"Το νερό δεν είναι προϊόν" - Στην πλατεία Ελευθερίας οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ του νομού Ηρακλείου

Newsroom
Newsroom

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ υψώνουν σήμερα δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό - Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου. 

Διαμαρτυρία στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν, σήμερα, εργαζόμενοι στις ΔΕΑΥ όλου του νομού Ηρακλείου, με αιχμή το νομοσχεδιο για την υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, που όπως επισημαίνουν θέτει τα θεμέλια της ιδιωτικοποίησης του νερού.
 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΕΥΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αυτές τις ημέρες συζητείται το νομοσχέδιο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για  υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη νέα Ρυθμιστική Αρχή ,παρά τις επίσημες και δημόσιες αντιρρήσεις όλων των θεσμικών φορέων (ΚΕΔΕ, ΕΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ).

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο που θέτει τα θεμέλια για την ιδιωτικοποίηση του νερού με συνοπτικές διαδικασίες, λίγο πριν την λήξη της θητείας της.

Οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ υψώνουν σήμερα δυνατά τη φωνή τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού που είναι το νερό και ζητούν τη συστράτευση στον αγώνα αυτόν όλης της κοινωνίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί ο δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας του νερού.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές απέδειξαν περίτρανα ότι μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας! Δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η ΡΑΕ είναι αυτή η ρυθμιστική αρχή που δεν κατάφερε να επιβάλλει χαμηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο!

Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν!

ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ!

Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος. Το νερό ανήκει σε όλους τους πολίτες και δεν μπορεί κανείς να τους το στερήσει.

Ουσιαστικά, το Νομοσχέδιο έρχεται να καταργήσει το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ, όπως καθορίζεται από το νόμο 1069/1980, αφαιρώντας αρμοδιότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Νερού και Αποβλήτων η οποία θα επιβάλει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, θα αποφασίζει για έργα και υπηρεσίες, θα αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τις ΔΕΥΑ.

Η ιδιωτικοποίηση των νερών επιχειρήθηκε δεκαετίες πριν σε χώρες της Ευρώπης και ανά τον κόσμο και απέτυχε λόγω των υψηλών τιμολογίων που εφαρμόστηκαν, την έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και της υποβάθμισης της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Σήμερα, το σύνολο των χωρών αυτών (270 περιπτώσεις απο το 2000) ,επανάφερε την διαχείριση του νερού  στους Δήμους.

Οι ΔΕΥΑ απέδειξαν ότι όχι μόνο παρέχουν φθηνό, και σε πολλές περιπτώσεις ευπαθών ομάδων δωρεάν, πόσιμο και καλό νερό, αλλά μέσω των εισπραχθέντων τελών, ανταποδίδουν με έργα στους δημότες τους εξασφαλίζοντας τους υγιεινό πόσιμο νερό! Έχουν εκτελέσει έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και αφαλάτωσης  από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ποιο αναπτυγμένες χώρες και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ΔΕΥΑ.

Οι ΔΕΥΑ έχοντας ηθικό καθήκον απέναντι στην ιστορία τους επιτείνουν τον αγώνα τους κατά της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου και κάνουν ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φορείς να συμπράξουν και να ορθώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού!

Καλούμε όλους τους βουλευτές του Νομού και όσους κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές να τοποθετηθούν δημόσια και να ζητήσουν άμεσα την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού! να το καταψηφίσουν!

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Ηράκλειο Ιδιωτικοποίηση Νερό

Χθες με εισήγηση του Σωματείου ΔΕΥΑΗ, το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα  κατά του πολυνομοσχεδίου.

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να διατρανώσουν μαζί μας την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση του νερού, που είναι πηγή ζωής,  ως υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές!

Ζητούμε από όλα τα ΜΜΕ να προβάλλουν τον αγώνα μας συνδράμοντας στην απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , που οδηγεί στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, από την "πίσω πόρτα"!

ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη  14 Μάρτη πλημμυρίζουμε την πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ,  στέλνουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση. 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΪΟΝ!

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ = ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΑΚΡΙΒΟ!

Εργαζόμενοι ΔΕΥΑ Ηράκλειο Ιδιωτικοποίηση Νερό

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Την πλήρη αντίθεση του στην λειτουργία της Νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων όπως προβλέπεται σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου. 

Το σώμα εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε κάθε παρέμβαση στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α. με την επισήμανση πως το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο ρυθμιστικής αρχής. 

Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου επισημαίνεται πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό δεν μπορεί να ρυθμίζεται από τους κανόνες της αγοράς. 

Σημειώνεται επίσης πως οι Δ.Ε.Υ.Α. θα πρέπει να ενισχυθούν οργανωτικά και διοικητικά για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ώστε να μετεξελιχθούν σε σύγχρονες και υγιείς επιχειρήσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που υπηρετούν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου με το ομόφωνο ψήφισμά του ζητάει :

Την απόσυρση του νομοσχέδιου κατά το μέρος που αφορά τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων με την επισήμανση πως το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο ρυθμιστικής αρχής.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό δεν μπορεί να ρυθμίζεται από τους κανόνες της αγοράς. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και η εκάστοτε Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει με κάθε τρόπο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημόσιο χαρακτήρα του.

Την ενίσχυση, οργανωτικά και διοικητικά των Δ.Ε.Υ.Α. (κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα).

Το παρών ψήφισμα να σταλεί στην Κυβέρνηση, στα Κόμματα, την ΠΕΔ Κρήτης και σε όλους τους Βουλευτές του νομού Ηρακλείου.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος δήλωσε : «Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και αυτόν τον χαρακτήρα του οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Είναι θεμελιώδες στοιχείο πολιτισμού η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στο νερό. Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε άλλο καθεστώς διαχείρισης που θα βάζει το νερό σε συνθήκες ρύθμισης από κανόνες της αγοράς». 

Βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί το νερό είναι επιβεβλημένη»

304945


Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Σωματείων Εργαζομένων ΔΕΥΑ νομού Ηρακλείου, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Βαρδάκης εκπροσωπώντας και τους βουλευτές Νίκο Ηγουμενίδη και Χάρη Μαμουλάκη,  συμμετείχε στο συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο έλαβε χώρα σήμερα στις 11:30 μπροστά στο κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης.
Στο συλλαλητήριο έδωσαν το παρόν δημότες, σωματεία, και εργαζόμενοι, διεκδικώντας να αποσυρθεί οριστικά το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί το νερό.
Οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογραμμίζουν: «Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τη χαριστική βολή στα δημόσια αγαθά, καθώς ιδιωτικοποιεί την διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων. 
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναθέτει την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με πρόσχημα  τα προαπαιτούμενα  του Ταμείου Ανάκαμψης, που η ίδια η κυβέρνηση εισήγαγε εν κρυπτώ, χωρίς διαβούλευση.
Επιπρόσθετα, περιλαμβάνει και πλείστα αντιπεριβαλλοντικά άρθρα προς τέρψη ιδιωτικών συμφερόντων.
Η οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου – εκτρώματος είναι επιβεβλημένη».

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ στην κινητοποίηση των σωματείων εργαζομένων στις ΔΕΥΑ

Κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο, παρευρέθηκε σήμερα στην κινητοποίηση των σωματείων εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, που γίνεται ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο προχωρά στην ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στους ιδιώτες. Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμη η Γενοβέφα Χουστουλάκη, εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση και υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Δουλουφάκης, υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ καθώς και ο Μιχάλης Κασαπάκης, δημοτικόςς Σύμβουλο Ηρακλείου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Κινητοποίηση ΔΕΥΑ κλιμάκιο ΚΚΕ

Στο χαιρετισμό του στην κινητοποίηση ο Μ. Συντυχάκης, είπε τα εξής:
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ όχι μόνο το έχει καταγγείλει το ΚΚΕ μέσα στη βουλή, αλλά ζητάει και την απόσυρσή του. 
Η ένταξη του νερού και των απορριμμάτων στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) ενισχύει το ήδη υπάρχον θεσμικό και νομικό πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης του νερού. Αν δεν είναι έτσι όπως τα λέει το ΚΚΕ και θεωρείται ότι ακόμη είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα, τότε γιατί κόβετε σε λαϊκά νοικοκυριά το νερό όταν αδυνατούν οικονομικά να το πληρώσουν ; 
Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των νερών, εκπληρώνει Κοινοτική υποχρέωση και συνδέεται με την απελευθέρωση τομέων και υπηρεσιών, όπως η ενέργεια, τα λιμάνια, οι μεταφορές, κ.ά. Είναι προαπαιτούμενο του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, για να εκταμιεύσουν τα δις ευρώ για τις νέες «πράσινες» μπίζνες και να επενδύσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στα νερά. Θυμίζουμε ότι η απελευθέρωση των σιδηροδρόμων είναι που οδήγησε στην απαξίωση του ΟΣΕ, στην ιδιωτικοποίησή του, με το εγκληματικό αποτέλεσμα των 57 νεκρών στα Τέμπη. Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι που οδήγησε στην ενεργειακή φτώχεια το λαό μας και τόσα άλλα.
Ξεδιάντροπα εμφανίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως υπερασπιστές του νερού ως κοινωνικό αγαθό, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανικανότητα της κυβέρνησης να το προστατέψει ως τέτοιο, όταν από κοινού με τη ΝΔ, βήμα το βήμα, λιθαράκι το λιθαράκι, από το 1992 μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις προώθησαν την ιδιωτικοποίηση του νερού. Κρύβουν επιμελώς την ίδια στρατηγική στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που εκπορεύεται από τη συμφωνία τους στην αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους διάφορους κανονισμούς που έχει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις υλοποιούν ως κυβερνήσεις. Για να κρύψουν τη συμφωνία τους στην ιδιωτικοποίηση των νερών επαναφέρουν τις θεωρίες περί εθνικοποίησης ή επαναδημοτικοποίησης των υπηρεσιών νερού, όταν η ιστορία έχει δείξει ότι ως τέτοιες, το ίδιο το αστικό κράτος, τις μετέτρεψε σε δημοτικές επιχειρήσεις και ΑΕ.

Κινητοποίηση ΔΕΥΑ κλιμάκιο ΚΚΕ

Από κοινού άλλωστε ψήφισαν την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2000/60 στην ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εμπορευματοποίηση των νερών. Χέρι – χέρι συμφώνησαν την ένταξη των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ στο Χρηματιστήριο επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε με τη ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, τα 15 αεροδρόμια στη FRAPORT, κ.ά.
Έχουν δέσμευση όλοι τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία υποκλίνονται! Στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων για το κέρδος τους σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για φτηνό, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, όπως και σε φτηνή ενέργεια με τη χρήση εγχώριων πηγών κ.ο.κ. 
Η νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) έχει ρόλο την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα οδηγήσει στην άνοδο της τιμής του νερού, ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά. Εκτός από το ακριβότερο νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες, ανοίγει και ο δρόμος για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στην παροχή ύδρευσης, για περισσότερους εργολάβους, νέα πεδία κερδοφόρων επενδύσεων για μονοπωλιακούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση νερού αντλώντας ήδη τεράστια κέρδη.
Το ΚΚΕ, πρωταγωνιστεί στην πράξη και όχι στα λόγια,  στους αγώνες ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Παλεύει για τη διασφάλιση φτηνού ελεγχόμενου ποιοτικού νερού για τον λαό, με την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων με κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειας του χωρίς «χαράτσια» στην αγροτική παραγωγή.
Καλούμε και τον λαό να δυναμώσει την πάλη του για καμία αύξηση της τιμής του νερού, αντίθετα δραστική μείωση των τιμολογίων, καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά στρώματα, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και κατάργηση των εργολάβων.
Ένας τέτοιος αγώνας, κάνει επιτακτική την ανάγκη, η διαχείριση του νερού σε όφελος του λαού, να απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι, εμπόρευμα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. » 
 


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ