 ήταν η Εθνική συμφιλίωση, που περιλάμβανε το σύνολο των πολιτών.

Υπήρξαν βεβαίως και αρνητικοί περίοδοι επειδή ως χώρα δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε, τα θετικά της μεταπολίτευσης, τις μεγάλες επιτυχίες που είχαμε, την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Έμειναν παθογένειες και δεν έγιναν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ή δεν προχώρησαν σε πολλές περιπτώσεις, όπως υπήρχε ανάγκη και αυτό οδήγησε σε πισωγυρίσματα και κρίσεις.

Ένα είναι όμως αναμφισβήτητο, η Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ άλλαξε, βγήκε μπροστά στην Ευρώπη, και σήμερα συζητούμε επί ίσοις όροις με τους ισχυρούς της Ευρώπης και με όλα τα κράτη που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας.

Επιπλέον η πανδημία, ανέδειξε ένα σοβαρό και διαχρονικό έργο και μαζί την αξία του. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και γενικότερα την πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Σήμερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναγνωρίζουν την αξία του ΕΣΥ, στο οποίο ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αφιερώνουμε και τη σημερινή επέτειο.

Το ΕΣΥ αφορά όλους τους πολίτες και όλοι, Κυβέρνηση, κόμματα, επιστημονικοί φορείς, μπορούμε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο ώστε αξιοποιώντας τους πόρους που έχουμε από το ταμείο ανάκαμψης και όχι μόνο να οδηγήσουμε σε μια νέα ανθρωποκεντρική πρόοδο, με βάση τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας.

Κλείνοντας αναφέρομαι και στον επαναπατρισμό της Εθνικής μας κληρονομιάς, θέμα που αφορά τις κυρώσεις που συζητούμε εδώ στη Βουλή σήμερα και λόγω της ημέρας αναφερόμαστε στον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Οι προϋποθέσεις που είχαν ουσιαστικά τεθεί εκπληρώθηκαν με τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και ζητούμε από την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να επικαιροποιηθεί το αίτημα επαναπατρισμού, με οριστική επάνοδο των γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να εκτεθούν στο τόπο που δημιουργήθηκαν μετά από αιώνες ξενιτιάς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ