Ο κορωνοϊός, οι 1.000 μεταλλάξεις και η μάσκα στον κήπο

O προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης μιλά στο Livetalks για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία

Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν θορυβήσει, το άνοιγμα των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και την υπερβολή στα μέτρα προστασίας, μίλησε στο Livetalks, o προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης

Ο κ. Λουμπούνης εμφανίστηκε "αισιόδοξος" για το θέμα των Γυμνασίων και των Λυκείων. 
"Οι χώροι των σχολείων δεν αποτελούν χώρους ιδιαίτερα ανησυχητικής ή μεγάλης μετάδοσης. Μπορεί κάποιες φορές, πραγματικά πολύ λίγες, να γίνει μια μετάδοση ενδοσχολική. Συνήθως αυτή αφορά εκπαιδευτικούς προς μαθητές και όχι μαθητές προς άλλους μαθητές ή μαθητές σε εκπαιδευτικούς" υποστήριξε.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα σχολικά συγκροτήματα "πολύ σημαντική" και "πολύ καλή είναι η συμβολή των εκπαιδευτικών, με την εκπαίδευση που τους έχει γίνει από τις Διευθύνσεις Υγείας πάνω στα πρωτόκολλα διαχείρισης των περιστατικών".

Όπως ανέφερε ο κ. Λουμπούνης, οι εκπαιδευτικοί "έχουν αντιληφθεί τον ρόλο τους. Και πραγματικά, δεν έχει ξεφύγει κανένα περιστατικό, τουλάχιστον στο Ηράκλειο που λαμβάνω εγώ γνώση".

"Πάνω από 1.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού"

Η εμφάνιση κρουσμάτων σε σχολεία και το κλείσιμο τμημάτων "είναι κάτι το αναμενόμενο. Από τη στιγμή που υπάρχουν κρούσματα στην κοινωνία, είναι φυσικό να διαρρεύσουν και προς τις σχολικές κοινότητες" σχολίασε ο προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης. Το μείζον για τον ίδιο είναι "η σχολική κοινότητα" αυτή καθαυτή να μην είναι αποτελεί εστία μετάδοσης.

Σε ο,τι αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Λουμπούνης ανέτρεξε σε μία κουβέντα που είχε πει ο κ. Μαγιορκίνης, ότι "μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 1.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού", λέγοντας ότι "είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο". Ως παράδειγμα έφερε τον ιό της γρίπης, ο οποίος "αντίστοιχα θα είχε κάνει 10.000 μεταλλάξεις".

Οι υπερβολές και το... "κωμικό του πράγματος"

Τα μέτρα πάντως προφύλαξης "είναι τα ίδια σε κάθε περίπτωση" υπενθύμισε ο κ. Λουμπούνης. "Αν δείχνουμε μία πραγματικά - στοιχειώδη - προσοχή σε κάθε μας κοινωνική συναναστροφή και επαφή, μπορούμε να γλιτώσουμε το 95% των περιπτώσεων".

Μάλιστα, τόνισε πως "η υπερβολή προσοχή, πολλές φορές δεν βοηθάει". Όπως είπε, "το πράγμα από ένα σημείο καταντάει επίμονο και εμμονικό", εξηγώντας πως "δεν βλέπω λόγο αν κάποιος είναι στον κήπο του ή μόνος του σε μία εξοχή ή ακόμα - ακόμα σε έναν ερημικό δρόμο, να φοράει τη μάσκα του. Τον ιό τον μεταφέρουν οι άνθρωποι, δεν μεταφέρεται σαν αέριο από 50-100 μέτρα απόσταση. Αν δεν υπάρχουν άνθρωποι κοντά μας, δεν κινδυνεύουμε, είναι πολύ απλό".

Συμβουλεύοντας πως "καθένας από εμάς όταν αποφασίσει να βγει από το σπίτι του και να συναναστραφεί κοινωνικά θα πρέπει να σταθμίζει κάθε φορά την περίπτωση που είναι", ο κ. Λουμπούνης έφερε άλλο ένα...ανάποδο, αυτή τη φορά, παράδειγμα: "Υπάρχουν άνθρωποι που φορούν τις μάσκες τους σε έναν πολυσύχναστο δρόμο - πολύ σωστά, σε έναν πολυσύχναστο δρόμο πρέπει να τις φοράμε! Και μόλις συναντηθούν με άλλους ανθρώπους, πλησιάζουν στα 50 εκατοστά και κατεβάζουν τις μάσκες για να μιλήσουν! Καταλαβαίνετε το κωμικό του πράγματος!".

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε στο Livetalks και τον Αντώνη Παντινάκη: 





 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ