Ο Μεγάλος Περίπατος έρχεται στα εμβληματικά «νέα» Ενετικά Τείχη - Φωτογραφίες

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Aναψυκτήρια, ποδηλατόδρομοι και φυτεύσεις 40 στρεμμάτων στο εμβληματικό μνημείο του Ηρακλείου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο για την ολοκληρωτική ανάπλαση και αναβάθμιση τόσο του ισόπεδου τμήματος επάνω στα Ενετικά Τείχη όσο και στις χρήσεις των Πυλών (Πύλη Παντοκράτορα και Στοά Μακάσι).

Η δυναμική εργολαβία, που ξεκίνησε πριν περίπου 10 μήνες, αφορά σε έργα για περιπατητικές διαδρομές, ηλεκτροφωτισμό, άρδευση και ποδηλατόδρομους ενώ είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα 2014-2020 για την περαιτέρω αναβάθμιση του ισόπεδου τμήματος των Ενετικών Τειχών.

Τα έργα αφορούν σε:

 1. Συντήρηση του πρασίνου σε όλο το μήκος της διαδρομής και νέες φυτεύσεις περίπου 40 στρεμμάτων (2,5 φορές η έκταση του πάρκου Γεωργιάδη).
 2. Επίστρωση των υφιστάμενων καθώς και των νέων διαδρόμων που θα κατασκευαστούν με ειδικό σταθεροποιητικό δάπεδο.
 3. Τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού τεχνολογίας LED, συστήματος βιντεοεπιτήρησης με χρήση θερμικών καμερών και πυροσβεστικών κρουνών σε ολόκληρη τη διαδρομή. 
 4. Τοποθέτηση ειδικής ξύλινης ράμπας – γέφυρας στην περιοχή του Προμαχώνα Βηθλεέμ έτσι ώστε να μην διακόπτεται ο ενιαίος χαρακτήρας της διαδρομής. 
 5. Ανακαίνιση και επαναλειτουργία του υφιστάμενου αναψυκτηρίου στον Προμαχώνα του Παντοκράτορα και η κατασκευή νέου στον Προμαχώνα Ιησού (Καινούργια Πόρτα).
 6. Τοποθέτηση ποδηλοστατών, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και προειδοποιητικών πινακίδων σε ενδεδειγμένα σημεία.

enetika teixi8

enetika teixi7

  Μέχρι τα τέλη του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς χρήση το έργο «που θα φέρει στο επίπεδο που του αρμόζει το μνημείο ώστε να αποτελέσει ένα χώρο επίσκεψης για όλους τους τουρίστες που φθάνουν στο Ηράκλειο και να ενταχθεί σε όλα τα πακέτα εκδρομών, περιπάτων, περιηγήσεων που αφορούν στην παλιά πόλη και στα Ενετικά Τείχη» υπογραμμίζει στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης.

  «Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πακέτο έργων σε συνδυασμό με τις χρήσεις των Πυλών που είναι καθ’ οδόν, όπως στην πύλη Παντοκράτορα (Χανιώπορτα), που αναστηλώθηκε υπέροχα από την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά έμενε ορφανή από χρήση και αναμένεται να διαμορφωθεί μία εγκατάσταση έκθεσης για την ιστορία της πόλης και των Ενετικών Τειχών σε συνδυασμό με την Στοά Μακάσι για την οποία προορίζουμε τη διαμόρφωση ενός Μουσείου για την Εθνική Αντίσταση. Έτσι θα έχουμε μία ολοκληρωμένη νέα ταυτότητα του μνημείου και για πολιτισμό και για τουρισμό και για αναψυχή των ίδιων των δημοτών» τονίζει ο ίδιος.

  Σημειώνεται ότι τα Ενετικά Τείχη έχουν ως περίμετρο μήκος 4,5 χιλιόμετρα. Ωστόσο, η περιπατητική διαδρομή έχει μήκος πάνω από 2 χλμ. Συνεπώς ένας περιπατητής μπορεί εύκολα να συμπληρώσει με τις διακλαδώσεις στους προμαχώνες του μνημείου, στο πήγαινε έλα, περίπου 5 χλμ., η οποία είναι μια χαρακτηριστική απόσταση για όλους τους δρομείς.

  Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 2.345.873 ευρώ και χρηματοδοτείται πλήρως από το πρόγραμμα Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) στο πλαίσιο του ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020.

  Αναφορικά με το έργο ο Γιάννης Αναστασάκης σημειώνει:

  «Η Πόλη των Τειχών

  Αν έπρεπε να ξεχωρίσω το αγαπημένο μου έργο όλα αυτά τα χρόνια, θα έλεγα με το χέρι στην καρδιά ότι αγαπώ τα Ενετικά Τείχη και όσα έχουμε κάνει για αυτά. 350 στρέμματα μνημείου και κοινόχρηστου χώρου τα οποία προσφέρουν στο άναρχα οικιστικό Ηράκλειο ένα σημείο αναφοράς για πάσης φύσεως συναντήσεις και ήπιο αθλητισμό.

  Τα παιδιά μας, οι νέοι αλλά και όλοι οι Ηρακλειώτες ανεξαιρέτως έχουν πια το στέκι τους ενώ ήδη οι ξεναγοί μας προγραμματίζουν επισκέψεις στο μνημείο.

  Η περιπατητική διαδρομή με ένα έργο 4.5 εκατομμυρίων ευρώ είναι απ'τα τελευταία σημαντικά κομμάτια του παζλ που περιλαμβάνει το πάρκο Γεωργιάδη, τις παιδικές χαρές σε Ζωολογικό Κήπο, Όαση, Ευκάλυπτο, το γυμναστήριο στο Πάρκο Μπαντουβά, το ανακαινισμένο στάδιο Ελευθερίας από το ΕΑΚΗ, το πιο σύγχρονο πάρκο αθλοπαιδιών στην Κρήτη στην Εφόδου, το ανακαινισμένο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης και την διαμόρφωση του πάρκου νεολαίας στην Ικάρου που ήδη έχει μελετηθεί και ακολουθεί.

  Κι όλα αυτά πακέτο με αναπτυξιακό σχέδιο για τη λειτουργία του μνημείου στα πρότυπα των βέλτιστων πρακτικών από πόλεις του εξωτερικού με αξιόλογα τείχη.

  Mega Project

  Απ'τα τείχη της πόλης στην Πόλη Των Τειχών λοιπόν».

  enetika teixi

  enetika teixi6

  enetika teixi3

  enetika teixi4

  enetika teixi5

  Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη:

  enetika teixi erga2

  enetika teixi erga

   

   

  Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

  Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

  ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ