Το νέο "άλμα" του ιικού φορτίου στην Κρήτη και οι "καινούργιες αλυσίδες μετάδοσης"

Το νέο "άλμα" του ιικού φορτίου στην Κρήτη και οι "καινούργιες αλυσίδες μετάδοσης"

Άννα Ψαρουλάκη: "Ο ιός εξακολουθεί να έχει διασπορά στην κοινότητα"

Εκεί που φαινόταν ότι το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των περισσότερων πόλεων της Κρήτης έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, προμηνύοντας τάσεις μια δυνητική αποκλιμάκωση, η αύξηση που έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις επανέφεραν το καρδιοχτύπι και τον σκεπτικισμό, για το που... βαδίζουμε! Παιχνίδι με τις ... τάσεις, μία κάτω πολλές πάνω, σκέτο ηλεκτροσόκ!

Σε "καινούργιες αλυσίδες μετάδοσης" αποδίδει το φούντωμα του προβλήματος η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονική υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Άννα Ψαρουλάκη.

"Ο ιός εξακολουθεί να έχει διασπορά στην κοινότητα" είπε η ίδια στην ΕΡΤ Ηρακλείου. Μένει να φανεί αν και πότε η άνοδος του ιικού φορτίου στα λύματα θα αποτυπωθεί στα ημερήσια κρούσματα και τις νοσηλείες.

Οι δραστηριότητες ανοίγουν σιγά σιγά. "Θα πρέπει να γίνονται όλα με προσοχή χωρίς εφησυχασμό" ήταν η συμβουλή της κας Ψαρουλάκη, που τόνισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων επ' ουδενί δεν πρέπει να εκληφθεί ως χαλάρωση.

"Το να έχεις πτωτική πορεία, αν και αργά, ήταν κάτι το αισιόδοξο" παρατήρησε η  αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας, αναφερόμενη στην αμυδρή... κάμψη που είχε παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα. Κι εκείνη αποφόρτιση περίμενε, προσδωκούσε όπως κι άλλοι επιστήμονες ότι θα έχουμε φτάσει στην κορυφή μιας καμπύλης. Φευ...

"Θα δούμε την επόμενη εβδομάδα" την πραγματική εικόνα του "σήμερα". Αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο, επισήμανε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι "δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή για να δούμε αποκλιμάκωση, δεν είμαστε καν σε φάση επιπεδοποίησης". Τις επόμενες ημέρες θα δούμε προς τα που κλίνει η... τάση.

Μέχρι τότε, "ας μην αφήνουμε να διασπείρεται ευρέως ο ιός, δύσκολα μαζεύεται" ήταν το μήνυμα της κας Ψαρουλάκη.

Όποια δραστηριότητα ανοίγει ή ανοίξει, θα πρέπει να το κάνει "με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή" συνέστησε. Το οφείλουμε, όπως συμπλήρωσε, στην οικονομία, στον τουρισμό, στους ανθρώπους αυτούς που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τα περιοριστικά μέτρα, με το να βλέπουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές."Ας βάλουμε το κρητικό πείσμα, για να επαναφέρουμε την ασφάλεια στο νησί" ήταν η καταληκτική παραίνεσή της, ενθυμούμενη το πράσινη υγειονομικό χρώμα που είχε πέρσι η Κρήτη, κάτι το οποίο ήταν τελικά και μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας στην απαιτητική και διαρκώς μεταβαλλόμενη τουριστική αγορά.
 

Δείτε επίσης:

Νέα μείωση στις νοσηλείες με κορωνοϊό στην Κρήτη

Νέος θάνατος από κορωνοϊό στα Χανιά

Στα ύψη και πάλι το ιικο φορτίο στα λύματα της Κρήτης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ