Ν. Πουλακάκης: Ένα ολόγραμμα του Δαρβίνου- ξεναγός στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Το 2023 ξεκινά μία πλήρης ανακαίνιση του εκθεσιακού χώρου του ΜΦΙΚ.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Χρονιά- ορόσημα για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα είναι το 2023!

Ο διευθυντής του Μουσείου, καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονικά υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαίου DNA του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Δρ. Νίκος Πουλακάκης μιλά στο #face_stories για την πλήρη αναβάθμιση του εκθεσιακού χώρου του μουσείου.

συλλογή ΜΦΙΚ

Αυτή τη στιγμή, μόλις το 50% με 60% του χώρου είναι προσβάσιμο στο κοινό. Το επόμενο διάστημα, θα προστεθούν περισσότερα εντυπωσιακά εκθέματα, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και όχι να μένει ένας απλός θεατής.

Ένα ολόγραμμα του Κάρολου Δαρβίνου θα ξεναγεί τον κόσμο στην έκθεση του Μουσείου.

Ο επισκέπτης θα ανακαλύψει τη σχέση με έχουμε με τον Νεάντερταλ ενώ τις εντυπώσεις θα κλέβει μία τεράστια κατασκευή, μια αναπαράσταση ενός βουνού ύψους 10-12 μέτρων που θα ξεκινάει από το υπόγειο και θα περνά από όλους τους ορόφους του ΜΦΙΚ.

συλλογή ΜΦΙΚ

Θα υπάρχει ένα τεράστιο αφιέρωμα στις φυσικές καταστροφές, ο επισκέπτης θα παρακολουθεί πώς ο άνθρωπος έφτασε στην Κρήτη, πώς δημιουργήθηκε και εξαφανίστηκε ο μινωικός πολιτισμός.

Στα «σκαριά» είναι και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου ενώ θα δημιουργηθεί ένα ενεργειακό μονοπάτι με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως των παιδιών, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2023 και θα διαρκέσουν από 18 ως 24 μήνες, όλη αυτή τη διάρκεια ο εκθεσιακός χώρος θα είναι ανοιχτός και ο κόσμος θα παρακολουθεί πώς εμπλουτίζεται ένα Μουσείο.

συλλογή ΜΦΙΚ

Ο κ. Πουλακάκης μιλά, ακόμα, για την ψηφιοποίηση των συλλογών φυσικής ιστορίας της Ελλάδας. Τονίζει πως η συλλογή φυσικής ιστορίας είναι ο πλούτος ενός μουσείου, αν χαθεί, το μουσείο καταστρέφεται! Ευτυχώς, η συλλογή δεν υπήρξε θύμα της φωτιάς που εκδηλώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Κνωσσού.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε ένα παράθυρο στο παρελθόν», τονίζει, αναφερόμενος στο εργαστήριο αρχαίου DNA ενώ μιλά για τον δρόμο για νέες θεραπείες που ανοίγεται από τους επιστήμονες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ