Γκάρεθ Όουενς: Ο Δίσκος της Φαιστού "δεν είναι μόνο κείμενο, αλλά και Τέχνη"

Newsroom
Newsroom

Τοιχογραφία - κόσμημα στον βόρειο λιμενοβραχίονα στο Ηράκλειο

Αποκαλυπτήρια, το απόγευμα της Πέμπτης, από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου των τοιχογραφιών με τίτλο «Μινωική Κρήτη και ο Δίσκος της Φαιστού», ενός έργου που αποτελεί κόσμημα για τον βόρειο λιμενοβραχίονα στο Ηράκλειο.

Στη "θαλασσοκρατορία των Μινωιτών που κατακτήθηκε όχι με πόλεμο αλλά με τον Πολιτισμό τους", αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, Μηνάς Παπαδάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως "άφησαν σπουδαία παρακαταθήκη που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα".

Gareth Owens Δίσκος Φαιστού Τοιχογραφία Λιμάνι Ηράκλειο

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαβάστηκε το κείμενο του Δίσκου της Φαιστού στη Μινωική Γλώσσα από τον Δρ. Γλωσσολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Γκάρεθ Οουενς, με τον καθηγητή να σημειώνει ότι "δεν είναι μόνο κείμενο, αλλά Τέχνη", ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε τη γνησιότητά του, χαρακτηρίζοντας fake news τις διατυπώσεις περί πλαστότητας. "Ο Δίσκος της Φαιστού είναι το ποιητικό Ευαγγέλιο του Μινωικού Πολιτισμού" - ανέφερε ο ίδιος.


Gareth Owens Δίσκος Φαιστού Τοιχογραφία Λιμάνι Ηράκλειο

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης είπε: "Η Κρήτη μας βρίσκεται στη φωτεινή πλευρά του πλανήτη. Το άστρο της άρχισε να λάμπει πριν από 4 χιλιετίες με τον Μινωικό Πολιτισμό".

"Ο ΟΛΗ διοργάνωσε την εκδήλωση στο πλαίσιο του Μινωικού πολιτισμού. Πάντα ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου προωθεί θέματα του πολιτισμού και δίνει χώρο για εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό της Κρήτης μας" δήλωσε ο Γιάννης Βαρδαβάς πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς Παπαδάκης είπε "εγκαινιάσαμε τις τοιχογραφίες με θέμα το Δίσκο του Φαιστού και τιμήσαμε τον εξαιρετικό επιστήμονα Γλωσσολόγο, Γκάρεθ Όουενς, ο οποίος αφιερώθηκε στο να λύσει το μυστήριο του Δίσκου το οποίο μας παρουσίασε".

Η εικονική αναπαράσταση του Δίσκου της Φαιστού αποτελεί προσφορά στα παιδικά χωριά SOS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης Μιχάλης Παυλάκης χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο μόνο για την ολοκλήρωση του διπλού γκράφιτι που αναπαριστά το Δίσκο της Φαιστού.

Gareth Owens Δίσκος Φαιστού Τοιχογραφία Λιμάνι Ηράκλειο παιδιά χωριό SOS
Ο Gareth Owens με παιδιά του Παιδικού Χωριού SOS


Ο καλλιτέχνης Μιχάλης Παυλάκης απηύθυνε ευχαριστίες προς τον ΟΛΗ για την παραχώρηση του χώρου όπου δημιούργησε τις τοιχογραφίες με θέμα τον Μινωικό Πολιτισμό.

Η αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού

Ο Δίσκος της Φαιστού αποτελείται από 61 λέξεις με 18 ομοιοκατάληκτους στίχους και στις δύο πλευρές του, την πρώτη και την δεύτερη πλευρά. Έξι εκ των λέξεων αναφέρονται στη θεά που δείχνει το Φως ενώ άλλες πέντε αναφέρονται στο Φως. Τρεις λέξεις στην πρώτη πλευρά αναφέρονται στην κυοφορούσα Θεά και άλλες δέκα κάνουν λόγο για την θεά με διαφορετικά επίθετα. Μία πρόταση στην δεύτερη πλευρά αναφέρεται στην Αφαία (Δίκτυννα), την θεά του τοκετού.

Η πρώτη πλευρά του Δίσκου κάνει λόγο για την κυοφορούσα Θεά που λάμπει ενώ η δεύτερη πλευρά περιλαμβάνει πρόταση με στίχους, δίστιχα με ομοιοκαταληξία και σονέτα με ποιητική παρήχηση που αναφέρονται στη θεά που δείχνει το Φως. 

Επίσης γίνεται αναφορά στην Αστάρτη, ή αλλιώς Αφροδίτη στην Πάφο της Κύπρου, Αφαία στη Φαιστό ή Δίκτυννα στα Φαλάσαρνα της δυτικής Κρήτης.

Τέλος σημειώνεται ότι ο Δίσκος της Φαιστού αποτελεί έναν λυρικό ποιητικό ύμνο προς τη Θεά του Έρωτα και φέρει ένα σπουδαίο μήνυμα από 37 αιώνες πριν.


Πλήθος αρχών, φορέων και αιρετών έδωσαν το "παρών":

τοιχογραφίες λιμάνι Ηράκλειο Δίσκος της Φαιστού

ekdilosi gareth owens

mixalis pavlakis

Ο καλλιτέχνης των τοιχογραφιών, Μιχάλης Παυλάκης, παραλαμβάνει τα δώρα του από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΗ, Μηνά Παπαδάκη

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ