Ν.Τζανάκης: Κακό καλοκαίρι για τους ανεμβολίαστους, λόγω "Δέλτα"

Ν.Τζανάκης: Κακό καλοκαίρι για τους ανεμβολίαστους, λόγω "Δέλτα"

Ο Νίκος Τζανάκης δημοσιεύει τον επιδημιολογικό χάρτη της Κρήτης ακολουθώντας την μεθοδολογία του ECDC

Ένα δύσκολο καλοκαίρι για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη προμηνύεται λόγω της μετάλλαξης "Δέλτα" που ήδη έχει κάνει έντονη την παρουσία της στην Κρήτη και εικάζεται ότι πολύ σύντομα θα επικρατήσει στο νησί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, παραθέτοντας τον επιδημιολογικό χάρτη της Κρήτης ακολουθώντας την μεθοδολογία του ECDC, βάσει του δείκτη IR, δηλαδή των αθροιστικών κρουσμάτων 14 ημερών ανά 100.000, ο χάρτης αποτυπώνει την ισχύουσα κατάσταση στο νησί.

Όπως επισημαίνει ο κ.Τζανάκης, "ο χάρτης διαφέρει από τον επίσημο του ΕΟΔΥ που ταξινομεί το Ηράκλειο σε όμοιο επίπεδο (χρώμα) με το Ρέθυμνο που έχει διπλάσιο φορτίο, ενώ ταξινομεί στο πράσινο τα Χανιά που έχει επιδημιολογικό φορτίο >50, σαφώς ψηλότερα από το Ηράκλειο".

Ο καθηγητής εικάζει ότι ενδεχομένως στην απόφαση αυτή "μέτρησε" το θέμα των μεταλλάξεων. Πάντως, το Ηράκλειο υποδιπλασίασε το τελευταίο 14ήμερο τον ημερήσιο κινητό μέσο όρο (10.5) από τον προηγούμενο (20).

"Το επόμενο 15ήμερο θα είναι πολύ κρίσιμο ιδίως για το Ηράκλειο καθ'ότι θα αρχίσει να φαίνεται τυχόν επίδραση του περίφημου Δ στελέχους.... Ας ευχηθούμε να μην επικρατήσει ή εν πάσει περιπτώσει να επιβραδυνθεί η πορεία του.... Ως τότε απαντούμε με το απόλυτο όπλο που είναι ο εμβολιασμός..... Εάν επικρατήσει γρήγορα το στέλεχος Δ που είναι μάλλον αναπόφευκτο, οι ανεμβολίαστοι θα περάσουν ένα κακό καλοκαίρι..." - αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ.Τζανάκης.

 

Δείτε επίσης:

Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Ο «ασθενής μηδέν» και τα κρούσματα στην Κρήτη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ