Ο απολογισμός της καταστροφής, οι "ξεπερασμένες" υποδομές και οι αποζημιώσεις

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης
Ο απολογισμός της καταστροφής, οι "ξεπερασμένες" υποδομές και οι αποζημιώσεις

Τι είπε στο Livetalks, για την επόμενη ημέρα της καταστροφής ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου - Για ανοιχτές πληγές με πολλές αιτίες μιλά ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός

Του Αντώνη Παντινάκη

Μέχρι να ... ξεραθεί η “ψυχρή λίμνη”, η κακοκαιρία που σαρώνει την Κρήτη τα τελευταία 24ωρα, οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Δήμων του νησιού παραμένουν σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής.

Μία σύντομη καταγραφή – περιγραφή των γεγονότων, που προηγήθηκαν από την Τρίτη τα μεσάνυχτα κι ακολούθησαν τις επόμενες ώρες, έκανε το πρωί της Πέμπτης στο Livetalks ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.

“Αυτό το διήμερο ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο για την Περιφερειακή Ενότητα και για το νησί μας” σχολίασε ο ίδιος. Το μεγάλο πρόβλημα, σε επίπεδο Ηρακλείου εστιάζεται στην περιοχή του Καρτερού.

 

Οι “ξεπερασμένες υποδομές” και οι αποζημιώσεις

Η επόμενη μέρα στον Δήμο Ηρακλείου ξημέρωσε με μπόλικη δουλειά. "Οι υποδομές της πόλεως είναι ξεπερασμένες” παραδέχθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

“Πρέπει να το ξαναδούμε αυτό, γιατί φαίνεται ότι οι πλημμύρες 50ετιας, όπως χαρακτηρίστηκαν τότε και μοιάζει η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) να είναι, δεν είναι πια 50ετιας, αλλά μπορεί να συμβαίνουν σε πολύ πιο συχνά χρονικά διαστήματα. Κι επομένως, το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει" πρόσθεσε επίσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο δήμαρχος Ηρακλείου θα προκαλέσει σύσκεψη τις αμέσως επόμενες ημέρες, “για να ακούσουμε και τις φωνές των ειδικών, για να βρούμε τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες αυτών των θεομηνιών, τις οποίες δεν μπορούμε να προλάβουμε - δεν ξέρουμε πότε θα γίνει μια θεομηνία”.

 

Οι αγωγοί ομβρίων και οι πλημμύρες του 2015

Στη Λότζια κοιτούν τι μέτρα θα πάρουν, και μακροπρόθεσμα, “εις τρόπον ώστε να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα, που δεν είναι ευχάριστα” τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου, δεσμευόμενος πως “θα κάνουμε ο,τι μπορούμε και θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να βρούμε τρόπους να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που υπέστησαν ζημιές στις οικοσκευές τους”.

Ο κ. Λαμπρινός ήταν κατηγορηματικός ως προς την καθαρότητα των φρεατίων: “Και να μην ήταν, είδα με τα μάτια μου φρεάτια στην περιοχή του Πολιτιστικού που μετά την πρώτη βροχή ήταν γεμάτα φερτά υλικά, μέχρι προχθές πριν την θεομηνία, γιατί καθαρίστηκαν και πάλι. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο όγκος αυτός του νερού, που είδαν χιλιάδες άνθρωποι, μπορούσε ποτέ να απορροφηθεί από τα φρεάτια- και τα διπλάσια σε αριθμό να ήταν, οι αγωγοί ομβρίων δεν ξέρω πόσο είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε τέτοια φορτία νερού, που είναι μεγάλα”.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου θυμήθηκε και εν πολλοίς ταύτισε τις πρόσφατες νεροποντές με το “πλημμυρικό φαινόμενο του 2015”, όταν “ τα φρεάτια έβγαζαν νερά αντί να τραβάνε. Η φέρουσα ικανότητά τους είχε εξαντληθεί. Θεωρώ εξαιρετικά δυσχερές να μπορούσε να ανακουφιστεί αυτή η κατάσταση από τα φρεάτια που έχουμε σε χρήση παρά το γεγονός ότι είχαν καθαριστεί”.

Για τον κ. Λαμπρινό, “το πιο ευχάριστο από όλα είναι ότι δεν έχουμε κανένα θύμα, παρά το γεγονός ότι μια δημότισσα εκδήλωσε ικανότητες όχι συνήθεις”, μια και συγκρατήθηκε για περίπου μια ώρα σε ένα στύλο!

Ο δήμαρχος Ηρακλείου συνεχάρη την νεαρή κοπέλα “για τις αντοχές και το κουράγιο της και για τον τρόπο που αντέδρασε σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που βρέθηκε ως μη όφειλε”.

Καταιγίδα Ηράκλειο

Καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών

Βαθιά τραύματα άφησε στον ορμητικό διάβα της η σφοδρή κακοκαιρία της Τετάρτης που σάρωσε τα βορειοανατολικά όρια του Δήμου Ηρακλείου.

Η "ψυχρή λίμνη" δημιούργησε ανεξέλεγκτους χειμάρρους, που έπληξαν περιοχές όπως η Νέα Αλικαρνασσός, η Βιομηχανική περιοχή και φυσικά ο Καρτερός.

"Οι επιπτώσεις είναι σοβαρότατες από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων" παραδέχθηκε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Ηρακλείου, Μαρίνος Παττακός.

"Ο απολογισμός του γραφείου Πολιτικής Προστασίας ανεβαίνει σε δεκάδες περιστατικά" σύμφωνα με τον κ. Παττακο.

Εκείνο που προέκυψε σήμερα αναγκαίο, είναι η αναφορά του γραφείου Πολιτικής Προστασίας προς την αρμόδια Υπηρεσία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου.

Άμεσα θα συγκροτηθεί επιτροπή από την Λότζια για την καταγραφή και την εκτίμηση των ζημιών σε οικίες.

"Η Επιτροπή αυτή σε σύντομο χρόνο έχει την υποχρέωση να καταθέσει τα αποτελέσματα της έρευνας και στη συνέχεια, ο Δήμος Ηρακλείου θα τα παραπέμψει σε κάθε αρμόδιο φορέα, όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημιώσεων" κατέληξε ο κ. Παττακός.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ