Ο Σύλλογος Ερευνητών Ηρακλείου για το βίντεο του Συνεδρίου Γονιμότητας

Είναι σοκαριστικό το πως προβάλλεται η ηλικία της γυναίκας ως “καμπανάκι” που της υπενθυμίζει αυτά που “έπρεπε να είχε ήδη κάνει”, επισημαίνουν μεταξύ άλλων

Στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με το βίντεο του Συνεδρίου Γονιμότητας αναφέρονται σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου. Στη σχετική ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν:

"Τις τελευταίες μέρες σάλο έχει προκαλέσει το προωθητικό σποτ του “1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας” που είναι να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα. Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, ενώ πλήθος φορέων και προσωπικοτήτων είχαν δηλώσει αρχικά τη στήριξή τους ή/και τη χορηγία τους.

Είναι εμφανές, τόσο από την ανακοίνωση και το πρόγραμμα του συνεδρίου και τους ομιλητές του, όσο και από το κεντρικό προωθητικό του βίντεο (που μετά την κατακραυγή δεν είναι πια διαθέσιμο), ότι θα περιλαμβάνει έναν καταιγισμό στερεοτύπων και σεξιστικών αναφορών που υποβιβάζουν το γυναικείο φύλο, την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και προσπαθούν να επαναφέρουν την έννοια της πυρηνικής οικογένειας.

Είναι σοκαριστικό το πως προβάλλεται η ηλικία της γυναίκας ως “καμπανάκι” που της υπενθυμίζει αυτά που “έπρεπε να είχε ήδη κάνει”: θα έπρεπε να είχε φροντίσει να “γονιμοποιηθεί” και να αναπαραχθεί προτού κλείσει τα 40, ηλικία που προφανώς “κλείνει” η πόρτα στη δημιουργία οικογένειας. Ενισχύεται ξεκάθαρα το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας και αποκλειστικός (ή έστω κυρίαρχος) στόχος είναι – τι άλλο – να τεκνοποιήσει. Λες και δεν υπάρχουν γυναίκες που δε θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, λες και δεν υπάρχουν γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά, λες και δεν υπάρχουν άλλες μορφές μητρότητας, λες και ο τοκετός είναι αυτός που θα σε κάνει να προχωρήσεις στην επόμενη πίστα της ζωής. Επίσης, στο συνέδριο τονίζεται “η επαναφορά του προτύπου δημιουργίας πυρηνικής οικογένειας”, γιατί αυτή είναι απ’ ότι φαίνεται η μόνη σωστή οικογένεια!

Σε μία εποχή που ακόμα παλεύουμε για τα αυτονόητα, για ίσα δικαιώματα για άνδρες, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙΑ άτομα, για την αυτοδιάθεση του σώματός μας, είμαστε υποχρεωμένες να ακούσουμε τους πεφωτισμένους – άντρες στην συντριπτική τους πλειοψηφία – επιστήμονες να μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε υπεύθυνες για την υπογεννητικότητα της χώρας, να μας γεμίζουν τύψεις και ενοχές για τις επιλογές μας, γιατί χαλάσαμε τα καλύτερα αναπαραγωγικά μας χρόνια σπουδάζοντας!

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πάντος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, “το βίντεο είναι σκληρό αλλά αληθινό”. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ήθελαν απλά να ενημερώσουν τις γυναίκες, γιατί θεωρούν ότι το πρόβλημα για την υπογονιμότητα είναι η έλλειψη γνώσης! Γι’ αυτό μάλλον θα κάλεσαν ως ομιλητές μέλη της εκκλησίας, ιερείς, μητροπολίτες και αρχιεπισκόπους, για να μιλήσουν για το ρόλο της εκκλησίας στη γονιμότητα και την αξία της οικογένειας ως προορισμό και ολοκλήρωση της ανθρώπινης φύσης.

Φυσικά, στο μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας που προσπαθούν να επαναφέρουν (όχι άσχετο με νόμους που πέρασαν ή προσπαθούν να περάσουν), το παλιό δίπολο “καριέρα ή οικογένεια” μπαίνει μόνο στις γυναίκες, καθώς στα πλαίσια της ετεροκανονικής πατριαρχίας η γυναίκα είναι αυτή που καλείται να σηκώσει όλα τα βάρη της οικογένειας και της φροντίδας, εφόσον ο άντρας θα είναι αυτός που παρέχει τα οικονομικά μέσα γι’ αυτό.

Ένας ακόμα από τους σκοπούς του συνεδρίου είναι και να σπρώξει τους νέους και νέες στην κρυοσυντήρηση σπέρματος και ωαρίων για μελλοντική χρήση. Μία διαδικασία δύσκολη, επίπονη και οικονομικά ασύμφορη, χωρίς κοινωνική και πολιτική στήριξη.

Στο συνέδριο ομιλητές είναι οι κκ. Γεωργιάδης (Υπουργείο Ανάπτυξης), Βορίδης (Υπουργείο Εσωτερικών), Κοντοζαμάνης (Υπουργείο Υγείας). Και παρόλα αυτά ούτε κουβέντα δε γίνεται για το πως θα μπορούσε πραγματικά να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των νέων γονέων: με αύξηση γονικών αδειών, επιδόματα, δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη! Επίσης, ομιλητής είναι και ο κ. Θεοχάρης (Υπουργείο Τουρισμού), γιατί εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα, η χώρα μας πουλάει και εξωσωματικές γονιμοποιήσεις. Γιατροί και μαιευτήρες που συμμετέχουν στο συνέδριο προάγουν τον Ιατρικό Τουρισμό και δε διστάζουν να εκφραστούν στερεοτυπικά και σεξιστικά προς τις γυναίκες για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Ένα συνέδριο που, με πρόσχημα την επιστημονικότητα, είναι ουσιαστικά διαφήμιση των γιατρών και των κλινικών τους.

Στους υποστηρικτές του συνεδρίου είναι και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το ΙΚΥ που δεν αναγνωρίζει ως έκτακτο λόγο αναβολής στα έργα που χρηματοδοτεί μια εγκυμοσύνη. Το ΙΚΥ που δίνει υποτροφίες στους μεταδιδάκτορες ερευνητές/ερευνήτριες χωρίς ένσημα και υγειονομική κάλυψη. Δε φαίνεται και πολύ έμπρακτος τρόπος να στηριχθεί η δημιουργία οικογένειας, για όσες και όσους θέλουν όντως να αποκτήσουν παιδιά.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και αρκετοί από τους προσκεκλημένους ομιλητές δε θα συμμετάσχουν στο συνέδριο. Μάλιστα, ορισμένοι προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους αναφέροντας ότι είχαν οριστεί ως ομιλητές του συνεδρίου χωρίς να το γνωρίζουν. Από τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν στη διοργάνωση και προφανώς στηρίζουν την αναπαραγωγή των σεξιστικών και πατριαρχικών στερεοτύπων, ακόμα δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση. Περιμένουμε από επιστημονικές ενώσεις να πάρουν άμεσα θέση ενάντια σε αυτό το “επιστημονικό” συνέδριο.

Να ακυρωθεί εδώ και τώρα το συνέδριο!

Το λόγο για το σώμα τους τον έχουν οι ίδιες οι γυναίκες!

Αγώνας για εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για όλες και όλους!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ