Ο Μίνωας, μία νεαρή φώκια και η περιπέτεια από τον Κουρεμένο στο Αττικό Πάρκο

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η ιστορία της μικρής μεσογειακής φώκιας συγκίνησε τον κόσμο.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 


Στα άξια χέρια των μελών της MOm/Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας βρίσκεται ο μικρός Μίνωας, μία φώκια που εκτιμάται ότι είναι 20 ημερών.
Όπως έγραψε το Cretalive, βρέθηκε στον Κουρεμένο και μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

φώκια

Χρωστάει, θα έλεγε κανείς, τη ζωή του στους εθελοντές της Ομάδας Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας αλλά και τους ανθρώπους του Λιμεναρχείου Σητείας που το εντόπισαν, το περισυνέλλεξαν και το έστειλαν με καράβι στην Αθήνα.
Έπειτα από αναφορές ντόπιων και τουριστών, εντοπίστηκε χωρίς τη μητέρα του στην παραλία Κουρεμένου στο Παλαίκαστρο Λασιθίου και σε πολύ μεγάλη απόσταση από κάθε καταγεγραμμένη σπηλιά αναπαραγωγής. Εθελοντές περισυνέλλεξαν το φωκάκι, το οποίο με όχημα του Λιμεναρχείου μεταφέρθηκε στη Σητεία, όπου και του χορηγήθηκε ισοτονικό υγρό για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου απ' όπου ταξίδεψε με το Blue Horizon στον Πειραιά, όπου και παρελήφθη από την Ομάδα Διάσωσης της MOm για να μεταφερθεί στο Κέντρο Περίθαλψης της οργάνωσης που φιλοξενείται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα. 

Η ομάδα της MOm αναφέρει πως «το δύσκολο έργο της Περίθαλψης έχει ξεκινήσει ήδη και ελπίζουμε ότι σε μερικούς μήνες ο μικρός Μίνωας θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στις θάλασσες, όπου ανήκει!»

Ο ωκεανογράφος, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας της MOm, κ. Οδυσσέας Παξινός, αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που δέχονται ένα μικρό φωκάκι από την Κρήτη. Αυτή τη στιγμή, φιλοξενείται ακόμα ένα στο Αττικό Πάρκο και είναι σε καραντίνα, σε ξεχωριστούς χώρους. Έρχονται σε επαφή μονάχα με τα άτομα που τα φροντίζουν.

Παξινός φώκια
Ο κ. Παξινός


Όπως εξηγεί, από το 2016 έχει παρατηρηθεί μία αύξηση του πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, μέχρι πρότινος συγκαταλεγόταν στην κόκκινη λίστα του IUCN (International Union for Conservation of Nature) με τα πιο απειλούμενα είδη ως «κρισίμως κινδυνεύον», πλέον είναι στην κατηγορία «κινδυνεύον».
Ο Μίνωας είναι το πρώτο φωκάκι που εντοπίστηκε μόνο του στην Κρήτη, εκτιμάται πως είναι 18 με 20 ημερών ενώ τα νεογέννητα φωκάκια πρέπει να μένουν με τη μητέρα τους ως τεσσάρων μηνών, να τρέφονται και να μαθαίνουν να κυνηγούν, ρόλο που πλέον αναλαμβάνουν οι άνθρωποι της MΟm. Εικάζεται πως κάτι ενόχλησε τη μητέρα του και το εγκατέλειψε. Οι μεσογειακές φώκιες γεννάνε σε θαλάσσια σπήλαια/ καταφύγια που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν μείνουν μόνα τους τα νεογέννητα κινδυνεύουν, δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αρχικά, έχουν τρίχωμα, το οποίο σταδιακά αποβάλλουν, αποκτούν το λίπος και τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε. 

φώκια
Το καλό στην περίπτωση του Μίνωα είναι πως οι εθελοντές αντέδρασαν αμέσως, δε χάθηκε πολύτιμος χρόνος και κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του για να σωθεί η ζωή του. Έφτασε στον Πειραιά χθες το πρωί και παραλήφθηκε από τους ανθρώπους της ΜΟm. Το φροντίζει, εκτός των άλλων, η καθηγήτρια Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Αναστασία Κομνηνού. Υποβάλλεται σε εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή και όλοι είναι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρει, αν και ήταν ήδη αρκετά ταλαιπωρημένο.
Όσο αφορά στον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας, ο κ. Παξινός αναφέρει πως υπάρχουν 750 με 800 άτομα, κυρίως σε Ελλάδα, τις ακτές της Τουρκίας και την Κύπρο, έχουν εντοπιστεί ακόμα σε Μαυριτανία και Μαδέιρα. 
φώκια

Δείτε επίσης:

Διαφορετικά ... γεννητούρια στον Κουρεμένο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ