Νησί - πρότυπο η Κρήτη: Ελευθερώνεται από τα ορυκτά καύσιμα

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης του νησιού- Όσα τονίστηκαν στην ξενάγηση στο εργοτάξιο της Δαμάστας από στελέχη του ΑΔΜΗΕ.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μυλωνά

Βίντεο: Κώστας Δημάκης

 

Η Κρήτη θα αποτελέσει ένα νησί- πρότυπο καθώς στόχος είναι να απελευθερωθεί από τα ορυκτά καύσιμα!

Το παραπάνω τονίστηκε στη διάρκεια ξενάγησης στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής της Δαμάστας από στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ. Ο Διευθυντής Έργου της «Αριάδνη Interconnection» Άγγελος Σταματέλος και ο Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς Μιχάλης Χατζηπάνος ενημέρωσαν για την εξέλιξη των έργων τον Αντιπεριφερειάρχη  Ν. Ξυλούρη και τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα.

Ο κ. Σταματέλος τόνισε πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και θα γίνει η πρώτη ηλέκτριση ενώ στα μέσα του 2025 θα έχουμε μπει σε κανονική λειτουργία.

Ο κ. Χατζηπάνος σημείωσε πως το έργο θα δώσει νέα πνοή στο νησί και θα άρει για πάντα την ενεργειακή του εξάρτηση.

Για μία σημαντική μέρα για την Κρήτη έκανε λόγο ο κ. Ξυλούρης, ο οποίος μίλησε για ένα οραματικό έργο που διασυνδέει την Κρήτη με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Τόνισε πως αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Κρήτης και το έργο παρέχει ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια, η Κρήτη θα είναι το παράδειγμα ενός νησιού ελεύθερου από ορυκτά καύσιμα.

Δαμάστα

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των εργασιών αλλά και των συμφωνιών που έχουν γίνει όσο αφορά στα ανταποδοτικά έργα για την περιοχή, εξέφρασε ο κ. Μποκέας.

Όπως είπε, ως δήμος Μαλεβιζίου, με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, πολιτιστικούς συλλόγους, συνδράμουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο για να συνεχίζει η εκτέλεση του έργου.

ΑΔΜΗΕ

Μία «ανάσα» πριν το τέλος των εργασιών

Όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια της ξενάγησης, οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού, πλησιάζουν στην ολοκλήρωση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και οι εργασίες των εναερίων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η κατασκευή του νέου GIS 150 kV, καθώς και τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων. 

Με την ολοκλήρωση του έργου σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλειά του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της  παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, το νησί καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξή του με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη είχαν συνάντηση εργασίας στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Ηράκλειο,  στελέχη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Μάνο Μανουσάκη, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη.

Όπως έγραψε το Cretalive, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης–Αττικής, το πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης κατασκευής και έναρξης δοκιμών στο τέλος του 2024.

 

Δείτε επίσης:

Η Κρήτη ένα βήμα πριν την ενεργειακή της αυτονομία!

Είναι επίσημο: Στα μέσα του 2025 η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ