Ο εκκεντρικός Ταχτάς ευγνώμων για τη διάσωσή του...

O Alexakis Tαχτάς 2019 είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση ενός αστεριού που περιμένει να μας διαφωτίσει με το φως του, να μας κυριεύσει με τη συμπεριφορά της γεύσης του, με την εξέλιξη του χαρακτήρα του.

Ευγνώμων για τη διάσωσή του είναι ο Εκκεντρικός Ταχτάς!

 Alexakis Tαχτάς 2019

Οίνος Λευκός Ξηρός — Ποικιλιακός

Πρώτη επίσημη εμφάνιση

Ένας διαφορετικός λευκός με ερυθρό τρόπο σκέψης. Oινοποίηση και ωρίμανση σε γαλλικό βαρέλι για δύο χρόνια. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστος. Ηλιοκίτρινος, υπερήφανα ξεχωριστός παρ’ όλα τα μoσχατίζοντα αρώματά του και το νεύμα του στης Σαντορίνης τα νερά. '

Ορυκτότητα, αλατώδης γεύση. Αξιοσημείωτες τανίνες. Ισορροπημένος. Ενδείκνυται μετάγγιση σε καράφα τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρισμα.

Τέλειο και με ψάρι και με κρέας.

Επιδέχεται παλαίωση.

O Alexakis Tαχτάς 2019 είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση ενός αστεριού που περιμένει να μας διαφωτίσει με το φως του, να μας κυριεύσει με τη συμπεριφορά της γεύσης του, με την εξέλιξη του χαρακτήρα του.

Ο Ταχτάς και το όνομά του

Ταχτάς η γηγενής (από τον 16 αι.) κρητική λευκή ποικιλία.

Στην οθωμανική γλώσσα taht σήμαινε “θρόνος”.

Οι Έλληνες ονόμασαν την ποικιλία Ταχτά προς τιμήν της αξιόλογης ποιότητάς της, δηλαδή άξια θρόνου. Στην ίδια λέξη αργότερα προστέθηκε ένα a, δηλαδή tahta, που σημαίνει “ξύλο”, “σανίδα”, μάλλον από το σκληρό ξύλο της κληματίδας και τη σκληρή σαν ξύλο φλούδα του σταφυλιού, καθώς και τις υψηλές τανίνες του.

Διάσημη τουρκολόγος του 21ου αι. σημειώνει επιπλέον ότι η λέξη taht-a εμφανίζεται μετά τον 14 αι. και αναφέρεται στους Οθωμανούς ξυλουργούς που επεξεργάζονταν μόνο το ξύλο tahta –κανένα άλλο– που προοριζόταν αποκλειστικά για την κατασκευή του θρόνου του εκάστοτε μπέη-άρχοντα.

Και για την ιστορία και κυρίως για τη μακροβιότητά του, ο Ταχτάς θεωρείται μία από τις ποικιλίες του ξακουστού κρητικού χαρμανιού του Μεσαίωνα Μαλβαζία.

Το χρονοδιάγραμμα της διάσωσης του Ταχτά, μιας εκκεντρικής ποικιλίας της Κρήτης

16ος αιώνας

Ο Ταχτάς, γηγενής λευκή ποικιλία, καλλιεργείται σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης από τον 16 αιώνα, ίσως και νωρίτερα.

Μέσα 20ού αι.

Ο Ταχτάς καλλιεργούνταν σε σημαντική έκταση και στον οικισμό Πρινιάς, στο νοτιότερο άκρο της επαρχίας Μαλεβιζίου, για κρασί, ρακί και σταφίδα.

1970-1980

Κάποια στιγμή σταμάτησε η καλλιέργειά του γιατί δεν υπήρχε πια οινολογικό και εμπορικό ενδιαφέρον.

2011

Η Alexakis εντοπίζει στον Πρινιά ένα ορεινό αμπέλι σε ύψος 600 μ. στο οποίο καλλιεργούνταν διάφορες γηγενείς ποικιλίες, γνωστές και μη.

2012–2013

Η Alexakis παρακολουθεί το αμπέλι και απομονώνει την ποικιλία Ταχτάς, η οποία έχει σταφύλι πανέμορφο στην όψη και με νόστιμη γεύση. Επιπλέον, είναι εγκλιματισμένο στις ξηροθερμικές συνθήκες της Κρήτης.

2014

Η Alexakis διασώζει την ποικιλία με επισήμανση αγενούς πολλαπλασιαστικού υλικού (κληματίδες). Ετοιμασία φυτών από το φυτώριο.

2015

Η Alexakis πρωτοφυτεύει Ταχτά σε ιδιόκτητο αμπελώνα στον Άγιο Θωμά Ν. Ηρακλείου.

2017

Alexakis Ταχτάς 2017: Ο πρώτος τρύγος εξαιρετικά περιορισμένης παραγωγής. Oινοποίηση με προζυμωτική κρυοεκχύλιση και ωρίμανση σε γαλλικό βαρέλι.

2018

Alexakis Ταχτάς 2018: ίδια διαδικασία με το 2017. Η Alexakis δίνει άδεια στο φυτώριο να προμηθεύσει Ταχτά σε αμπελουργούς του νησιού. O Alexakis Ταχτάς 2017 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Οινόραμα 2018.

2019 Ο Alexakis Ταχτάς 2018 παρουσιάστηκε στα Οινοτικά 2019 στην Αθήνα.

2020, 2021, 2022

Οι τρύγοι αυτοί έχουν οινοποιηθεί με προζυμωτική κρυοεκχύλιση και ωριμάζουν σε γαλλικά βαρέλια.

2022

Ο Alexakis Ταχτάς 2019 παρουσιάζεται στο Οινόραμα 2022.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ