Ο Μ.Κεφαλογιάννης στο Cretalive: Τα μηνύματα της κάλπης και η μαντινάδα που δεν ξεχνά ποτέ!

Newsroom
Newsroom

"Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει πολλά μηνύματα προς όλους" - λέει ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής

Ήταν ο πρώτος των πρώτων στην Κρήτη ο Μανώλης Κεφαλογιάννης που στην μάχη των ευρωεκλογών, έκοψε το νήμα στο νησί, λαμβάνοντας 29.771 σταυρούς. Ο έμπειρός πολιτικός - εντός κι εκτός συνόρων - λίγες ημέρες μετά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση προχωρά σε μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων, ερμηνεύει τα μηνύματα της κάλπης και εξηγεί γιατί μια συγκεκριμένη κρητική μαντινάδα πρέπει πάντα να συνοδεύει την πορεία ενός πολιτικού!

 

Η συνέντευξη του Μ.Κεφαλογιάννη στο Cretalive

 

     -      Καταρχήν συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας!

Ήταν μια  δύσκολη μάχη σε μια ακόμα πιο δύσκολη συγκυρία για το κόμμα σας. Πως αποτιμάται το εκλογικό αποτέλεσμα;

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές σας. Από την πλευρά μου θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να επιστρέψω στους συμπολίτες μας, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια στο πρόσωπό μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπατριώτες μας στην Κρήτη που τόσα χρόνια στέκονται κοντά μου και με στηρίζουν. Θα είμαι πάντα δίπλα τους.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει πολλά μηνύματα προς όλους, το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα.

Στόχος για την ΝΔ ήταν να συγκεντρώσουμε ένα ποσοστό ανάλογο με αυτό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Κάτι που δεν επιτεύχθηκε. Και ασφαλώς δεν πρέπει να μας εφησυχάσει το γεγονός ότι πάρα πολλοί ψηφοφόροι που μας τίμησαν στις εθνικές κάλπες του περασμένου χρόνου δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές κάποιο άλλο κόμμα αλλά προτίμησαν να μην ψηφίσουν. Το αποτέλεσμα πρέπει να μας προβληματίσει δημιουργικά. Να δούμε τι τους οδήγησε στην αποχή. Τι δεν κάναμε σωστά, που ολιγωρήσαμε, που πιθανόν τους στεναχωρήσαμε.

 

        ⁃       Τι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη σας η ΝΔ για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων;

Η Νέα Δημοκρατία, παρά την πτώση των ποσοστών της στις ευρωεκλογές, παραμένει αδιαφιλονίκητα το πρώτο κόμμα. Με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο να μην καρπούται τη φθορά της αλλά να υπολείπεται του ποσοστού που έλαβε στις εθνικές εκλογές. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ούτε εφησυχασμό, ούτε αδράνεια από πλευράς μας. Στα πέντε χρόνια της μέχρι τώρα κυβερνητικής μας θητείας έγιναν ασφαλώς πολλά. Με τα όποια λάθη, αστοχίες ή παραλείψεις.

Η Νέα Δημοκρατία στον πυρήνα της ιδεολογίας της έχει τον άνθρωπο και την επίλυση των προβλημάτων του. Είναι η μεγάλη λαϊκή παράταξη που πάντα πορεύεται με αρχές και αξίες και προστατεύει τους κοινωνικά αδύναμους.

Και τα επόμενα τρία χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να είμαστε δίπλα στην κοινωνία, στα προβλήματά της, στις αγωνίες της, όχι αποκομμένοι ή αποστειρωμένοι από αυτή. Θα πρέπει να την στηρίξουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητά της, την ασφάλεια, την προστασία της οικογένειας, το δημογραφικό.

 

        ⁃       Υπήρξε αλαζονεία και καβαλημένα καλάμια είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. Το διαπιστώσατε κι εσείς στην περιοδεία σας;

Ο κανόνας της συμπεριφοράς στην πολιτική είναι «Σεμνά και ταπεινά».

Όλοι, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου και να κάνουμε πράξη, την κρητική μαντινάδα : «Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις». Αλλιώς κινδυνεύουμε να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας.

 

        ⁃       Το χάσιμο της πρωτιάς στο Ηράκλειο πλήγωσε και τον πρόεδρο του κόμματος μαθαίνουμε αλλά και τη βάση του κόμματος τοπικά ; Πως εκτιμάται προσωπικά αυτό το πισωγύρισμα;

Στις εθνικές εκλογές του περασμένου χρόνου η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά, την περίοδο της Μεταπολίτευσης, ήρθε πρώτη στο Ηράκλειο. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές χάσαμε στο πεδίο της αποχής πάνω από το 50% των ψηφοφόρων μας. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ενεργοποιήσει. Τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Δεν είναι η ώρα της αναζήτησης ευθυνών. Είναι η ώρα που τα στελέχη του κόμματός μας, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη, πρέπει να προσεγγίσουν και να συνομιλήσουν με ειλικρίνεια με τους πολίτες που δεν προσήλθαν στην κάλπη. Να ενημερωθούν τι ήταν αυτό που τους οδήγησε στην αποχή. Να αποκωδικοποιήσουν το μήνυμά τους. Να ακούσουν τα προβλήματά και τους προβληματισμούς τους. Να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα τους. Για να μην γίνει αυτή η αποχή αδιέξοδο για το πολιτικό μας σύστημα τη λειτουργία της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας που όλοι μαζί θεμελιώσαμε με μεγάλη επιτυχία το 1974.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ