"Ντροπή για το νησί μας η κατάντια του ιστορικού χώρου του Ιντζεδίν"

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο δύο επερωτήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Η υπόθεση των φυλακών Ιντζεδίν που βρίσκονται στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά, και το 1986 χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέο μνημείο συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Τρίτης, στο Ηράκλειο.

Για «αρχιτεκτονικό αριστούργημα που οχύρωνε το λιμάνι της Σουδας» έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλέξανδρος Μαρινάκης ενώ συμπλήρωσε ότι «ενώ το κτήριο έχει ιστορική βαρύτητα εν τούτοις βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για τη συντήρηση του.

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά και να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αλλά «η κατάντια του είναι ντροπή για το νησί μας» ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση και την απόδοση του ιστορικού αυτού μνημείου στην τοπική κοινωνία των Χανίων.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Ν. Καλογερή και του Αλέξανδρου Μαρινάκη αναφορικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας του μνημείου.

Ο κ. Καλογερής ανέφερε ότι το μνημείο υπάγεται στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ότι οι φυλακές Ιντζεδίν δεν υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Τελικά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων τόνισε ότι «ο δήμος Χανίων βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΤΑΙΠΕΔ ώστε το μνημείο να γίνει χώρος τουριστικής μνήμης και τουριστικό αξιοθέατο. Έχουμε, ως αντιπεριφέρεια, τεθεί στη διάθεση τους για χρηματοδότηση μελετών και έργων».

«Τον Οκτώβριο του 2021 το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενέκρινε ομόφωνο ψήφισμα για την αποκατάσταση του ιστορικού χώρου των φυλακών του Ιντζεδίν ενώ ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των απαιτούμενων μελετών» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αλέξανδρος Μαρινάκης
Ο κ. Αλέξανδρος Μαρινάκης


 "Πανάρχαιο το κολυμβητήριο στα Χανιά - Μαθητής κινδύνευσε σε ατύχημα"

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται οι αθλητικές υποδομές και ειδικότερα το κολυμβητήριο στα Χανιά σύμφωνα με όσα κατέθεσε επίσης η Λαϊκή Συσπείρωση κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

«Οι υποδομές είναι πανάρχαιες» ανέφερε κατά την εισήγηση του ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Μαρινάκης με τον ίδιο μάλιστα να συμπληρώνει ότι ένας μαθητής είχε σοβαρό ατύχημα στο κολυμβητήριο Χανίων όταν χτύπησε στο μάτι και μάλιστα κινδυνεύει να χάσει το φως του ενώ, όπως δήλωσε ο ίδιος, το παιδί μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο κ. Μαρινάκης, από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανέφερε επίσης ότι «οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση ενώ επί δεκαετίες παραμένουν χωρίς απολύτως καμία συντήρηση».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα κολυμβητήριο στο οποίο αθλούνται περισσότερα από 1.000 παιδιά, με πολλούς από τους αθλητές να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας στο πόλο. 

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κατασκευάστηκε νέο κλειστό κολυμβητήριο το οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ καθώς το 2003 έπεσε "θύμα" λεηλασίας και από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει γιαπί.

Πρόσφατα εκπονήθηκε μελετη αποκαταστασης του εν λόγω κλειστού κολυμβητηρίου Χανίων από το Πολυτεχνείο Κρήτης η οποία όμως, όχι μόνο δεν έτυχε χρηματοδότησης από την Αντιπεριφέρεια Κρήτης, όπως καταγγέλλει ο Αλέξανδρος Μαρινάκης αλλά «δεν έχει καν πληρωθεί το Πολυτεχνείο για την εκπόνηση της μελέτης» αναφέρει ο ίδιος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον ιδιο χωρο προβλ;eπεται να κατασκευαστεί σύγχρονο σταδιο κλασικου αθλητισμου, που στα Χανια δεν υπαρχει. Μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα στάδιο  στο κεντρο της πολης, που είχε γίνει δωρεά το μακρινό 1936 και «απο τοτε δεν εχει γινει ουσιαστικα κανενα εργο αθλητισμου στο νομο» τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση μέσω του περιφερειακού της συμβούλου.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής ανέφερε ότι «γίνονται προσπάθειες δημιουργίας αθλητικού κέντρου στην περιοχή προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο μάλιστα ανακοινώθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη κατά την επίσκεψη τους στην Κρήτη, την περασμένη εβδομάδα. Ολοκληρώνονται οι μελέτες και ελπίζω να έχουμε νεότερα σύντομα».Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ